11 téves mítosz a testékszerekről, amit a legtöbb ember még mindig nem tud.

Piercinget már évszázadokkal ezelőtt is csináltattak, sőt különböző kultúrákban hagyományszerűen űzik az ilyen tevékenységeket. Többnyire az afrikai törzsek tagjai szoktak maguknak, illetve asszonyaiknak megszámlálhatatlan mennyiségű testékszert szúrni. Ám ezekkel a divatékszerekkel kapcsolatban több sztereotípia is szárnyra kapott, mi pedig most azért csináltuk nektek ezt a cikket, hogy végre lerántsuk a leplet. Ha eddig nem tudtad volna, hogy szabad-e terhesség alatt köldökpiercinget hordani vagy, hogy ki kell-e venni a mellbimbó piercinget szoptatáskor, akkor most itt az ideje, hogy megtudd.

A füllyukasztó pisztollyal készített lyukak nem annyira veszélytelenek, mint azt sokan gondolják. Ennek több oka is van.

Mivel a pisztolyt nem lehet teljesen szétszerelni ezért nem tudja a szakember megfelelően megtisztítani annak tűjét. Ennek következtében fennáll a kockázata annak, hogy a következő vendég valamilyen bacilussal, például hepatitissel fertőződik meg. Ezt a fajta baktériumot még alkohollal sem lehet eltávolítani. Sokkal lassabban gyógyul az általa készített lyuk, ha perig porcot szúrnak át vele, akkor előfordul, hogy kellemetlen szövődmények alakulnak ki. Sőt ezzel az eszközzel nem is annyira könnyű pontosan célozni, mint a tűvel, ezért előfordul, hogy a kelleténél lejjebb kerül a lyuk, amitől megnyúlik a fülcimpa.

Szúrás után egyből be kell tenni az arany, ezüst vagy bármilyen másik nemesfém fülbevalót.

A legtöbb „nemesfém” fülbevalóba van nikkel, ami a legallergénebb fémnek minősül. Ez nagyon veszélyes, mert különféle bőrproblémákat idézhet elő. Ezeket nem célszerű szúrás után egyből a friss sebbe tenni. A legjobb, ha 925-ös jelölésű minőségi ezüstöt teszünk a fülbe. Nagyon kell figyelni arra, hogy ne oxidálódjon, mert az nagy mértékben hátráltatja a sebgyógyulást. Hipoallergén fémek közé tartozik például a rozsdamentes acél, viszont ebből is olyat kell választani, ami ötvözetlen. A legeslegjobb választás, ha hipoallergén titán anyagból készült fülbevalót teszünk ilyenkor be.

Az ékszer üzletek legtöbb fülbevalója nem alkalmas első fülbevalónak.

Mivel majdnem mindegyiknek külső menete van, ami felhalmozza a szennyeződéseket, ezért a legtöbbtől csak elfertőződik vagy begyullad a friss seb. Egy speciális, pont erre a célra kifejlesztett fülbevaló sokkal hatékonyabb gyógyulást eredményez. Igaz ennek a típusnak egy hátulütője van, mégpedig, hogy nehezebb, mint a többi.

A fülbevalót folyamatosan forgatni kell.

Talán ez a legrosszabb tanács, amit adni lehet. A fülbevaló rendszeres tekergetésével, forgatásával csak azt fogod elérni, hogy nehezebben fog gyógyulni a seb. Célszerűbb inkább sebkezelő krémekkel kenni az érintett területet.

A hidrogén-peroxid hatásos a sebek kezelésére.

A hidrogén-peroxid fertőtlenítő tulajdonságával kapcsolatban megoszlott a tudósok véleménye. Összesen három antiszeptikus anyag van, ami jó a baktériumok és a gombák ellen, ilyen például a klórhexidin, etanol és a povidon-jód. A friss fül vagy piercing szúrásra a klórhexidin ajánlott, de lehet helyettesíteni sóoldattal is.

A piercing “nem” fáj.

Nos, mindkét kijelentés igaz, vannak nagyon fájdalmas és kissé fájdalmas piercingek is. De természetesen a fájdalomküszöbtől is függ a dolog.

