8 konyhai mítosz, amiben mindenki hisz, pedig felesleges

Egy nő életében meghatározó tud lenni a konyha: vagy azért, mert relatív sok időt tölt benne, vagy mert kifejezetten kerüli. Ha sok időt tölt benne, akkor nyilván ismer pár olyan dolgot, ami megkönnyítheti a konyhában végzett tevékenységet. Ebből elég sok megdőlni látszik és szerencsére feledésbe merül, de mi az, amit még mindig szajkóznak nagyanyáink, de már rég nem működik…

  1. A tojás pucolása helyesen

Nagyanyáink azt mondták, úgy tudjuk jól megpucolni a tojásokat, ha kivettünk a lobogó vízből, egyből hideg vízbe tesszük. De sajnos mindenkit el kell keserítsek, ennyi nem elég. A legjobb, ha forrásban lévő vízbe rakjuk a tojásokat, és maguk a tojások se legyenek hidegek. Azonban megosztunk még pár titkot, ami jól jöhet legközelebb a tojás főzéshez:

  • minél frissebb a tojás, annál nehezebb megpucolni
  • a tojásokat hideg vízbe kell helyezni (a főtteket) minimum negyed órára, majd folyó víz alatt kell megpucolni
  • próbáljunk figyelni arra, hogy a tojások ne repedjenek meg

2. Az edény pucolása

Szinte cseng a fülemben, hogy ha leégett valami az edénybe, akkor sós vizet kell forralni és utána meg lehet tisztítani. Ez sajnos nem egy működőképes ötlet, mert a serpenyő ugyanolyan marad, hovatovább könnyen tehet kárt is benne. Áztassuk inkább be egy éjszakára, majd reggel mindenféle súrolás nélkül meg tudjuk pucolni.

3. Ha a kezeink kellemetlen szagúak

Erre és minden másra a citromot ajánlották. Ha kellemetlen szagú a kezünk, akár ételtől, akár tisztítószertől, itt tényleg működik a nagyi tanácsa, és dörzsöljük meg citrommal a kezünket.

4. A hagyma aprítása

Ahhoz, hogy a hagymát felaprítsuk, sajnos pár könnycseppet el kell morzsolnunk. Sokan azt mondják leghatásosabb a kést hideg vízbe mártani előtte. Nem nagyon lehet elkerülni igazából a sírást, ez általában két dologtól függ: hogyan aprítjuk a hagymát és mennyire érzékeny a szemünk.

5. Burgonya főzése

Annak érdekében, hogy minél könnyebben meghámozzuk, néhány percig hideg vízben kell tartani. Alapvetően ez a technika működik, de az a gond, hogy sajnos még senki nem jött rá arra, hogyan lehet, gyorsan és hatékonyan krumplit pucolni.

6. A meleg italok lehűtése

Ha épp ice teát akarunk csinálni, de nincs időnk kivárni, akkor a mama mindig azt mondta, tegyük jégbe, amit sózzunk meg. És van egy jó hírünk, többször kipróbáltuk és tényleg működik.

7. Megkeseredik a hagyma

Ahhoz, hogy ne keseredjen meg, érdemes a felaprított hagymát belerakni a tálba, majd forró vizet önteni rá. Hagyjuk így egy-két percig, majd után felrakhatjuk pirulni. Kipróbáltuk, tényleg nem keserű.

8. A hagyma aprítása (ötletek)

  • ne vágjuk le a hagymák végét – ez jól összetartja és nem fog szétcsúszni
  • annak érdekében, hogy ne vágja el az ujjait, soha ne tartsa úgy, mint a bal oldali képen. Hajlítsuk be az ujjakat, az elején szokatlan lesz , de egy idő után belejön az ember.
betöltés...