9 kismama babona, aminek egyáltalán nincs valóság alapja

A terhesség különleges időszak mind a kismama mind a kisbaba számára. A család és a rokonok megpróbálják mindentől megóvni a terhes nőket, ezért babonákat találtak ki, hogy ők is jobban figyeljenek magukra. Volt, amelyik elég logikusnak tűnt, de a legtöbb teljesen értelmetlen volt. Sokuk közönséges manipuláció eszközként szolgáltak, hogy 100\%-ban megvédjék a még meg nem született gyermekeket.

Ma ezeket hoztuk el nektek.

1, babona: Nem ehet halat, mert sokáig nem fog beszélni a gyerek.

Szinte minden halfajtában, különösen a folyami halban, vannak olyan paraziták, melyek veszélyesek az ember egészségére nézve. Ha a halakat termikusan feldolgozzák vagy -20 fokon lehűtik, akkor biztonságosan fogyaszthatók. Kivételt képeznek azok a fajok, amelyek magas higanykoncentrációt tartalmaznak, például marlin, tonhal, cápa, kardhal, makréla. Az ilyen halak fogyasztása veszélyes lehet mind a várandós kismama, mind a szoptató anya és a baba számára.

2, babona: Nem mehet át létra alatt, mert a kisbaba gyenge lesz.

Ez a babona leginkább Nyugat-Európában terjedt el. A falra szerelt lépcső vagy létra egy háromszöget képez, mely a Szentháromság szimbóluma. Úgy hitték, hogy ha a háromszögön átsétál a kismama, akkor elpusztítja a Szentháromságot és bajt hoz mind magára, mind a babára.

3, babona: Ha kinyitod az összes ablakot a házban, a szülés könnyű lesz.

Ez a babona leginkább Oroszországban, Fehéroroszországban és Ukrajnában terjedt el. Az ottaniak úgy gondolták, hogy ez elősegíti a méhszáj tágulását. Egy másik ok miatt szintén úgy hitték jó, ha kinyitják az ablakokat és az ajtókat. Míg a baba és a mama a kórházban vannak, érdemes kitakarítani az összes szobát és helyiséget és kiszellőztetni az egész házat, mert ezáltal a jószerencse beköltözhet és áldást hozhat a családra.

4, babona: A fehér ételek és italok fogyasztásától a gyermek fehér bőrű lesz.

Kínában, Indiában és más országokban a fehér bőrt tartják szépnek, ezért nagyon sokan azt hiszik, ha sok fehér színű ételt vagy italt fogyasztanak attól a gyermek is fehérebb bőrű lesz. Nos, ez nem igaz, mert a bőr színe a génektől függ.

5, babona: A kismama nem mehet a várandóssága alatt temetőbe, mert a gyerek boldogtalan lesz.

Számos arab országban elhiszik ezt a babonát, például Izraelben, Kelet-Európában, de még a Fülöp-szigeteken is. Az emberek úgy gondolják, hogy ha a kismama kimegy a sírkertbe, akkor a gyermek folyamatosan sírni fog. Természetesen ennek nincs semmi köze a valósághoz, csak a vallásos emberek hisznek ebben a hiedelemben.

6, babona: Ami a nyakba akasztott üres tojással történik az lesz a babával is.

Az orosz falvakban a várandós nők üres tojást akasztanak a nyakukba. Ezek az emberek úgy gondolták, hogy ha a tojással nem történik semmi baj, akkor a babával is minden rendben lesz. Ezzel a babonával csak azt érték el a kismamáknál, hogy inkább a tojás, mint a saját hasuk épsége miatt aggódtak.

7, babona: Ne egyen fűszeres ételt, mert a baba kopasz lesz.

Ebben a babonában Thaiföldön és a Délkelet-ázsiai országokban hisznek. Oroszországban úgy gondolják, hogy ezek az ételek szemproblémákat okoznak a gyerekeknél. A túl fűszeres ételek étvágyfokozóként működnek, ezért súlygyarapodáshoz vezethetnek. A fokhagyma várandósság alatt nem a legjobb választás, ugyanis méh összehúzódást, gyomor és bélproblémákat, valamint nyálkahártya  irritációt okozhat.

8, babona: Összekötött hajjal képtelenek a szülésre.

A volt Szovjetunió országainak orvosai és szülésznői is hisznek ebben a hiedelemben. Úgy gondolják, hogyha a nők haja le vagy ki van engedve akkor elősegítik a méhszáj kitágulását. Van egy másik babona is mely szerint, ha a kismama szülés előtt levágatja a haját, akkor a baba nem fog sokáig élni.

9, babona: Mindent megehetnek, ami szem-szájnak ingere.

Nagyon sokáig azt hitték az emberek, hogy a kismamának mindent meg kell ennie ahhoz, hogy egészséges babája szülessen. Ezt annyira komolyan vették Ghánában, hogy elterjesztették, hogyha egy kismama nem eszi meg azokat az ételeket, amiket megkíván, akkor a gyermeke betegen fog megszületni. Olaszországban, Törökországban, Görögországban és Egyiptomban attól féltek, hogy ebben az esetben a gyermek egész testén megszámlálhatatlan mennyiségű anyajegy fog nőni. Örményországban pedig úgy vélték, hogy a gyerek kapzsi lesz.

Ti is babonának tartjátok ezeket, vagy hisztek benne?

betöltés...