6 higiéniai hiba, amiről itt az ideje leszoknunk

Hogy egészségesek legyünk, nem elég a higiéniai szabályokat követnünk, de azokat pontosan is kell végrehajtanunk, máskülönben hatástalanok lesznek. Sokakat meg fog lepni, hogy alapvető dolgokat eddig teljesen rosszul csináltak.

1. Túl gyakran zuhanyzunk és fürdünk

Talán furcsán hangzik, de a túl gyakori mosdás éppen olyan káros, mint a túl ritka. Fertőzéskutatók szerint, ha túl gyakran zuhanyzunk, a bőr kiszárad, berepedezik, a sérüléseken keresztül pedig a kórokozók utat találnak maguknak. Szakértők azt javasolják, hogy napi egynél többször ne álljunk a zuhany alá.

2. Nem mosunk kezet, mielőtt használnánk a WC-t

Baktériumok nemcsak a WC-n vannak, hanem az egész házban. Ez azt jelenti, hogy ha nem mosol kezet, mielőtt WC-re mész, a baktériumokkal teli kezeddel érsz hozzá a legintimebb részeidhez. Ez pedig különösen veszélyes. WC-zés előtt kezet mosni még fontosabb, mint utána!

3. Az ujjbegyünkkel nyomjuk meg a WC öblítőgombját

A WC valószínűleg a lakás egyik leginkább szennyezett része. Megfigyelések szerint a WC leöblítése után 90 perccel több tucatnyi, baktériummal teli cseppecske még mindig megtalálható a felületén. Ezért próbáld meg ne az ujjbegyeddel, hanem csuklóddal vagy az ujjad hátoldalával megnyomni az öblítőgombot. Így ha kézmosás előtt még hozzáérsz valamihez, kevesebb baktériumot fogsz szétszórni.

4. Hosszú ideig használjuk ugyanazt a párnát

A párna tökéletes telephely a poratkáknak és a penésznek. Ezek idővel az ember arcára is átköltözhetnek és szőrtüszőatkát vagy más egyéb bőrproblémákat is előidézhetnek. A poratkák képesek allergiát kiváltani, ami orrdugulással, a felső légutak duzzadásával, irritáltságával jár. A párnát ezért minden héten ajánlott kimosni, mégpedig legalább 40 fokon.

5. A háziállatunkkal alszunk

Még éjjel sem szabad megfeledkezni a higiéniai szabályokról. Például nem javasolt megengedni, hogy a kutyánk vagy a macskánk az ágyunkban aludjon. Még a legápoltabb kis kedvencnek is rengeteg baktérium rejtőzik a szőrében. Nehéz elhinni, de vannak köztük olyanok, melyek bubópestist okozhatnak. Statisztikák szerint 1977 és 1998 között 23 fertőzéses eset volt, amikor házimacskákról került át ez a kórokozó emberekre és okozott halált.

6. Szappannal mosunk arcot

Egyesek tévesen azt hiszik, hogy ha reggel és este megmossák az arcukat szappannal, akkor a bőrük makulátlanul tiszta lesz és megelőzhetik a pattanásokat. Valójában azonban a szappan éppen, hogy elzárja a pórusokat, azaz csak elősegíti a pattanások kialakulását. Ha ezt használod az arcodra, tönkreteszed a bőr természetes védőrétegét és a pH-szintjét is.

betöltés...