Egy harvardi tanulmány szerint a házasság erőssége függ a férj munkaviszonyától

Az elmúlt néhány évben a válások aránya az egész világra levetítve 251,8\%-al emelkedett. Például egy átlagos Maldív-szigeteki nő – ebben az országban a legmagasabb a válások aránya – már három váláson van túl, mire betölti a 30-at. A statisztikák elkeserítőek. A válások kiváltó okát a Harvard Egyetem professzora is próbálta megtalálni.

Számos adatot elemeztek 45 évre visszamenőleg

Hogy mélyre ásson a témában, Alexandra Killewald, a Harvard Egyetem professzora több mint 6500 pártól gyűjtött adatokat egészen az 1970-es évektől kezdve. Miután ezeket kielemezték, arra jutottak, hogy bár a párok számtalan okból kifolyólag veszekednek és válnak el, a válás esélyét 30\%-kal növeli a férfi munkanélkülisége.

A részmunkaidőben dolgozó vagy munkanélküli férfiaknál nagyobb az esély a válásra

Nemcsak a munkanélküli férj esetében, de azoknál a pároknál is nagyobb a válás valószínűsége, ahol a férj nem dolgozik rendszeresen. A tanulmányban még azt is hozzáteszik, hogy ha a férfiak csak kisebb munkákat végeznek vagy akaratuk ellenére válnak munkanélkülivé, az is veszekedéseket, feszültséget generál a házasságban.

Ezzel szemben nem növeli a válás esélyét, ha a nő nem dolgozik

Napjainkban a legtöbb nő tökéletesen egyensúlyozik otthon és munka között, de a kutatók szerint az ő munkájuk vagy éppen munkanélküliségük nincs hatással a házasságra olyan szinten, hogy az növelje a válás esélyét. A pároktól begyűjtött adatok nem mutatták ki a nő anyagi helyzetének sem pozitív, sem negatív hatását a válásra.

A kutatás viszont sok egyéb faktort figyelmen kívül hagyott

Mondani sem kell, hogy minden pár különböző, és a tanulmány eredményeit nem lehet általános igazságként értelmezni. A kutatásba nem vettek be azonos nemű párokat, sem olyan férfiakat, akik önszántukból maradtak otthon háztartásbeliként, miközben a feleségük dolgozik. A nők függetlensége anyagi tekintetben egyre nagyobb, ez is lehet oka a válásnak, de ezt egyelőre nem bizonyították.

A munka a randizó szingliknek is ugyanilyen fontos

Egy felmérés szerint az anyagi függetlenség vonzó, míg a sok adósság kevésbé vonzó dolgok a randizók szemében. Férfiaknak és nőknek ellenkező nemű emberek arcképeit mutatták, melyeket értékelniük kellett. Ezután felfedték előttük a fotókon szereplők anyagi helyzetét, majd újra megkérték őket a rangsorolásra. Mindkét nem esetében csökkent azoknak a vonzereje, akikről kiderült, hogy pénzügyileg nem stabilak. A nők esetében azonban a változás csekély volt, ezzel szemben a férfiak esetében az értékelések drasztikusan estek. A kísérletben résztvevő nők 75\%-a azt állította, sose randizna olyan férfival, aki adósságban fuldoklik.

betöltés...