Íme néhány módszer, amivel megszüntetheted a gyereked 9 kellemetlen szokását

A gyerekek fejlődésük során nagyon sok szokást alakíthatnak ki, melyek között akadnak jók és rosszak. A jókért természetesen meg lehet dicsérni, viszont a rosszakért semmi esetben sem szabad őket leszidni, mert ők nem tudják, hogy az miért is rossz. Gondolunk itt az orrtúrásra, az akaratosságra, vagy a fogcsikorgatásra. A felnőttek tisztában vannak vele, hogy ezek miért rosszak, ezért el kell magyarázniuk a gyerekeknek, hogy ők is megértsék miért nem szabad ilyen dolgokat csinálni. Ezt kreatív módszerek szerint is meg lehet oldani. Mostani posztunkban ezeket fogjuk nektek elmondani, hogy ti is le tudjátok szoktatni a gyermeketeket a rossz szokásokról.

1, Hüvelykujj szopás

A hüvelykujj szopás egy nyugtató tevékenység a gyermekek számára, amiről a pszichológusok azt gondolják, hogy a felnőttkor által kiváltott szorongás csökkentésére használnak. Ha a gyermeked már óvodáskorú és még mindig csinálja, akkor finoman segíthetsz neki leszokni:

Próbáld korlátozni azt az időt, amit a hüvelykujj szopásával tölthet. Állapodj meg vele abban, hogy ezt lefekvéskor nyugodtan művelheti, de nyilvános helyen ne.

Ne csinálj belőle konfliktust. Próbáld meg nem lekiabálni a gyerek fejét, mert megint szopja az ujját, helyette inkább dicsérd meg akkor, mikor nem csinálja.

Találj néhány kreatív módszert mellyel meggyőzheted őt, hogy már többé nem pólyás csecsemő. Például kérdezd meg tőle a következőt: “Gondolod, hogy Pókember is szopja a hüvelykujját?”

2, Akaratosság

Fontos, hogy a gyereket megtanítsák arra, hogyan kell szépen kérni és megköszönni valamit. A legtöbb gyerek viszont hisztivel, sírással és kiabálással próbálja elérni amit akar. Itt van néhány módszer, ami segít ettől megszabadulni:

Mindig beszéld meg a problémát a gyermekeddel. – Próbáld megmagyarázni neki a különbséget az udvarias kérés és az “akarás” között. Ezenkívül mondd el neki, hogy lesznek olyan kérései, amire igennel fogsz felelni, de akadnak majd olyanok is, amikre muszáj lesz nemet mondanod, de ez így normális.

A legfontosabb, hogy ne felejtsd el, hogy példakép vagy számukra. – Ha te is olyan viselkedést tanúsítasz, ami nem helyénvaló, akkor a gyermek is azt a példát fogja követni. Ennek elkerülése érdekében mindig figyelj, hogy viselkedsz.

3, Fogcsikorgatás

Sok szülő veszi észre, mikor gyermekei a fogait csikorgatja, mindegy, hogy alszanak, vagy ébren vannak. Ezt bruxizmusnak hívják, és van néhány módszer, amivel segíthetsz gyermekednek a kezelésében:

Tanulmányok szerint a bruxizmust legtöbb esetben stressz idézi elő. Legyen szó iskolai tesztről vagy egy másik városba való költözésről. Ilyen esetben mindig beszélni kell a gyermekkel, és segíteni kell neki megbirkózni azokkal a dolgokkal, amelyek stresszt okoznak.

Ha a stressz súlyosabb, akkor elképzelhető, hogy orvoshoz kell fordulni, aki majd speciális kezeléssel megállítja a bruxizmust. Ne hagyd figyelmen kívül ezt, mert ártalmas lehet a gyermeknek.

4, Köröm rágás

Sok oka lehet annak, ha a gyermek rágja a körmét például stressz, kíváncsiság, unalom vagy csak megszokás. A legrosszabb az, hogy ez a viselkedés valószínűleg felnőttkorban is folytatódik. Tehát, ha észreveszed, hogy ez már hosszabb ideje fennáll, akkor segíts megszabadulni tőle:

Próbáld megérteni az okát – Lehet, hogy stressz érte őket, csak nem mondja el, de elképzelhető, ha kibeszéli magából akkor javul a helyzet.

Segíts neki, hogy tisztában legyen ezzel a szokással – Megállapodhattok valamilyen jelben, mellyel tudatod vele, hogy rágja a körmét.

Kínálj kreatív alternatívát – Ha a kislányod szereti rágni a körmét, akkor ajánld fel neki, hogy szépen kifested neki, amivel úgy érzi magát, mint egy igazi kis hercegnő, aki nem akarja elrontani stílusát.

