Modern korunk egyik leggyakoribb betegsége a “számítógépes nyak”. Így kerülheted el a következményeit

Nagyon sokan ülnek úgy előredőlve a számítógép előtt, hogy még a nyakukat is előrenyújtják. Mi több, ez azok többségére is jellemző, akik a telefonjaikkal vannak elfoglalva. Ez a testtartás pedig rendkívül megterhelő a nyaki gerinc számára, olyannyira, hogy az orvosok és a tudósok már – nem hivatalos – nevet is adtak ennek: “számítógépes nyak szindróma”.

Ez jellemzően akkor alakul ki, amikor valaki hosszú hónapokon át rendszeresen görnyed a telefon vagy épp a számítógép előtt, rendszerint azért, hogy jobban lássa a képernyőn megjelenő szövegeket.
A szindrómát leginkább a hát és a nyak középső izmainak elgyengülése jellemzi, ami egy idő után nyaki és hátfájdalmakat okoz. Ezen felül az arcbőr is ernyedté válhat, ami miatt pedig toka is kialakulhat.

Mint a legtöbb esetben, itt is könnyebb még az elején megelőzni a komolyabb bajok kialakulását, csupán figyelni kell az alábbi tünetekre, amik a szindrómára utalhatnak:

– nyaki fájdalom, elgyengült izmok
– fájdalom a hát felső részénél, illetve a vállaknál
– gyakori, leginkább a fej hátsó részénél tapasztalható fejfájás
– látási problémák
– olyan érzés, mintha a nyak előretolt helyzetben lenne
– amikor úgy érzed, szeretnéd kiegyesíteni a hátad, ez kellemetlen, fura érzéssel jár

Dr. Kenneth Hansraj, New York-i gerincsebész már tanulmányozta ezt a szindrómát és úgy véli, ez egyre nagyobb egészségügyi kockázatot fog jelenteni a közeljövőben.
Azt is kimutatta, hogy mekkora terhelést kap a nyaki gerinc, a fej előredőlésétől függően: alaphelyzetben 4-5 kilogrammnyi terhelés éri, a fej 15 fokos előredőlése esetén már 12 kg, 30 foknál 18 kg, 45 foknál 22 kg, 60 fokos előredőlési szögnél pedig 27 kg! Ez olyan, mintha egy kb. 8 éves gyerek ülne ott, miközben te a hírfolyamokat pörgeted.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a helyes testtartás fontosságát! Ahhoz, hogy elkerüld az efféle problémákat, az alábbiakra érdemes figyelni.

– A képernyő/monitor lehetőleg szemmagasságban legyen, ne alacsonyan.
– Ha nem látod elég jól a szövegeket, inkább nagyítsd ki, mintsem előre dőlj.
– Ajánlott úgy ülni, hogy a hát 100-135 fokos szöget zárjon be a lábaidhoz képest, ugyanis így a legkevésbé megterhelő a gerinced számára.
– A nyakad és a vállaid legyenek ellazítva, még akkor is, amikor a billentyűzetet használod.
– Állítsd úgy a szék magasságát, hogy a térded a csípőd vonalában legyen.
– Ne ülj keresztbe tett lábakkal.

Az előbb említetteken kívül fontosak a napi átmozgatások, illetve a testmozgás, lehetőleg heti 2-3 alkalommal. Ha lehet, 30 percenként nyújtózkodj, állj fel és sétálj egy kicsit. Ha teheted, mozgasd át magad az alábbiak szerint:

– Végezz fejkörzést: ötször-ötször mindkét irányba.
– Hajtsd hátra a fejed, amennyire kényelmes, majd előre annyira, amíg szintén kényelmes. Végezd el ezt ötször.
– Fordítsd a fejed az egyik irányba, amíg kényelmes, tartsd ott pár másodpercig, majd vissza előre. Végezd el mindkét irányba 5-10-szer.
– Döntsd a fejed az egyik válladhoz, érezd, ahogy nyúlnak a nyakizmaid, tartsd ott 30 másodpercig, majd vissza. Végezd el minkét oldalra néhányszor.

Ezeken a napi átmozgatásokon túl fontos a heti 2-3 rendszerességű testmozgás, lehetőleg hátizom-erősítő gyakorlatokkal.

Te mennyire szoktál figyelni a helyes testtartásra? Írd meg hozzászólásban!

betöltés...