10 jellemző Luxemburgról, amitől ez a kis ország rendkívül különleges

Luxemburg egy apró ország Európában, ahol a lakosok fele külföldi állampolgár. Luxemburg a világ egyetlen nagyhercegsége. Az országban három hivatalos nyelvet beszélnek, illetve minden évben részt vesznek az Echternach nevezetű táncos felvonuláson.

Ez a kis ország számtalan érdekességet tartogat a turisták számára, ezekből mutatunk meg most néhányat.

A kazamaták több ezer ember életét mentették meg.

A Bock kazamata nem más, mint egy 17 kilométeres földalatti alagút hálózat. 1644-ben építették a legrégebbi részét, majd kezdték el bővíteni azt. 35 ezer ember volt itt teljes biztonságban a két világháború idején. Az építmény az UNESCO védelme alatt áll.

A lakosság többsége külföldi állampolgár.

Az országban körülbelül fél millió ember él, akiknek 47 százaléka külföldi. Leginkább Portugáliából, Franciaországból és Olaszországból érkeztek Luxemburgba. Emellett pedig, napi szinten járnak ide dolgozni a szomszédos országok lakosai, Belgiumból, Németországból és Franciaországból. Ennek köszönhetően akár tíz különböző nyelvet is hallhatunk az országban, amin az emberek megszólalnak.

Többnyelvűség

Luxemburgban poliglot, vagyis többnyelvű emberek élnek. Ennek eredménye a három hivatalos nyelv is, amit nem erőltetnek a lakosokra, önként választják a többnyelvűséget. Német nyelvet használnak a rendőrségen, az ügyiratok készítésénél, valamint a nyomtatott médiában is.

A tanári fizetés itt a legmagasabb a világon.

Luxemburgban a tanári állás az egyik legrangosabb és legjobban fizetett szakma. A kezdő fizetés 6141 euró, ami körülbelül 2,2 millió forintnak felel meg. A tanárok többsége viszont, havonta átlagosan tízezer euró körüli fizetést, vagyis 3,8 millió forintot visznek haza.

Szőlőkirálynő és a szökőkút, amiből bor folyik.

A luxemburgi emberek életében nagy szerepe van a bornak, több fesztivált is szentelnek neki. Egy felvonuláson az emberek hagyománytisztelő ruhákat öltenek magukra, majd egy szépségversenyen a szőlőkirálynőt is megválasztják. A fesztivál ideje alatt, Schwebsange városában a szökőkútból víz helyett bor folyik.

John Lennon és Luxemburg

1980-ban Carl Fredrik Reuterswärd, svéd művész elkészítette az “Erőszakmentesség” nevezetű szobrot. Az alkotás John Lennon megölésének emlékére készült. A kormány megvette a szobrot, majd New York-nak adományozta azt. Kirchberg régióban pedig, még mai is található egy hasonló emlékmű. Ezenkívül a világon nagyjából harminc helyen találkozhatunk még a híres szoborral.

Az Echternach táncos felvonulás

Echternach Luxemburg keleti részében található, ahol a világ egyik legrégebbi fesztiválját rendezik meg, ami az UNESCO listájára is felkerült 2010-ben. Az emberek a helyi folyótól a belvárosi templomig 1,5 kilométert tesznek meg táncolva. Európában az az utolsó vallási táncos felvonulás, ami még napjainkban is megmaradt.

Michelin-csillagos éttermek és a világ leghosszabb borlistája.

Nagy valószínűséggel te sem gondoltad volna, hogy Luxemburgban található a világ legtöbb Michelin-csillagos étterme. Tíz étteremről van szó, köztük a Chiggeri-ről, ami 2009-ben bekerült a Guinness-rekordok könyvébe is, méghozzá, mint a világ leghosszabb borlistájú étterme. A vendégek 1746 borból választhatják ki a nekik megfelelőt.

Schengen, Luxemburg

A Schengen övezet egy kis luxemburgi városról, Schengenről kapta a nevét.

Hétvégén az üzletek, gyógyszertárak, sőt még benzinkutak sincsenek nyitva.

Luxemburgban hétvégén zárva vannak a boltok, gyógyszertárak és még a benzinkutak is. Az egész országban mindössze 1-2 ügyelet fogadja a betegeket is. Az ott élő emberek pénteken vásárolnak be, tele tankolják autóikat, így az egész hétvégét a pihenésnek szentelik.

Bónusz: 2020. március elsején, ráadásul a világon elsőként, Luxemburgban ingyenessé vált a tömegközlekedés.

betöltés...