Így néznek ki a világ 14 különböző országában a börtönök. Nagy a különbség!

A börtön szó hallatán mindenkinek valami sötét zárka jut eszébe, száraz kenyéren és vizen élő foglyokkal. Van ilyenre is példa, de elég ritka. A bűnözők különböző ellátásban részesülnek országok szerint. Van, ahol szinte luxuskörülmények között laknak, van ahol pedig nem nézik többnek őket, mint egy csúszómászónak. Mindenesetre az évekig tartó elzárás sok mindenki számára lehet visszatartó erő, hiszen ki akarna a 4 fal között élni akár 20 éven át?

1.

Norvégiában eléggé luxuskörülmények vannak biztosítva a büntetés letöltéséhez. Az országban úgy gondolják,hogy így lehet a legjobban őket jó útra téríteni. Mindenkinek saját szobája van, gondozhatnak növényeket, lovakat. Az államtól kapnak költőzpénzt, amiből a helyi kisboltban tudnak vásárolni. Napi egyszer pedig meleg ételt is kapnak. Biztosítva van neki templom, horgásztó és könyvtár is.

2.

Aranjuez börtön Spanyolországban talán az egyik legcsaládpártibb hely. A börtön 40 km-re van Madridtól, aminek a célja, hogy az elítélt szülők ne távolodjanak el egymástól. 36 lakrész áll a családok rendelkezésére, és a gyerekek 3 éves korukig élhetnek itt. Az intézmény udvarán játszótér van, a szobák pedig a gyerekek igényeinek megfelelően vannak berendezve.

3.

Penas Ciudad Barrios börtön a leggonoszabb bűnözőknek épült Salvadorban. A börtök 800 főre van hitelesítve, de 2500-an laknak benne. A börtön belsejébe a börtönőrök sem járnak be, olyan veszélyes. Virágzik a csempészáru kereskedelem. A bűnözők felépítettek egy kórházat is belül, persze hiányzó szakértelem nélkül történik az orvoslás.

4.

A malawi Lilongwéban található Maula börtön rettenetesen zsúfolt. 2015-ben csaknem 200 ember tartózkodott a 60 férőhelyes parcellában. A kormány kis költségvetésének köszönhetően napi egyszeri étkezésnél többet nem tudnak számukra biztosítani.

5.

A helyzet Haiti börtönében sem jobb. Itt is a túlzsúfoltság a jellemző, egymás hegyén-hátán élnék a foglyok. Egyébként itt 2016-ban egy lázadás során 170 rab szökött meg.

6.

A norvégiai Haldenben található börtönt többször is kikiálltották a világ legembereségesebb börtönének. A börtönre jellemző, hogy nincs rács az ablakokon, se őrtornyok, de szögesdrót és elektromos kerítés sincsen. Az őrök pedig még fegyvert sem viselnek. Gyakorlatilag úgy élnek, mint otthon.

7.

Itt tartják fogva Amerika legveszélyesebb bűnözőit. Különböző bandák vezetőit tartják itt fogva.Ezeket a börtönöket az  Alcatraz mintájára építették meg. Az elítéltek napi 23 órát töltenek egy 2×4 méteres magánzárkában. Betonból vannak kiöntve a bútorok, amiket nem tudnak elmozdítani, a zárkából pedig enni sem mehetnek ki. Az ablakok 10 cm szélesek, és úgy lettek kialakítva, hogya foglyoknak fogalmuk se legyen, hogy az épület melyik szárnyában tartózkodnak.

8.

A „Black Dolphin” börtön az a hely Oroszországban ahol a veszélyes bűnözök csaknem fele megtalálható. Gyilkosok, terroristák,kannibálok…Itt kizárólag olyan foglyok találhatók, akiket életfogytiglanra ítéltek. A rabokat folyamatosan figyelik egy kamerán keresztül, és negyed óránként benéz hozzájuk egy őr.

9.

Az 1977-ben nyílt börtönben csak a tárgyalás idejére, ítélethirdetés erejéig vendégeskednek a rabok. Az érdekessége az egésznek az, hogy alig van svájci állampolgár köztük.

10.

Luzira börtön, Uganda. A börtön a raboknak viszonylag nagy felelősséget ad: neki kell előteremteni az élelmiszert, amit a körletükben szét kell osztani. Az ő felelősségük a harmónia és a béke fentartása is. Kevesebb őr vigyáz rájuk, és ennek ellenére mégis hatékonyan működik a rendszer.

11.

A manilai Quezon City börtönében örökös a harc folyik a helyekért, a vízért és az ételért. Egy 20 fős cellába kb 150-200 embert is bezsúfolnak, így gyakran a kosárpályán, vagy ruhákból készített függőágyakon alszanak a rabok.

12.

Ezt a börtönt gyakran a tanulás börtönének is szokták nevezni, mivel rengeteg képzést biztosítanak a foglyok számára. Az elítéltek megtanulják azt is, hog mi miért történik, és esélyt kapnak a képzések és a foglalkozások által visszailleszkedni a társadalomba, és majd munkát találni.

13.

Japánban található az Onomichi börtön, mely az idősebb raboknak van fentartva.

14.

A Neve Tizta börtön az egyetlenegy női börtön Izraelben. 180 fogvatartott él itt. A legtöbb nőt itt a kábítószer-kereskedelem miatt zártak be. Egy cellában 6-an laknak, nehéz körülmények között. Az őrök és a rabok nagyon jó kapcsolatban vannak egymással.

betöltés...