Így manipulálnak minket a nagy üzletek a próbafülkékkel!

Tudjuk nagyon jól, hogy a nagyobb üzletláncok mindent megtesznek azért, hogy valamilyen módon manipuláljanak minket, legyen ez egy reklám, vagy egy trükk az üzletben. Gondoljunk csak a pékségekre, ahol illatosítókat használnak azért, hogy becsalogassanak minket és vásároljunk, mert a legtöbb ember rajong a friss pékáru illatáért.

De hogyan csapnak be minket a nagy ruha üzletláncok? Vagy ti erre oda figyeltek?

Észrevettétek már, hogy szinte majdnem minden áruházlánc tükrében másképp nézünk ki? Én például nem tudom eldönteni, hogy hogyan is nézek ki valójában, mert ha bemegyek egy próbafülkébe az egyikben vékonynak a másikban molettebbnek látom magam. De ennek igazából marketing oka van. Egy szemfüles riporter adta meg erre a választ, akit elkezdett nagyon zavarni, hogy minden próbafülkében másképp néz ki. Elkezdte ennek kutatni a miértjét.

Nikki Battiste 20 különböző próbafülkét járt végig, mindenhol készített fényképet, majd felkeresett egy szakembert is, akinek ezzel kapcsolatban kikért a véleményét is.

Az első és legszembeötlőbb manipuláció: a tükör

Nem mindenki szeret próbálni, amit tökéletesen megértek, főleg ha valaki tudja mi áll jól neki és mi nem. De néha azért muszáj felvenni a kiszemelt darabokat, hogy megbizonyosodjunk róla, hogy az kell nekünk avagy sem. Sok tükör csal, az alapvetően 38-as méreted 36-osnak láttatja, amitől te boldog leszel, a Hú, de mennyit fogytam! érzéstől. Ez sajnos nem a diéta sikerességén múlik leginkább, hanem a tükör görbületén, amit szándékosnak csinálnak meg így. Az összes üzletben úgy “alkották” meg a tükröket, hogy azok a felsőtestünket karcsúbbnak, az alsót pedig kicsit nagyobbnak, kerekebbnek mutassa meg.

Természetesen ez még nem jelenti azt, hogy ezen a ponton megálltak volna a marketingesek. Ebben a kapitalista, profitorientált világban a cél az eladás, így még van pár fortély a zsebükben.

A második a megvilágítás és hajlítás

Nagyon fontos -és ezt a vásárlók is megemlítették- a jó megvilágítás egy próbafülkében. Ez természetesen nemcsak abban segít, hogy jól megnézzük, hogy áll rajtunk a ruha, de a döntésben is. Egy rosszul megvilágított próbafülke nem igazán alkalmas arra, hogy el tudjuk dönteni, hogy megvesszük a terméket avagy sem. A próbafülke megvilágításán túl még nagyon fontos, hogy a tükrök hogy vannak megdöntve. Ha kicsit felülről van, akkor sokkal vékonyabbnak mutat minket, aminek természetesen mindenki csak örülni tud, így nagyobb valószínűséggel jön meg a kedv a vásárláshoz.

Talán az egyetlen tanács, amit meg tudunk fogadni a szakértőktől, hogy érdemes a ruhát hazavinni és otthon megpróbálni, ahol nincs rajtunk nyomás, nem kell sietni, mert jönne a következő vásárló, aki csak arra vár, hogy mi végezzünk. Természetesen az utána lévő macerának egyik bolti dolgozó sem örül, de ha meg akarjuk kímélni a pénztárcánkat a felesleges kiadástól, akkor érdemes megfogadni a tanácsot.

betöltés...