9 tanács milliomosoktól, amit ha megfogadsz könnyebben válhatsz gazdaggá

Mind egyetérthetünk abban, hogy nem könnyű milliomossá válni, ez talán azok közé a célok közé tartozik, melyet a legnehezebb elérni. Sok ember rosszul gondolkodik és bánik a pénzzel, ennek köszönhetően nem lesz belőlük soha gazdag ember. A legtöbb illető, aki milliomos lett csak saját erejének és kitartásának köszönheti, hogy vagyona az egekbe szökött. Elhoztunk néhány tanácsot, melyet milliomos emberek osztottak meg a világgal. Igaz, lehet nem válunk tőlük egyből gazdagokká, de legalább betekintést nyerhetünk abba, milyen módszerekkel érhetjük el, hogy mi is vagyonos emberek legyünk.

1. Az 50/30/20-as szabály

Ha ezt a szabályt követed, könnyen ellenőrizheted a költségvetésedet. Annyit kell tenned, hogy három részre osztod a jövedelmedet.

Az első részben legyen az az összeg, ami a szükségleteidet fedezi. Fordítsd annak 50\%-t a közüzemi díjakra, lakásra, közlekedésre, élelmiszer vásárlásra… stb.

A második részben legyen az az összeg, amit magadra költesz. A jövedelmed 30\%-át fordítsd szórakozásra, a hobbidra, vásárlásra vagy olyan dolgokra, ami boldoggá tesz téged.

A harmadik részben legyen az az összeg, amit megtakarításként teszel félre. A bevételed 20\%-át egyszerűen vidd el a bankba.

“A spórolt pénzed tedd egy biztonságos, érinthetetlen számlára. Soha ne használd ezt a számlát, még vészhelyzet esetén se. Mind a mai napig, évente legalább kétszer anyagilag tönkremegyek, mert mindig olyan vállalatokba fektetek be, amikhez nem tudok hozzáférni. – Grad Cardone”

2. Akkor vásárolj több mindent, amikor akció és leértékelés van.

Elég fura lehet ezt egy milliomostól hallani, de a vásárlással valóban jó sok pénzt lehet megspórolni. Természetesen ezek csak azokra az árucikkekre vonatkozik, amit rendszeresen használsz.

“Rendkívül nehéz visszahozni a rendszeres befektetéseket… jobb, ha megveszel két évre elegendő fogkrémet, amikor 50\%-kal olcsóbb. Így máris visszatérül a pénzed. Ezek igazi spórolások, amik azonnal a zsebedbe kerülnek. – Mark Cuban”

3. Ne használj hitelkártyát.

Nem jó, ha a hitelkártya ott lapul a pénztárcádban, mivel ilyenkor akarva-akaratlanul kényszer vásárlásokba hajthatod magad, függetlenül attól, hogy megengedheted-e magadnak vagy sem. Igazság szerint a hitelkártyával csak a nem létező pénzedet költöd, amit később nagyon nehéz lesz visszafizetni.

“A hitelkártya a lehető legrosszabb befektetés, amit csak tehetsz. A pénz, amit azon spórolsz meg, hogy nincs hiteled, jobb, mint bármilyen tőzsdei befektetés. Úgy véltem, hogy egy igazi, tőzsde géniusz vagyok, egészen addig, amíg rájöttem, hogy nem vagyok. 30 naponta ki kellett egyenlítenem a kártyáimat. – Mark Cuban”

4. Próbálj a gyártótól vásárolni.

Amikor elmész vásárolni és meglátsz valami szépet a boltban gondolkozz el rajta, hogy közvetlenül a gyártótól be tudod-e szerezni. Vannak olyan alkalmak, mikor tőle sokkal olcsóbban kapod meg, mint amennyit a boltban kérnek. Igaz, hogy egyes webshopokban van egy limit, amit el kell érni ahhoz, hogy meg tudd rendelni a kívánt terméket.

“Organikus termékekért fizettünk, s az árak kicsináltak minket. Így azt gondoltam „mégis honnan szerzi az áruház az ételeket?” Kutatásokat végeztünk, felhívtuk a nagykereskedőt, és megtudtuk a rendelés feltételeit. A minimumrendelés 250$ volt, így összegyűjtöttük a barátaink rendeléseit is, és a rendelt ételeinket egyenesen a kocsifelhajtónkig szállították. – Jerrod Sessler, a HomeTask alapítója és vezérigazgatója”

5. Ha nem költöd el a pénzed, az majdnem olyan, mintha keresnél.

Nyilvánvaló tény, hogy ha kevesebb pénzt költesz el, annál több marad. Minden egyes vásárlás alkalmával gondolkodj ésszerűen. Ha mégis azon kapod magad, hogy morfondírozol megvedd-e azt a cipőt vagy ruhát, akkor előtte célszerűbb feltenni magadnak azt a kérdést, hogy valóban szükséged van-e arra az árucikkre.

