A tudomány bebizonyította, hogy a terhesség “utánzási” hajlamot vált ki a nőkből

A statisztikai adatok alapján 2010 rekordévnek számított az Egyesült Államokban a terhességek számát illetően: 6,2 millió nő esett teherbe. Könnyen lehet, hogy ez egy olyan felfedezéssel magyarázható, amire a tudósok csak nem rég jöttek rá. Ez egy olyan elmélet, miszerint a nők “megfertőzhetik” egymást a “babalázzal”… szebben fogalmazva: egy terhes nő felébresztheti a barátnőjében is a szülés utáni vágyát.

Legalábbis ezt a következtetés vonták le a kutatók egy 10 éven át tartó tanulmányból. Ennek során mintegy 1720 nő adatait elemezték ki 1990-től 2000-ig. Nagyon különös tendenciát figyeltek meg: a kísérlet végére a nők felének volt gyermeke.
Az eredményeket még 2014-ben az American Sociological Association nevű folyóiratban tették közzé.

Az interjúk során a nők legtöbbször a baráti kapcsolatot említették, mint olyan tényező, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy mielőbb teherbe essenek. Ezt a szakemberek azzal magyarázták, hogy az emberek többségét befolyásolják a döntésekben az őket körülvevő személyek által keltett hatások, interakciók és tapasztalatok.

Ez ebben az esetben konkrétan azt jelentette, hogyha az egyik barátnő pozitívan élte meg az anyaságot és ez rendkívüli mértékben látszódott is rajta, a másik barátnőben is felerősödött a gyermekvállalás utáni vágy.

De ezen kívül vannak más tényezők is, amik befolyásolhatnak más nőket a döntésben:

  • Ha egy nő látja, hogy a barátnője képes boldogulni egy gyermekkel, növeli az önbizalmát a tekintetben, hogy ő is hasonlóan jó anya lesz.
  • Amennyiben egy (vagy több) barátnő édesanya lett, az, akinek még ez nem adatott meg, úgy fogja érezni, hogy le van maradva. Ennek érdekében igyekszik ő is minél hamarabb “felzárkózni”.

Meglepő módon, a baráti kapcsolatok befolyásolhatják azt is, hogy mennyi gyermeket vállaljon egy nő, szintén hasonló okok miatt: ha egyikük azt látja, hogy a barátnője egyszerre több gyermekkel is képes boldogulni, akkor azt fogja érezni, hogy ez neki is menne. Másrészről amolyan verseny is kibontakozott: az a nő, akinek csak egy gyermeke volt, szeretett volna legalább annyit, mint amennyi a barátnőjének van.

Az is rendkívül érdekes, hogy ez a “fertőzés” nem volt tapasztalható a testvérek között. Ezt azzal magyarázták, hogy a mai világban a barátok nagyobb hatással lehetnek ránk, mint a testvéreink.

Te mit gondolsz erről? Tapasztaltál már hasonlót a környezetedben? Írd meg hozzászólásban!

betöltés...