Mi történik a testével, ha elhagyja a kávéfogyasztást?

Azt mondják, hogy kétféle ember létezik a világon, aki ivott már kávét és aki nem. A kávé általában kicsit javít a személyiségünkön, felélénkít minket. A kávénak rengeteg pozitív tulajdonsága van, amit kevesen ismernek. Legtöbben ezzel indítják a napot. De jól esik délután is inni egyet a kollégákkal. De gondolkoztunk-e már azon, hogy mi történik a testünkkel, ha elhagyjuk a kávét?

1. Váratlan súlyváltozás

A kávé elhagyása nem várt súlyingadozást, esetleg súlygyarapodást idézhet elő. A koffein felgyorsítja az anyagcserét, ezért a test hatékonyabban égeti el a kalóriát. Azonban, ha elhagyjuk a kávét, vagy napi 5 helyett 2-őt iszunk, az nem jár még súlygyarapodással, ugyanis ennyi koffein nem éget el több kalóriát.

2. Megnehezítheti a koncentrációt

A kávéfogyasztást elősegíthető a koncentrációt, mivel dopamint és adrenalint szabadít fel az agyban, ezáltal nő az agyi aktivitás és a vérnyomás. Ezért, ha abbahagyjuk a kávézást, kicsit nehezebb lesz az adott feladatokra koncentrálni, megfelelő türelemmel és akarattal viszont helyrehozható.

3. Remegő kezek

Sok esetben, főleg a kávéfüggők esetében előfordulhat, hogy remegés áll elő, főleg a kézben. De nem kell megijedni, ez köszönhető a renget kávénak.

4. Szoronghatsz

A nagyon kemény kávéfogyasztók esetében figyelték meg, hogy szorongást idézhet elő. Főleg, ha valaki esetleg ilyen 8-9-et iszik meg egy nap.

5. Gyakoribb lesz a fejfájás

Sajnos a koffeinmentesség egyik mellékhatása a fejfájás. Leginkább ez fordul elő, ha letesszük a kávét. Próbáljuk meg túllendülni rajta és kitartani, ez a kellemetlenség csak az első pár napban lesz rossz.

6. Alacsony energiaszint

Mivel a kávé feltölt minket energiával, sokan ezért fogyasztják leginkább. Viszont a rossz hír, hogy ez az energia kb. 5 órán át tart, így sokan 1 csésze kávénál is többet isznak meg. A legtöbb koffeinfüggő, aki lerakja fáradtságról, levertségről panaszkodik.

7. Hogyan kerülhetjük el ezeket a problémákat?

A legérdemesebb és az egyik legcélravezetőbb, ha folyamatosan csökkentjük az adagokat. Ne vegyük el egyből magunktól a kávézás örömét, így a test is könnyebben fog alkalmazkodni.

8. Fontos a hidratálás

Igyunk a kávé helyett vizet, vagy a kávés csésze helyett nevezzünk ki egy teás csészét, szerezzünk be egy finom zöld teát, ami hosszabb távon sokkal kedvezőbb hatásokat idéz elő.

9. A stressz csökkentése

Sokan egy stresszes nap után isznak kávét, igen, ilyen is van. De ha úgy érezzük, hogy egy fárasztóbb napon vagyunk túl, a kávé helyett inkább menjünk el futni.

10. Étrend változtatás

Fontos megemlíteni, ha elhagyjuk a kávét, akkor kicsit az étrenden is kell változtatni. A legjobb, ha sok magas rosttartalmú zöldséget és gyümölcsöt kezdünk el fogyasztani, ugyanis ez ad annyi energiát, mint a koffein. Ha több a rost, így valószínűleg nem kell a székrekedéssel foglalkozni, ami a kávézás egyik negatív hatása.

betöltés...