Egy tanulmány azt sugallja, hogy tovább él és egészségesebb az a férfi, akinek a felesége az úr a házasságban

Mindannyian ismerjük a mondást: Boldog feleség, boldog élet! Egy új tanulmány szerint azonban ezt úgy kellene átfogalmazni, hogy: Irányító feleség, egészséges élet! Már korábbi kutatások eredményei is kimutatták, hogy a párok hatással vannak egymás egészségére és élettartamára. A mostani tanulmány azonban rávilágít arra, hogy az uralkodó, domináns feleségeket bizony értékelni kellene.

A zsémbes feleség jót is tehet a férjnek

Kiderült, hogy ha egy férfi boldogtalan házasságban él, kisebb esélye van a cukorbetegség kialakulására. De még ha ki is fejlődik nála a betegség, akkor is sikeresebben kezelhető, mindezt pedig a feleségének köszönheti.

A kutatás vezetője szerint ez azért van, mert egyes feleségek folyamatosan figyelik férjük egészségi állapotát, főleg, ha rossz az egészségük vagy olyan betegségük van, mint például a cukorbetegség, ami állandó ellenőrzést igényel. Ennek ellenére a férjek rosszul érzik magukat egy olyan feleség mellett, aki állandóan megmondja nekik, hogy mit szabad és mit nem. Ők ebben nem látnak mást, csak a zsémbelődést.

Az Egyesült Államokban a 7. vezető halálok a cukorbetegség, ezért a tanulmány eredménye igen fontos. A kutatás során 1228 házaspárt elemeztek 57-85 éves kor között, 5 éven át. Az eredmény alapján vitatják azt az álláspontot, hogy a rossz házasság egyenlő lenne a rossz egészséggel és a rövidebb élettartammal.

De a feleségek egészségesebbek egy boldog házasságban

Ugyanezen tanulmány szerint ennek az eredménynek a fordítottja igaz a nőkre. Náluk a jó házasság jelent alacsonyabb kockázatot a cukorbetegség 5 év múlva történő megjelenésére. A nők sokkal érzékenyebbek a kapcsolat minőségére, mint a férfiak, ezért egy jó kapcsolat az egészségükre is pozitívan hat.

A túlzott gondoskodás többet árt, mint használ

A túlzott irányítás miatt azonban eluralkodhat a stressz a párokon. Sok tanulmány kimutatta, hogy a boldogtalan házasság rosszat tesz a szívnek, a testnek, a mentális állapotnak. Egy kutatásban 10.000 dánt vizsgáltak 11 éven át, és kimutatták, hogy a követelőző feleséggel élő férjeknek 50-100\%-kal nagyobb esélyük van a korai halálra, mint azoknak, akik békésen élnek a házasságukban.

betöltés...