Elképesztő videón a legcsodásabb hungarikum, a tiszavirágzás!

Aki kis hazánkban él biztosan hallott már országunk egyik legkevesebb ideig megcsodálható, de leglátványosabb jelenségéről a Tisza virágzásáról. A szemet gyönyörködtető rovarok megjelenése kétségkívül az egyik legnagyobb eseménye nyarainknak, érdemes hát egy kicsit többet is megtudni róla.

Míg korábban a skandináv és mediterrán területektől eltekintve Európa területén közönséges fajnak számított, az 1920-as, 1930-as években kihalt Nyugat-Európa szerte, és Közép-Európában is nagymértékben lecsökkent állománya.

De mi is valójában a tiszavirág?

A tiszavirág (Palingenia longicauda) a legméretesebb európai kérész; hossza: 2,5-4 cm, farksertéivel akár 12 cm-es hosszúságot is elérheti.

A nőstény kérészek farksertéi kurtábbak, ennek köszönhetően gyorsabb repülésre képesek. Egy nőstény általában 7-8000 db petét ejt -röptében- a víz felszínére, amelyek a vízfenékre lesüllyedve, az agyagos aljzatban kezdik meg lárvaéletüket. Az egyedfejlődésük 3 évig tart -rajzásra kedvezőtlen években 4 évig is eltarthat-, s közben mindösszesen 20-szor esnek át a vedlés folyamatán. A lárvák növekedésének befejeződésével jön el a rajzás ideje, mely meleg, szélcsendes június közepi estéken a legzavartalanabb.

A hímek a legvégső lárvastádium után nehézkesebben repülő ún. szubimágókká válnak, majd a partra repülnek és egy újabb, utolsó vedlés után kezdik meg néhány órás imágó életüket. Innen származik a kérészéletű kifejezés.

A nőstények egy kissé később jelennek meg, mint a hím kérészek és a folyó felszínére bukkanva azonnal ledobják lárvabőrüket, imágóvá alakulnak, majd a víz felszínén izgatottan csoportosuló hímek alig pár másodperc alatt megtermékenyítik őket. Egy nőstényre ilyenkor egyidejűleg akár 40-50 hím is rávetheti magát. Ez a kaotikus forgatag ihlette a népnyelvet a nagyon találó tiszavirág elnevezésre.

Megtermékenyítés után a nőstény kérészek a folyó közepe felé szállnak és a víz felszínén szétszórják petéiket.

A virágzás általában június 10 és 20 közötti időszakban következik be, de vannak eltérések, így sohasem lehet fix időpontra tenni azt. 2007-ben június 7-én kezdődött el az elővirágzás és 10.-ére már vége is volt, míg 2010-ben a nem megfelelő időjárási viszonyoknak köszönhetően be sem következett, a virágzás abban az évben elmaradt.

Az idei évben egy szemlélődőnek kivételesen szerencséje volt, ugyanis az ölébe pottyant tiszavirág a szeme előtt vedlett le.
A különleges videót megosztotta a legnagyobb közösségi oldalon, lehetővé téve mindenki számára, hogy szemtanúja lehessen ennek a páratlan természeti jelenségnek!

A tiszavirágzást azonban nem csak videón, vagy a vízpartról tudjuk megszemlélni, az ‘eseményre’ számos programot is szerveznek, többek között kenus és motoros csónak túrákat is.

Amellett, hogy egy kivételesen látványos esemény a Tisza kivirágzása, kiemelt ökológiai jelentőséggel is bír. A rovarok ugyanis rengeteg hal-, madár- és békafaj táplálékául szolgálnak, a jelenség lefolyásakor a vízpartokat valósággal ellepik az állatok.

A tiszavirágzás fontosságát és különlegességét bizonyítja továbbá, hogy 2020. május 22.-én hungarikummá nyilvánították azt.

Reméljük cikkünk elnyerte a tetszésed és ismerőseiddel is megosztod azt!

betöltés...