Íme a világ 5 legcsípősebb chili paprikája, melyből pár be is került a Guinness Rekordok Könyvébe

A chili paprikás, és nagyon fűszeres ételek megosztják az emberiséget. Vannak azok, akik minden mennyiségben képesek ilyen ételeket fogyasztani, és vannak azok, akiknek még egy picike falat sem megy le a torkukon anélkül, hogy ne akarnának tüzet okádni. A chili paprikák világa egyébként látszólag végtelen ugyanis mindig találnak módszert új változatok termesztésére, amik akár olyan erősek lehetnek, hogy bekerülhetnek a Guinness Rekordok Könyvébe. Egy bizonyos Scoville-skála érték fölött kezdőknek már egyáltalán nem javasolják a fogyasztásukat, mert annyira csípősek, hogy csak nagyon nehezen lehet csillapítani. Mai posztunkban bemutatjuk nektek a világ 5 legerősebb, legcsípősebb chili paprikáját. melyek közül pár be is került abba a bizonyos könyvbe.

5, Trinidad Scorpion ‘Butch T’ – Scoville-skála érték (röv: SHU) – 1 463 700

A listát nem más indítja, mint a Trinidad Scorpion ‘Butch T’. 2011-ben ez a chili paprika tartotta a rekordot a Guiness Rekordok Könyvében. A skorpió elnevezést a paprika tetején lévő szárról kapta. Egészen 2012-ig tartotta címét, de később az úgynevezett “Trinidad Moruga Scorpion” lelökte piedesztáljáról.

4, 7 Pot Primo – Scoville-skála érték (röv: SHU) – 1 473 480

A világ negyedik legcsípősebb paprikája, melynek fogyasztása nem kezdőknek való. Louisianan Primo fejlesztette ki, mikor keresztezte a Naga Morich és az úgynevezett Trinidad 7 Pot paprikákat. 2005-en kezdte el termeszteni, és azóta is töretlen a népszerűsége. A paprikának nagyon furcsa farka van, ami egy kicsit fenyegetőnek is tűnhet. Felülete nem sima és fényes, hanem ráncos és dorozmás.

3, 7 Pot Douglah – Scoville-skála érték (röv: SHU) – 1 853 936

A lista harmadik helyét a 7 Pot Douglah vagy más néven a Chocolate 7 Pot Pepper foglalta el. A chili paprikák világában a legismertebb és legcsípősebb fajták közé tartozik. Ahogy egyre jobban beérik úgy lesz egyre sötétebb a színe is. A paprika egyébként Trinidadból származik.

2, Trinidad Moruga Scorpion – Scoville-skála érték (röv: SHU) – 2 000 000

A második legerősebb, legcsípősebb paprika a Trinidad Moruga Scorpion. 2012-ben sikeresen megkapta a világ legerősebb chili paprika címét. Feljebb említettük, hogy ez az, ami letaszította trónjáról a Trinidad Scorpion ‘Butch T’ paprikát. Ennek ellenére, a Guinness nem ismerte el a legerősebb paprikaként, szóval hivatalosan soha nem kapta meg a címet.

1, Carolina Reaper – Scoville-skála érték (röv: SHU) – 2 200 000

És végre megérkeztünk listánk első helyezettjéhez, mely a legerősebb paprika az egész univerzumban. Ezt még a Guinness is elismerte, ezért elfoglalhatta azt a bizonyos piedesztált. Teljes neve: Smokin ‘Ed’s Carolina Reaper vagy HP22BNH7. Ezt a paprikát Ed Currie nemesítette egy Dél-Karolinában található üvegházban. A Red Savina és a Pakisztáni Naga paprikák keresztezéséből származik. Ez az a chili, melyből a rendőrség hivatalosan is paprika sprayt csinál, melynek SHU értéke 2,5 millió valamint 5,3 millió között mozog.

A legtöbben úgy gondolják, hogy a Naga jolokia és a Bhut jolokia nevű paprikák azok, amik a legerősebbek, ám ezek még a top 10-ben sincsenek bent.

A chili paprika szerelmesei évről-évre próbálkoznak újabb és erősebb paprikákat kifejleszteni, termeszteni, hogy még őrültebb változatokat ismerjenek meg és hozzanak forgalomba.

betöltés...