Így néz ki 100 kalóriányi mennyiség kedvenc nyári nasijainkból!

A egész tavaszunkat tönkretevő karanténosdi után végre beköszöntött a várva várt és szabad nyár. A legtöbbünk ilyenkor előszeretettel a strandon/vízparton tölti az idejét, és a pihenés kapcsán gyakran csábul el egy-egy tipikus strandételre, hűsítő finomságra.

A délutánonként uzsonnaként bedobott gyors ételek, a ‘Csak mert megérdemlem’ felkiáltással elnyalt fagyik, a pékáruk és üdítők azonban a gondoltnál gyorsabban tönkre tehetik alakunkat, így nem árt odafigyelni rá és tisztában lenni vele, hogy mennyi kalóriát is tartalmaznak kedvenc nyári ételeink/nasijaink.

Az alábbi cikkben azt mutatjuk be nektek, hogy melyik finomságból mekkora mennyiség ér fel a nasi-küszöbnek számító 100 kalóriával!
Lássuk a szomorú tényeket!

Jégkása

A friss gyümölcsből, kevés cukorral készült kásák deciliterenként ~50 kalóriát tartalmaznak, ebből egy kisebb pohárral is fogyaszthatunk lelkiismeretfurdalás nélkül. A strandos verzióban azonban, amelyben szörpöket és cukorszirupot használnak deciliterenként 100-140 kalória is lehet, ami azt jelenti, hogy egyetlen deciliter elfogyasztásával 100 kalóriát viszünk be szervezetünkbe.

Lángos

Bármennyire is imádjuk a lángost, tény, hogy igazi kalóriabomba. Egy sima, feltét nélküli lángos kb. 300-350 kalória, ha pedig sajtot és/vagy tejfölt is kérünk rá, ez az érték a többszörösére nőhet: akár 500-700 kalóriát is bevihetünk a szervezetünkbe. Ez azt jelenti, hogy egy ‘sima’ lángosból is csupán alig egy harmadot fogyaszthatunk el, hogy 100 kalórián belül maradjunk.

Kóla



A hagyományos kóla kalóriatartalma ~ 38 kcal / 100 ml. Ezért 100 kcal-hoz körülbelül 2,6 deciliter italt kell elfogyasztanunk.

Fagylalt

Egy kisebb gombóc (3-4 dkg), vizes fagylaltban körülbelül 49-52 kalória van, ebből -tölcsér nélkül- kettőt is ehetünk, a tej alapú fagylaltok azonban már sokkal hizlalóbbak, fajtától függően 91-124 kalória is lehet egyetlen apró gombócban.

Cukormázas fánk

Ki ne imádná ezeket a vidám, színes és édes ‘karikákat’, a baj csak az, hogy egy a képen láthatóhoz hasonló fánk negyede(!) tartalmaz 100 kcal-t.

Gyros pitában

Egy adagnyi ebből a kis finomságból 350-370 kalória, ami azt jelenti, hogy a 100 kalóriás nasiküszöb megtartásához még egy harmadnyit sem szabadna magunkhoz venni belőle.

Sült kolbász

A tradicionális strandételeket kedvelőknek sincs oka örömre, egy átlagos méretű sült kolbászban (15 dkg) ugyanis kb. 520 kalória van. Ahhoz, hogy ne lépjük át a száz grammot, egy kissé kevesebbet ehetünk belőle- kenyér nélkül persze-, mint az ötöde. Csak egy kis csücsök…De kár!

Pizza

Egy átlagos méretű szelet, feltéttől függően 200-290 kalóriát tartalmaz. Ugye nem nehéz kiszámolni, hogy a 100 kalória eléréséhez elég csupán egy fél szeletet magunkhoz venni.

Mekis’ sajtburger

A legismertebb gyorsétterem adatai alapján egy sajtburgerben 304 kalória található, ami azt jelenti, hogy egy harmadnyi felel meg 100 kalóriának.

Tiramisu


Az ínycsiklandó olasz desszertben átlagosan 354 kcal van 100 grammonként, tehát ha tartani akarjuk a 100 kalóriás határt, akkor csupán 28 grammot ehetünk.

Nutella

Mindannyiunk kedvencéből 100 gramm 544 kalóriát ér, ami azt jelenti, hogy csupán két teáskanálnyit fogyaszthatunk el ebből a finomságból, hogy ne lépjünk át a 100 kalóriás határon! A nutellás palacsinta így abszolút ki van zárva a lehetőségek közül!

Pattogatott kukorica

100 g sós popcorn 496 kcal-t tartalmaz, így ahhoz, hogy 100 kalóriányit kapjunk, csupán 20 grammot ehetünk.

Croissant

100 grammnyi ebből a péksüteményből megközelítőleg 406 kalóriát tartalmaz, így kb. 25 grammnyit ehetünk akkor, ha 100 kcal-t szeretnénk bevinni a szervezetünkbe. Ez egy átlagos croissantnak körülbelül az egynegyede csupán.

De akkor mit fogyasszunk helyette?

Eper

A friss eperből 30 dekagrammnyit is elfogyaszthatunk, hogy elérjük a 100 kalóriás határt!

Görögdinnye

Az eperhez hasonlóan ebből a mennyei hűsítő gyümölcsből is 300 grammot fogyaszthatunk!

Görög joghurt

Ebben a krémes, isteni joghurtban átlagosan 73 kcal van 100 grammonként, ami azt jelenti, hogy 100 kcal eléréséhez kb. 150 g ilyen joghurtot ehetünk. (Vagy 150g epret, összekeverve 75g johurttal :))
Persze nem egyszerű tárolni a melegben, de ha látod valahol étlapon inkább ezt rendelj, mint tiramisut!

Reméljük cikkünkkel nem hoztuk rád a frászt és ismerőseiddel is szívesen megosztod azt!

betöltés...