5 szökési kísérlet, amit azóta is joggal emlegetnek!

Pár évvel ezelőtt az egyik legnépszerűbb és legnézettebb sorozatban, a Szökésben, javában azért szurkoltunk, hogy Scofieldéknak sikerüljön kijutniuk a börtönből.
De mi a helyzet akkor, mikor valódi, hús-vér bűnözők adják szökésre a fejüket.

Vajon ők is hónapokig terveznek, vajon elpróbálják és lejátsszák-e a szituációkat, hogy élesben semmi gubanc ne lehessen?

Ezekre a kérdésekre nyújt választ cikkünk, melyben 5 emlékezetes szökést/szökési kísérletet mutatunk meg nektek!

  1. Mexikó leghírhedtebb bűnözőjének filmbe illő szökése

Az 1991 óta működő, Altiplano börtönt Mexikó legjobban őrzött és legbiztonságosabb büntetés végrehajtási intézményeként tartották számon, egészen 2015. július 11-ig, mikor is a becenevén Köpcös, Joaquín „El Chapo” Guzmán meg nem szökött onnan.
A börtön falai csaknem 100 centiméter vastagok, a börtön feletti légtérbe tilos berepülni, a mobiltelefonok adatforgalmát és a térerőt korlátozzák.

A kétes ügyleteiről híres bűnöző volt az első, akinek sikerült megszöknie innen.
Egy, a zuhanyzójának padlózatától induló, 1,5 kilométer hosszú, kb. 170 centiméter magas alagúton távozott filmbe illően.

Az alagútban lépcsők, világítás, szellőzés is volt, tehát nem valami kiskanállal vájt járatra kell gondolni, ráadásnak pedig egy megbuherált kismotor is helyt kapott benne, amellyel  a kitermelt földnek és a szerszámoknak az elhordását oldották meg El Chapo hűséges ‘barátai’.

A férfinek nem ez volt az első szökése, 2001-ben egy szennyes kosárba rejtőzve már megszökött egy másik börtönből, ezek után 13 (!) éven keresztül bujkált újbóli elkapásáig.
Második szökésénél nem volt ekkora szerencséje, 2016. január 8-án egy sikeres rajtaütés során ismét elfogták.

2. A nagy New York-i szökés – Clinton börtön, 2015

Az évszázad szökéseként is emlegetik a két elítélt, az akkor 48 éves Richard Matt és a 34 éves David Sweat, Clinton börtönből való meglépését.

Mindkét férfi komoly bűncselekmények elkövetése miatt töltötte büntetését, alaposan kitervelték szökésüket.

A két rab egymás melletti cellában tengette napjait. Szökésükkor a fekhelyeik mögött átfúrták és kivágták a fém fal egy darabját; a robajt, amit a munkálat kiváltott a börtön területén zajló egyéb építési és átalakítási munkák zaja teljesen elnyomta.
Eztán a cellák mögötti járatban találták magukat, ahol több emeletnyit lefelé mászva a vízvezeték-hálózat csöveihez értek, ezek mentén haladtak, majd eljutottak egy használaton kívüli csőhöz, amibe nemes egyszerűséggel lyukat vágtak, és azon továbbmenetelve, át is haladtak a börtön külső fala alatt.

A rabok annyira nem stresszeltek a helyzettől, hogy egy provokáló üzenetet is hátrahagytak a rend és a börtön ‘éber’ őreinek.

A mosolygós szmájli mellé egy “Legyen szép napod!” feliratot is odabiggyesztettek.

Három hétig bujkáltak, mielőtt ismét rendőrkézre és börtönbe kerültek.

3. Menekülés az Alcatrazból – 1962

Az Alcatraz a valaha volt legszigorúbb, ‘legszökésbiztosabb’ börtönként volt ismert bezárásáig. A San-Francisco-i öbölben elhelyezkedő építményt, az azt körülvevő örvénylő, jéghideg víz és a kiemelt biztonsági intézkedések miatt tartották igazi mumusnak a rabok, mégis, 29 éves fennállása alatt 14 szökési kísérletről tudunk.
A leghíresebb próbálkozás John Anglin, testvére Clarence Anglin és Frank Morris nevéhez köthető, időben pedig 1962. június 11-ére tehető.

A felázott, nedves falba, kihegyezett kanalak segítségével alagutat vájtak, egészen egy szellőzőjáratig, ami a tetőre vezetett. Lemásztak egy kéményen, majd átvergődtek egy kerítésen és egy esőkabátokból összefércelt tutajjal indultak útnak a jéghideg tengeren.
Még az elterelésre is gondoltak, kitömték fekhelyüket és babafejeket raktak azok párnáira, hogy az őrök azt hihessék, ők békésen az ágyukban fekszenek.

A három férfiról azóta sem derült ki, hogy túlélték-e a kísérletet vagy sem.

4. A legviccesebb szökési kísérlet- Chetumal, Mexikó, 2011

Egy bőröndbe passzírozva próbálta kiszabadítani párját egy mexikói asszony.
Juan Ramirez Tijerinához házastársi látogatásra jelentkezett be felesége a Chetumal-i börtönbe, amikor megkísérelték véghezvinni tervüket, miszerint egy nagy bőröndbe bújva, a férfit egyszerűen kihúzza neje a börtön területéről.
A börtön biztonsági személyzete szerint a nő idegesnek tűnt és nehezen húzta maga után feltűnően tömött, dudorodó bőröndjét, ezért tartóztatták fel.

5.  A világ legbénább szökési kísérlete – Ceres-i börtön, Brazília, 2012

Rafael Valadao és három bűnöző társa szökési kísérletén az egész világ röhögött 2012-ben.
A rossz tervezésnek hála, ugyanis sikerült elméretezni a szökéshez kivésett lukat, amibe az egyik fegyencnek sikerült beszorulnia.
‘Szerencsére’ a legsoványabb ment legelőször, így ő valóban megszökött, (azóta is körözik), társa, Rafael azonban nem volt ilyen szerencsés, beragadt és hiába próbált mozdulni, nem bírt.
Így képzett egy emberi dugót a falban, melynek hála, a cellában várakozó társa sem tudta véghezvinni tervét.

Tettestársai ugyanis húzták, vonták, tolták a férfit,de az nem mozdult, így végül a tűzoltóknak kellett kiszabadítani a fal rabságából.

Reméljük cikkünk elnyerte a tetszésedet!
Amennyiben így van, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

betöltés...