Izgalmas tények, amiket garantáltan nem tudsz a rókákról!

A természet számos csodálatos növénnyel, domborzati jelenséggel és állattal ajándékozott meg minket.
Manapság sajnos nem igazán találkozunk ezekkel közvetlenül, hiszen a városias légkör, a betontenger nagy mértékben elválaszt minket ezen dolgok csodálásától.

Éppen ezért tartjuk szükségesnek és fontosnak, hogy minél több információt osszunk meg bolygónk állatairól, ebben a cikkünkben a rókák életére és tulajdonságaira fókuszálunk.

A rókákról kivétel nélkül minden magyarnak kis Vuk és története jut eszébe, viszont a valóságban nem biztos, hogy olyan barátságos és babusgatni való ez az állat. Na de nézzük a tényeket!

1. Valójában inkább ‘macskák’

Ha valamelyik másik állattal akarnánk összehasonlítani a rókákat valószínűleg sokan a kutyákhoz, farkasokhoz sorolnák őket küllemük alapján, pedig igazából a macskákkal sokkal több hasonlóságot mutatnak ezek a kis ravaszdik, mint az előbb felsoroltakkal.

A cirmosokhoz hasonlóan, a rókák is a napnyugta után a legaktívabbak, valamint ők is rendelkeznek érzékeny pofaszőrzettel és nyelvüket szintén apró ‘tüskék’ borítják. A rókák is a lábujjikon járnak, általában nem használják ki a tappancsuk teljes felületét- ezen tulajdonságnak köszönhető, hogy járásuk macskaszerűen légies. A kutyákkal ellentétben a rókáknál megfigyelhető a fára mászás képessége, néhány róka pedig ugyanúgy magaslatokon, olykor a fákon alszik, mint a macskák.

2. Testi különlegességek

– A vörös róka testhossza 45–92 cm, farokhossza 30–55,5 cm is lehet, míg súlya 3–14 kg között mozog.

– A rókakölykök feje kezdetben aránytalanul nagy a többi testrészhez képest.

– A rókák igazi akrobaták, hiszen akár 180 fokban is képesek hátrafordítani a fejüket.

– A farkuk végén található fehér szőrpamacsnak is van jelentősége: bizonyos farok-tartások jelzésekként funkcionálnak, valamint segítik az egyedek közt egymás felismerését, a kölyök számára pedig egyfajta irányadó „lámpásként” szolgál a sötétben.

– A rókáknak egyedi, ‘csíkszeme’ van. Tökéletes éjjeli látásukat a szemükben lévő ún. „Tapetum Lucidum” jelenléte segíti.

Ennek a retina hátsó részén található fényvisszaverő rétegnek hála a fény kétszer halad át az érzékeny receptorokkal teli ideghártyán, így segítve a rókákat az éjjeli tájékozódásban.

– Érdekes még, hogy a tappancsaikon a lábujjaik között parányi szagmirigyek vannak, így miközben az erdőt róják, temérdek szagos lábnyomot hagynak maguk mögött.

3. Amiben még különlegesek

– A róka akár 72 km/óra sebességgel is tud futni, a világ leggyorsabb állatainak egyike!

– A róka vadonban kb. 3-4 évig képes életben maradni, míg ‘fogságban’ néhány róka akár tíz évet is élhet.

– A nőstény róka csak 50-52 napig vemhes és átlagosan 4-8 kölyköt hoz a világra.

– Legalább 28 különböző hangot adnak ki. A hangok milyensége az állatok korától és a kiadást kiváltó októl függ.

– Bár a róka alapvetően nem háziállat, egyre többen választják őket kiskedvencnek. Számos videó és fotó kering már a neten megszelídített rókákat nevelő emberekről.

Az egyik talán legismertebb sztori egy ír férfié, Patsy Gibbonsé, aki 3 rókával éli együtt boldogan életét.

– A rókák háziasításuk után nagyjából úgy viselkednek, mint a kutyák. Játékosak, nagy a mozgásigényük és nagyon ragaszkodóak.

4. A rókák büdösek. Igen, szó szerint büdösek szegények.

Meglepően hangzik, de igaz… a büdös borz bizony alul maradna a rókával szemben egy büdösségi versenyen.
Bárki, aki egy kis időt is töltött ezen állatok közelében, alá tudja ezt támasztani.

Ahogyan a borzok is, úgy a rókák is szagokat bocsátanak ki bűzmirigyükből, ám a borzzal ellentétben a róka ezt nem védekezéskor, az ‘ellenség/veszélyforrás’ elriasztására használja. A ravaszdik pusztán azért bocsátanak ki szagokat, hogy megkülönböztessék magukat a többiektől. A rókák erős és jellegzetes pézsmaillata segíti őket a hierarchikus rangsorban kialakult státusz beazonosításában és a területük megjelölésében.

Reméljük írásunkat elolvasva új információkkal gazdagodtál!

Amennyiben tetszett a cikk, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

betöltés...