12 jellemvonás, amelyek hiányában sosem válsz érett felnőtté

A felnőtté válás a 18. életév betöltésével nem következik be automatikusan, és nem is azzal függ össze, hogy valaki külön él a szüleitől, vagy saját keresete van. Ahhoz, hogy környezetünk és saját magunk is úgy gondoljuk, most már valóban az érett felnőtt társadalom teljes értékű tagjai vagyunk szükségünk van néhány tulajdonság és szokás elsajátítására.

Az alábbi cikkben próbáltuk azokat az emberi tulajdonságokat összegyűjteni, melyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy érett felnőttnek nevezhessük magunkat!

1. Felelősségtudat

A nap szinte minden percében döntéseket vagyunk képtelenek hozni. Akik cselekedeteikért és tetteikért nem képesek felelősséget vállalni, hibáikat másokra ruházzák, elbújnak a következmények elől, azok cseppet sem kezelhetőek felnőttként.

2. Nyitottság és ítélet-mentes gondolkodás

A világon minden egyes ember egy külön személyiség, különböző háttérrel, egyéni gondolatokkal és véleménnyel. Nem feltétlen csak egy igazság létezik és ezt nem árt mindig szem előtt tartani. Egy valódi felnőtt nem ítélkezik, nem dől be sztereotípiáknak, nem vádaskodik és nem csinál cirkuszt abból, ha valaki más véleményen van, mint ő maga.

3. Érzelmek kontrollálásának képessége

Az indulatosság, a hirtelen feltörő harag és a kiabálásba forduló düh egyáltalán nem szimpatikus egyetlen személy számára sem. Meg kell tanulni stresszhelyzetben is kordában tartani érzelmeinket, hiszen a legtöbb esetben a hisztériával, agresszivitással sokkal kevesebbre megyünk, mint higgadt megbeszéléssel.

4. Anyagi tudatosság

Egy igazi felnőtt nem szórja el fél keresetét ruhákra és nem kér kölcsön hónap végén a barátoktól a számlákra. Bizony az anyagi javak megfelelő kezelésének ismerete is hozzátartozik a felnőtté váláshoz.

5. El kell ismerni, ha valamiben nem vagyunk jók

Sokan abba a hibába esnek, hogy úgy gondolják, nekik kötelező ‘X’ évesen mindent tudniuk, pedig ez nem így van. Egyáltalán nem szégyen olykor azt mondani,hogy: ‘Ezt nem tudom/ismerem, kérlek segíts nekem!’. Még egyetlen veszekedés sem kerekedett abból, mert tanultunk egymástól valamit, viszont annál több született az önfejűségnek köszönhetően.

6. Empátia, megértő viselkedés

Ahelyett, hogy csakis a saját problémáinkkal foglalkozunk, tekintettel kell lennünk környezetünkre is. Azzal, hogy másokat meghallgatunk és beleérezzük magunkat a helyzetükbe a felnőttségünkről adunk bizonyosságot.

7. Szerénység

Bármilyen sikeresek, tehetősek vagy intelligensek vagyunk is, ne fitogtassuk azt. A gyermeteg emberek eszköze az, hogy mindenáron mások orra alá akarják döngölni azt, ha valamely területen sikeresek. A szerénység sokkal kifizetődőbb.

8. Önismeret és önelfogadás

Egyáltalán nem vehető komolyan az a személy, aki nincs tisztában saját értékével és képességeivel, teljesen mindegy hogy lekicsinylően vagy éppen túlértékelően nyilatkozik önmagáról. Mindenkinek saját érdeke az, hogy megismerje és elfogadja magát olyannak, amilyen.

9. Értékelni az apró dolgokat

Nem csak akkor lehetünk érett felnőttek, ha nagy volumenű dolgokat vittünk véghez, nagy értékű tárgyakat vettünk vagy nagy súlyú cselekedetekre adtuk a fejünket.
Sokan nem becsülik a sok apró örömöt/történést a mindennapokban, és folyamatosan csak panaszkodnak és sóvárognak, mindemellett persze észre sem veszik az őket körülvevő jót.

10. Tanulni, tanulni, tanulni

Sokan az iskolai tanulmányok befejeztével felhagynak önmaguk oktatásával, ami nagy hiba. A tanulás frissen tartja az agyat, a folyamatos önképzés pedig növeli az intelligenciát és segítségünkre van önmagunk kifejezésben, valamint kommunikációnkban.

11. Rugalmasság

Azok,akik saját rendszerükbe és a merevség árnyékában élik mindennapjaikat nehezen ápolnak emberi kapcsolatokat. Meg kell tanulni rugalmasnak lenni és rangsorolni abban, hogy mire minek a terhére szakítunk időt.

12. Egészségmegőrzés

Bár ez nem jellemvonás, de a tudatos emberek nagy hangsúlyt fordítanak arra is, hogy szellemi egészségük mellet testüket is karban tartsák.

betöltés...