Videó került elő arról a pillanatról, amikor Iránban lelőtték az ukrán repülőgépet

Magyar idő szerint szerda hajnalban lezuhant egy ukrán repülőgép. A The New York Times hozzájutott egy videóhoz, amelyen látható az a pillanat, amikor a levegőben rakétatalálat éri a gépet. A járat nem robbant szét azonnal, a fedélzeten lévő utasok még percekig reménykedhettek abban, hogy még visszatérhetnek a repülőtérre.

Az Ukraine International Airlines Boeing 737-800-asa Teherán közelében zuhant le. A repülőgép Kijevbe tartott, a fedélzeten pedig 167 utas és a kilenc fős személyzet tartózkodott. A légikatasztrófát senki sem élte túl.

Ukrajna teheráni nagykövetsége a katasztrófa napján még azt közölte, hogy a gép motorhiba miatt zuhant le. Másnap estére azonban az elemzések után kiderült, hogy Irán lőtte le a repülőgépet, vélhetően tévedésből.

Az amerikai bejelentéssel majdnem egyidejűleg a The New York Times egy videót is közzétett. Alapos vizsgálat után a 19 másodperces felvételnek köszönhetően lap arra a következtetésre jutott, hogy az a pillanat látható rajta, amikor az ukrán repülőgépet rakétatalálat éri.

Mivel a gép nem robbant szét a találat pillanatában, a pilótáknak volt idejük arra, hogy visszaforduljanak a repülőtérre. A kisebb robbanás után tűz keletkezett, amely kritikus részeket érhetett el, ugyanis a gép az Imam Khomeini Nemzetközi Repülőtérre tartva berobbant, ezáltal irányíthatatlanná vált, végül pedig a földbe csapódott.

Mutatjuk az ominózus videófelvételt:

betöltés...