13 dolog, amely rávilágít, miért is fontos jó matracot venni

Egy jó matrac aranyat ér. Amikor az ember elmegy ágyat venni, sokszor inkább a design oltárán áldoz, mintsem a matrac minőségét figyelné meg. Pedig a mai rohanó világban, ez szinte az egyetlen olyan hely, amin ki tudjuk pihenni magunkat. Egy rosszul megválasztott matrac sok derékfájdalmat és álmatlan éjszakát tud okozni. Manapság már rengetegféle közül tudunk választani és pont ezért, nehéz is. Egy pihentető alvás pedig egy jó matracon felér egy nyaralással. Most összegyűjtöttük, mik azok a szempontok, amiket figyelembe kell venni vásárláskor.

  1. Miért is olyan fontos egy jó matrac?
  • Hosszú évekig nem kell lecserélni.
  • Fontos, hogy jó alátámasztást biztosítson a gerincnek, megfelelően oszlassa el a súlyt. Ha ezek nincsenek meg, akkor nagyon gyakran ébredhetünk hátfájással.
  • A rossz matrac is okozója lehet a horkolásnak. Ha nincs megfelelően alátámasztva a fej és a hát, nem jól oszlik el a súly, ez könnyen okozhatja a horkolás okozta kellemetlen panaszokat partnerünk számára.
  • Ha az alvás minősége nem jó a matrac miatt, akkor könnyen lehetünk stresszesek és ingerlékenyek.

2. Hogyan válasszuk ki a megfelelő méretet?

Minden korosztály számára manapság már meg lehet találni a megfelelő méretű matracot. A csecsemőktől a legnagyobb méretig szinte már minden megtalálható a piacon.

Az ifjúsági ágyak már figyelembe veszik, hogy a tulajdonosuk már magas, azonban szélességre még nem igényelnek akkora helyet.

Francia ágyhoz tartozó méretek is attól függően változnak ki mekkora helyen szeret aludni. Van, aki kisebb hellyel is el van, de van, aki szereti a nagyobb fekvőfelületet.

Természetesen, ha már van egy gyerekünk, ő is sokszor bebújik mellénk, így jól jön egy nagyobb matrac. Fontos, hogy ilyenkor mindannyian kényelmesen tudjunk aludni.

Hihetetlennek tűnik, de vannak ennél nagyobb matracok is, ami már nagyobb hálószobát is igényel. Nálunk, Magyarországon ezek kevésbé terjedtek el, de igény esetén tudnak hozni a vásárlónak.

Nemcsak a mérete fontos egy matracnak, hanem a töltete is. Figyelembe kell venni, hogy kinek szánjuk illetve, azt is, ha van valamilyen allergiánk.

  • memóriahab: talán az egyik legnépszerűbb töltet, ami “figyelembe” veszi testünk vonalait és körül ölel minket.
  • latex: a latex-el töltött matracok biztosítanak minket a megfelelő komfortérzetről, kissé azonban hidegek.
  • a rugós matracok: nagyon kényelmes alvást biztosítanak számunkra.
  • a párna töltetes: ezek hasonló anyaggal vannak megtöltve mint a paplanok, így úgy érezhetjük magunkat, mintha felhőn aludnánk.
  • hybrid: ahogy a neve is sugallja, ez egy egyvelege a memóriahabnak, latexnek, rugós és a párna töltetesnek. A különböző töltetek pozitív tulajdonságait rakják egy matracba, minimalizálva a negatívakat. Ha venni szeretnénk, mindenképp ilyet nézzünk.
  • állítható: ez egy felsőbb kategóriájú matrac, melyben több mindent lehet állítani, akár fűteni is lehet a matracot.

Alvási szokásainktól függően tudunk matracot venni?

  • ha leginkább az oldalunkon fekszünk, akkor érdemes egy közepesen kemény matracot vásárolni. Fontos, hogy ez esetben a matrac tudja követni testünk vonalait.
  • ha inkább háton fekszünk, akkor inkább a keményet vegyünk meg. Viszont legyen annyira puha, hogy megfelelően oszlassa el a súlyt.
  • ha pedig hason alszunk, érdemes puhábbat választani, mivel ekkor a súly a hasunkra nehezedik.

Tehát, nagyon sok szempontot kell figyelembe venni vásárlás esetén, de egy matracot nem két évre veszünk (jó esetben), ilyenkor érdemes alaposan körüljárni a témát és esetleg több üzletet is meglátogatni.

betöltés...