5, Orrtúrás

Az aranyos gyerekek néha nagyon durva dolgokat csinálhatnak, például túrhatják az orrukat, sőt meg is ehetik, amit találtak. Ez azonban nem csak kellemetlen szokás, hanem veszélyes is, mert egyes tanulmányok szerint tüdőgyulladásért felelős baktériumok lehetnek a megszilárdult orrváladékokban. Íme néhány példa,a mivel leszoktathatod:

Hívd fel rá a figyelmét és minden alkalommal adj neki zsebkendőt. Lehet, hogy nincs tudatában annak, hova törölje, amit kiszedett, de ezzel rávezetheted.

Beszéld meg vele a higiéniai problémákat és magyarázd el az esetleges következményeit. Ha úgy beszélsz velük, mint egy felnőttel, mert azt a gyerekek nagyon szeretik.

6, Sértő nyelvhasználat

Ezt a viselkedést lehetetlen elkerülni egy gyerek nevelésekor. Míg a kisgyermekek időnként ártalmatlan szavakat mondhatnak, az idősebb gyerekek szándékosan használnak sértő és trágár nyelvezetet. A tapasztalt szülők megosztják azokat a tippeket, melyek segítenek a gyermeket leszoktatni erről:

Ügyelj arra, hogy a gyermek elegendő figyelmet kapjon – Az a gyerek, akit rendszeresen meghallgatnak a szülei, valószínűleg nem fog használni sértő nyelvet.

Vigyázz a TV-műsorokkal, zenékkel és az internetes tartalmakkal, amiket a gyermek lát és hallgat – Beszélj velük őszintén és állíts fel bizonyos korlátokat, hogy megértsék, mi a helyes és mi a rossz.

Ne reagáld túl, és ne mutasd meg a haragod – Ehelyett próbáld megtalálni annak módját, hogy megértse az embereket tisztelni kell, és ha ilyen hangot üt meg, akkor meg kell büntetni.

7, Hazugság

A gyerekek általában 3 éves koruk körül kezdnek el hazudni, ami egyre gyakoribb lesz 4-6 éves koruk között. A hazugságok bonyolultabbá válnak, mivel a gyerekek megértik, hogy mások mit gondolnak. Íme néhány bevált tipp, amely segít megszabadulni ettől a szokástól:

Vedd rá a gyermeked az igazság elmondására – Nem számít, mit csinált rosszul, mondd el neki, hogy örülsz, ha elmondja neked, és lehet még tudsz is segíteni neki.

Segíts neki elkerülni azokat a helyzeteket, amelyekben úgy érzi, hogy hazudnia kell. Például, ha látod, hogy kiborult a tej, ne kérdezd meg ki tette, hanem csak mond azt, látod egy kis baleset történt, jöjjön segítsen feltakarítani.

8, Ruhába törli a kezét

A gyerekek (és néha a felnőttek is) beletörlik a kezüket a ruhájukba, ami egy nagyon csúnya szokás. Mindegy, hogy ételről, festékről, vagy bármilyen másik szennyeződésről van szó. Itt van néhány trükk, ami segíthet neki megtanítani, hogy legyen óvatosabb.

Mindig adj a gyermeknek szalvétát, amikor eszik. Emlékeztesd arra is, hogy törölje meg a száját evés/ivás után, és a kezét se feledje el.

Ne legyél dühös ezért – Egyik gyerek sem fogja megérteni a leckét, ha ordítással kezeled a helyzetet.

9, Túl sok a képernyőidő

Nagyon ijesztő adatok láttak napvilágot, ami a gyerekek képernyő előtt eltöltött idejét mutatja meg. Például a 6 év alatti gyerekek naponta több mint 2 órát töltenek TV nézéssel vagy okostelefon használattal. A technológiai függőség minden bizonnyal nem negatív hatással van a gyermekek fejlődésére, és ezt minden szülőnek tudnia kell.

Legyél példa a gyerek számára – Ha látja, hogy egy könyvet olvasol, ahelyett, hogy a telefonod nyomkodnád egy idő után el fog kezdeni olvasni.

Játszatok együtt – Ahelyett, hogy otthon néznéd a TV-t, próbálj meg különféle tevékenységeket folytatni a gyerekkel, például játszatok vagy rajzoljatok.

Állíts be időkorlátot a TV- és telefon használathoz – Természetesen nehéz a TV-készüléket teljesen kikapcsolni, de rövidebb időre korlátozhatod ennek használatát.

Hasznosnak találtad a cikket?

betöltés...