“Az emberek mindig meglepődnek rajta, hogy nincs tele a szekrényem öltönyökkel. Ötévente veszek három öltönyt, összesen tíz van. Ez minden, amire szükségem van. – T. Boone Pickens, olajmilliárdos”

6. Csak annyit vegyél, amennyit megengedhetsz magadnak.

Sokan belesétálnak abba a hibába, hogy jóval többet költenek, mint amennyit valójában keresnek. Ezt csak egyféleképpen lehet elkerülni, mégpedig úgy, ha csak annyi pénzt költesz el, amennyit a fizetésed megenged.

Rengeteg ember lakik drága lakásokban és házakban, hogy megmutassák a többi embernek ők megengedhetik maguknak ezt az életet. Pedig igazság szerint senki más véleménye nem számít, csak a családunké és a barátainké. Ahelyett, hogy villogsz azzal amid van, inkább koncentrálj az életedre és a céljaidra.

“Nem vásárlok luxus órákat vagy autókat egészen addig, amíg az üzleteim és a befektetéseim nem nyújtanak többszörösen biztonságos bevételt. Még akkor is egy Toyota Camry-t vezettem, amikor már milliomos voltam. Ismerjenek a munkaerkölcsödről, nem pedig azokról a csecsebecsékről, amiket vásárolsz. – Grand Cardone”

7. Biztosíts magadnak úgynevezett passzív jövedelmet.

Sokan azért nem képesek meggazdagodni, mert minden forintért túl keményen dolgozik. Ennek tükrében a pénzük tökéletesen annyit fog érni, mint az idejük. Konkrétan egyetlen olyan milliárdos sincs a földön, aki csak munkával kereste meg a pénzét. Ennek tudatában a pénznél csak egyvalami értékesebb és az maga az idő. Pontosan emiatt fontos, hogy legyen passzív jövedelmed.

“Meg tudsz spórolni több millió forintot? Persze, hogy meg, de nagy fegyelem kell hozzá. Továbbá egy kis kockázat vállalás is. A kockázat részeként befektethetnéd a pénzedet egy befektetési alapba. – Mark Cuban”

8. Vedd körül magad sikeres emberekkel.

Az a társadalmi kör ahova tartozol, nagy hatással lehet mind a gondolkodásmódodra, mind az életedre. Például, ha olyan személyekkel veszed körül magad, akik támogatnak téged, osztják azt a nézetet melyet képviselsz, akkor sokkal egyszerűbben jutnak eszedbe zseniális és hasznos ötletek.

Legyél többször olyan emberek körében, akik inspirálnak, sőt támogatnak és buzdítanak téged abban, hogy megvalósítsd az álmaidat.

“A legtöbb esetben a nettó kereseted tükrözi a közeli barátaid szintjét is. Ha olyan emberekkel vagy együtt, akik sikeresebbek mint te, akkor nagy valószínűséggel amellett, hogy a gondolkodásmódod is kitágul, a bevételeid is megugranak. A valóság az, hogy a milliomosok másként gondolkoznak a pénzről, mint a középosztálybeli emberek és sokkal több dolgot tapasztalhatsz meg az ő közelükben. – Steve Siebold, a Hogyan gondolkodnak a gazdagok? című könyv írója”

9. Nem minden a pénz.

Abban egyetértünk, hogy a pénz fontos szerepet játszik minden ember életében, hiszen a szükségleteit ebből tudja finanszírozni, például házat a feje fölé vagy ételt az asztalra. Annak ellenére, hogy szükségünk van rá, nem ez a legeslegfontosabb, hiszen pénzből, nem tudsz magadnak családot, barátokat, egészséget vásárolni. Őket csak szeretettel és odaadással tudhatod magad mellett.

Természetesen pénzzel tudsz javítani az életminőségeden, viszont nem lehet összehasonlítani azzal a támogatással, amit a családod és a barátaid nyújtanak neked.

“A pénz nem minden, és semmi nem éri meg feláldozni az egészséget, a családod, a barátokat vagy bármilyen más élményt. Elveszítettem néhány barátomat és próbára tettem sok kapcsolatot azért, mert állandóan túl sokáig maradtam az irodában vagy épp mert a hétvégéken is csak rohangáltam. Ennek ellenére valóban úgy hiszem, hogy a pénz szabadság, valójában csak egy eszköz, hogy élményeket szerezhessünk. – Grant Sabatier”

betöltés...