A legenyhébb fájdalmat a lány szövetek szúrásakor lehet érezni, ilyen például a fül és köldök.

Vannak bizonyos pontok a testen, ahol sűrűbb szövet és több idegvégződés van, emiatt intenzívebb a fájdalom. Ilyen pont például a szemöldök, a száj, a nyelv, az orrlyuk és a fül nem annyira kemény porcos része.

A következő szint ennél is rosszabb, hiszen akkor már konkrét porc áthatolása a cél, ami igen nagy fájdalommal jár. Ilyen például a fül bizonyos része.

A legérzékenyebb pont persze az intim zónákon belül van.

Ha meguntad a fülbevalót csak ki kell venni és megvárni míg benő a lyuk.

Minden ember más így a gyógyulási folyamat is különböző lehet. Elképzelhető, ha kiveszed nyár végén a fülbevalót, akkor jövő nyáron újra kell szúratnod, ám az is előfordul, hogy három évig nem nő be és ez idő alatt gondtalanul tudod használni az ékszert. A leggyorsabban úgy lehet benöveszteni a lyukat, ha regeneráló krémeket kensz rá, persze ez is embertől függ.

Nyelvpiercing.

Miután átlöveted a nyelved, a szervezeted kezdetben nehezen barátkozik meg azzal, hogy idegen test van benne. Ez eleinte nehezíti a beszédet, az evést és az ivást is. Tudósok szerint azonban a piercing nem befolyásolja egy ember beszédét, így emiatt nem kell aggódni. A nagyobb veszélyt inkább a fogak károsodása okozza, ezen felül pedig a fogszuvasodásból származó baktériumok miatt elfertőződhet a seb is. Ha tisztában vagy vele, hogy a fogaid alapjáraton problémásak nem célszerű ilyen piercinget bevállalni. Viszont a fogorvosok még az egészséges fogakkal rendelkezők számára is azt tanácsolják, hogy éjszakára vegyék ki ezeket az ékszereket.

Terhesség alatt viselhet piercing.

Az ékszerek a helyükön maradhatnak, ha nem okoznak kellemetlenséget. Ebben az időszakban jobb, ha nem fém van benne, hanem polimer anyagú, mert az könnyebben követi a test változásait. Ilyenkor célszerű körültekintően eljárni a termék kiválasztásakor, hogy azok ne silány minőségűek legyenek.

A mellbimbó piercingje nem akadályoz a szoptatásban.

A mellbimbók átszúrása károsíthatja azokat az idegeket, amelyek a tej kiválasztódásáért felelősek, sőt annak áramlását is meggátolhatják. A szakértők egyébként nem tanácsolják piercing viselését terhesség vagy szoptatás alatt. Nem ajánlják piercing szúrását közvetlenül terhesség előtt, ugyanis a gyógyulási folyamat 6-12 hónapig is elhúzódhat, szülés után pedig érdemes 3-4 hónapot várni vele. Vannak olyan anyák, akik csak a szoptatás alkalmával veszik ki a piercinget, ám ilyenkor figyelni kell arra, hogy mind a bimbó, mind a piercing megfelelően legyen letisztítva a fertőzések elkerülése végett.

Csak egy bizonyos életkor után lehet átszúratni.

Egyesek azért lövetik át hamar a kisgyermekek fülét, hogy ne emlékezzenek a stresszes és fájdalmas eljárásra. Mások viszont szentül hiszik, hogy csak egy adott életkor után szabad ezt megcsinálni. Igazából, ha a gyerek elér egy bizonyos kort, elég nehéz megmagyarázni neki, hogy nem szabad se fogdosnia, se tekergetnie a fülbevalót. A karika fülbevalókkal is csínján kell bánni, mert ha beleakad valamibe és elszakad a cimpa, akkor nehezen gyógyul be. A gyerekek egy idő után mindent a szájukba vesznek, így nem kizárt, hogy a fülbevaló is valahol a szájában landolna.

Nektek mikor szúrták először a fületeket?

betöltés...