Te is szoktál utazni? Megváltoztak a poggyász-szabályok! Ezekre érdemes odafigyelni!

Nincs olyan ember a Földön, aki ne utazna szívesen, igaz a repüléssel sokaknak gondja van…
Az idei év szabályváltoztatásai után azonban nem csak a tériszonyosoknak és claustrophobiásoknak okoz fejtörést a repülés, hanem azoknak is, akik eddig gyakran vagy szívesen választották ezt az utazási módot.

A fapados légitársaságok(WizzAir, RyanAir) után már több nagy légitársaság is úgy változtatta meg a poggyászszabályait, hogy bizonyos tarifákhoz már nem jár automatikusan feladható csomag.

Korábban a jegyárak mindig magukba foglalták a feladható poggyászt is, de a fapados légitársaságok piacra lépésével és a lecsupaszított a jegyek megjelenésével ez a szolgáltatás szinte eltűnt a színről.

A nagy konkurenciaharc miatt már a hagyományos fuvarozó cégek is előálltak ezzel a tarifával, azaz bizonyos útvonalakon és bizonyos jegytípusoknál már nincs feladható csomag.

Súly- és méretkorlát

A feladható csomagoknak mindig van súlykorlátja. Nagy általánosságban az ingyenes poggyász 15 ; 20 vagy 23 kg lehet, egyes légitársaságoknál azonban 30 kg-ban szabták meg a korlátot. Nem árt tudni, hogy a feladott poggyász súlya sosem haladhatja meg a 32 kg-ot (ellenkező esetben speciális eljárás szükséges).

Fapadosok:

Ha fapadossal utazunk, akkor egyszerű dolgunk van, hiszen egyiknél sem adható fel ingyen csomag, ezeknél a cégeknél ez minden esetben díjköteles mutatvány.

Nagy különbségek vannak azonban a kézicsomagszabályokban is, a Ryanair például engedékenyebb egy kicsit, igaz, ott is, ahogy a Wizzairnél is, érdemes előfizetni az elsőbbségi szolgáltatásra, mert így egy nagyobb és egy kisebb kézicsomagot is felvihetünk a fedélzetre.

WizzAir:

Az utasok normál esetben csak egy, kis méretű,  max. 40x30x20 cm-es kézitáskát vihetnek magukkal, amit az ülésük alá kell elhelyezniük.
Az elsőbbségi szolgáltatásra, más néven WIZZ Priority-re befizető utasok egy további, fedélzeti kézipoggyászt (legfeljebb 55x40x23 cm) vihetnek magukkal, amiket a fej felett található rekeszekbe kell elhelyezniük.

Aki nem vásárol elsőbbségi beszállást, az a helyszínen ingyen már nem adhatja fel a nagyobbik kézipoggyászt, hanem kb. 7 EURO/poggyász áron adhatja le táskáját, 10 kg-os feladott poggyászként.

RyanAir:

A szisztéma hasonló a WizzAir-éhez.
November 1-től minden utas egy darab, maximum 40x20x25 cm méretű kézipoggyászt vihet magával a fedélzetre díjmentesen.

Azok az utasok, akik előjegyezték az elsőbbségi beszállást, 2 db ingyenes kézipoggyászt vihetnek magukkal a fedélzetre, amelyek maximális méretei a következők: 55x40x20 cm (max10 kg súlyú) és 40x20x25 cm.

A RyanAir-nél új feladandó poggyász kategóriát is bevezettek: maximum 10 kg-os, gurulós bőröndöt vagy táskát is fel lehet adni a becheckolás során. Ennek díja -online foglaláskor- 8 euró lesz.
Ha valaki ennek ellenére a megengedettnél nagyobb méretű kézipoggyásszal kísérne meg  beszállni, akkor 25 euró büntetésre kell számítania.
Az elsőbbségi beszállás díját 6 euróban szabták meg utanként és személyenként.

A poggyászok tartalmára vonatkozó szabályok azonban nem változtak.

A kézipoggyászokban továbbra sem lehet:
-Szúró- vagy vágóeszköz
-100 ml-nél nagyobb mennyiségű folyadék
-spray, aeroszol, gél
-borotvapenge

A folyadékokon kívül nem árt a nálunk lévő töltőket, elektronikai eszközöket és gyógyszereket is külön zacskóba helyeznünk, hogy a biztonsági ellenőrzésnél könnyítsük a tálcákba történő kipakolást.

betöltés...