12 meglepő tény az FBI-ról, amit szinte senki nem tud

A már sokak által ismert FBI-t vagyis Szövetségi Nyomozó Irodát 1908-ban alapította Charles Joseph Bonaparte. Az FBI fő feladata közé tartozott például a törvény betartatása, az Egyesült Államok megvédése a külföldi hírszerzési cselekményekkel szemben, illetve rendvédelmi vezetési segítség nyújtása. Azonban azt kevesen tudják, hogy a szövetségi iroda megannyi adattal rendelkezett, mind a civilekről, hírességekről és politikai személyekről. Az igazgató, azaz J. Edgar Hoover megszállottan harcolt mindenki ellen, aki másként gondolkodott, mint ő. Több száz oldalnyi dokumentumot vezetett olyan emberekről, mint Albert Einstein, Martin Luther King és Charlie Chaplin. A mai cikkünkben bemutatunk még néhány érdekességet az irodáról, amivel nagyon sok ember nincs tisztában.

Figyelték Boratot.

Az FBI, Sacha Baron Cohen minden egyes lépését figyelte, miután panaszt tettek ellene a “Borat: Kazah nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Amerika” című film forgatása alatt. Sokan furcsálták a bajuszos férfit, aki folyamatosan egy jégkrémes kocsival járta a várost. Mivel nem tudták mire vélni, ezért jelentették a megfelelő szerveknél.

Az FBI-nak sokkal több adata volt a hírességekről, mint amennyit el tudunk képzelni.

Több magas rangban álló személyt, illetve hírességet vádoltak azzal, hogy kommunisták, például Frank Sinatra-t, Marilyn Monroe-t és Lucille Ball-t.

Martin Luther King-et is megvádolták azzal, hogy kommunista. John Edgar Hoover, az egykori Szövetségi Nyomozó Iroda igazgatója azt mondta róla, hogy ő Amerika legveszélyesebb és legerősebb embere, a “Van egy álmom” néven híressé vált beszéde miatt.

Az FBI kommunista szimpátiával vádolta meg Charlie Chaplint. 1952-ben már nem tudott visszamenni az Egyesült Államokba, ugyanis a legfőbb ügyészség a politikai és erkölcsi nézetei miatt érvényteleníttette a vízumát.

Helen Keller – radikális szocialista volt, aki bátran kinyilvánította szocialista nézeteit.

Samuel L. Jackson – társadalmi aktivista, a “Black Power” (Fekete erő) mozgalom tagja. Dühös volt a Martin Luther King ellen elkövetett merénylet miatt.

Tom Anderson betört a Chase Manhattan Bank biztonsági rendszerébe.

Tom Anderson, a MySpace alapítója, még 14 évesen feltörte a Chase Manhattan Bank biztonsági rendszerét. Annak ellenére, hogy az FBI megtudta, kinek a keze van benne, nem tartóztatták le a fiatalkora miatt.

Az FBI komolyan veszi az állatokkal való kegyetlenkedést.

Az FBI egy kategóriába sorolja az állatok ellen elkövetett merényletet, a gyújtogatással, fizikai támadásokkal és az emberek ellen elkövetett gonoszsággal. Mindezt azért, mert a pszichológusok kapcsolatot találtak az állati és az emberi merénylet között. Úgy gondolták, hogy az ilyen embereket időben el kell kapni, hogy ne válhassanak szörnyeteggé.

Albert Einstein-t veszélyesnek nyilvánította az FBI.

Einstein demokratikus szocialista nézeteket vallott, amiért J. Edgar Hoover figyelemmel kísérte őt. Hoover-nek kétségei voltak Einstein egyes elméleteivel kapcsolatban, mint például a gravitációs hullámok, amelyeket azóta bizonyítottak. A fizikusról 1955-ig, 1427 oldalas dokumentumot vezetett az FBI.

2012-ig az FBI továbbra is használt papír alapú információ rögzítést.

Az FBI 2012-ig papír alapon is rögzítette a befolyt információkat, ugyanis a számítógépes fájlrendszerező nem működött megfelelően. 2012. július 1-én egy új számítógépes rendszert hoztak létre, ami nagyobb sikert aratott.

Jerome Jacobson, valószínű azt kívánja bárcsak lenne egy “Ingyen szabadulhatsz a börtönből kártyája.”

Az ex-rendőr Jerome Jacobson a “McDonald’s Monopoly” köré épített egy bűnszövetkezetet, ahol egy játékelemeket gyártó gyárban 6 milliárd 840 millió forintnak megfelelő összeget csalt össze. A csalásra 12 évig nem derült fény, ám azóta a rendőrök letartóztatták a csalót.

Napóleon Bonaparte leszármazottja hozta létre az FBI-t.

Charles Joseph Bonaparte 1908-ban hozta létre az FBI-t mely akkor még csak Nyomozó iroda név alatt futott. Ő volt I. Napóleon francia császár egyik leszármazottja.

A szesztilalom alatt vezették be a hangfelvevő eszközöket.

1920-ban a szesztilalom alatt vezette be az FBI az első hangfelvevő eszközöket, hogy lebuktassa azokat az embereket, akik titokban szeszes italt akarnak becsempészni bizonyos államokba.

J. Edgar Hoover titkos dokumentumok birtokában volt.

J. Edgar Hoover 48 éven keresztül volt az FBI igazgatója, amit ellentmondásos személyiségének és pályafutásának köszönhetett. Az FBI-t is arra használta fel, hogy a másként gondolkodó embereket megfigyelje. Titkos dokumentumokat vezetett azokról az emberekről, akikről azt gondolta veszélyt jelenthetnek az FBI-ra nézve. Miután 1972-ben elhunyt, az FBI igazgatói posztjára került emberek csak 10 évig lehettek hatalmon.

A legmodernebb laboratórium egy szobában kezdődött.

Az FBI quanticoi laboratóriuma, ami ma már az egyik legnagyobb labornak számít a világon, valójában egy szobából indult el. Kezdetben csak bizonyítékokat és kézírást elemeztek ezen a helyen.

Walt Disney FBI informátor lett.

Walt Disney 1950-ben olyan neveket adott át az FBI-nak, akiről azt gondolta, hogy kommunista. Az FBI ezt azzal hálálta meg Disney-nek, hogy a Mickey egér című filmet a Szövetségi Nyomozó Iroda központjában vehette fel.

betöltés...