20 hétköznapi dolog, amiket így még valószínűleg nem láttál

Sok mindenki úgy gondolja, hogy annyira elkorcsosult már a világunk, hogy megérett a pusztulásra. Ezzel nem teljesen értek egyet. Tény, hogy nagyon sok rossz és negatív dolog történik manapság, de néha próbáljunk meg kicsit megállni, és megfigyelni a szépségét, az egyediségét. A legtöbb embert megnyugtatja, ha a szabadban tölthet időt, ilyenkor érdemes csak “sodródni az árral” , figyelni az állatokat, növényeket, hallgatni a csendet, a természet nyugtató hangját. Ha jobban elmélyedünk önmagunkban tényleg megfogjuk látni, hogy mennyire különleges helyen élünk, és mennyire különleges élőlények és helyek vesznek minket körül. Próbáljuk megfigyelni az apróbb részleteket, és lehet, hogy pont látni fogunk élőben egy albinó varjút.

1.

Ilyet se gyakran látunk. Fehér varjú. Ezt a színkombinációt egy ritka betegség okozza: albinizmus. Az albinizmus tulajdonképpen igen ritka, öröklött megbetegedés, melyben nincs, vagy alig van jelen melanintermelés. Az emberi bőr különböző árnyalatáért és színéért a barna pigment, a melanin felelős. A melanin nélkül a bőr sápadt fehér lenne, a rózsaszín különböző árnyalataival, amely a bőrön átfolyó vér mennyiségétől függ. Itt a hófehér bőr helyett tollakkal talákozhatunk, és tökéletesen illik rá a betegség leírása.

2.

Pentagonális narancs. Ilyennel se sűrűn találkozunk. De ne gondoljuk azt, hogy ezek így nőnek a fán. Kocka dinnyét láttunk már, és tudjuk, hogy elég horribilis áron kapható, mivel ezeket a gyümölcsöket kalitkákban termesztik. Ahogy nőnek, folyamatosan felveszik ezt a formát. Nincs ez másképp a narancsnál sem. Mivel ez egy elég költséges egy eljárás,így természetesen ne lepődjünk meg, ha az ára, nem annyi lesz, mint a sarki piacon. Kérdés az, hogy megér-e annyit nekünk,hogy cserébe pentagonális narancsot ehessünk uzsonnára?

3.

Mojave sivatag egy hóesés után. Ma már az időjárásban sem lehet bízni, ahol hidegnek kell lennie, ott meleg van, ahol pedig melegnek, ott majdnem megfagy az ember. Mint tudjuk, a sivatagokban hatalmas a hőingadozás, napközben elérheti a +50°C-ot, míg éjszaka akár fagypont alá is sülyedhet a hőmérséklet. Sőt, igazából csapadék sem nagyon figyelhető meg, van ahol évekig eső sem esik. Ezért is nagyon meglepő mikor a hírekben azzal találkozunk, hogy a sivatagban havazott.

4.

Igazából ez nem nagy dolog, bármikor eszünkbe juthatna meghámozni a citromot, mégsem tesszük, mivel legtöbbször a húsából levet facsarunk, a héját pedig süteményekhez reszeljük meg kicsit. Érdekes látvány mindenesetre. A citromnak jótékony hatásait pedig  már régről ismerjük: jó forrása a folsavnak és a káliumnak, érdekesség ugyanakkor, hogy a gyümölcs valódi értéke nem csupán saját összetevőin alapul. Rendkívül hasznos tud lenni a szív és érrendszeri panaszok csökkentésében,fogyókúránál, de a háztartásban is hasznát tudjuk venni pl. vízkövezésnél.

5.

Érdekes látvány, de ez egy nagyon édes bébi ananász. Az ananász egy szuper gyümölcs, amit már Kolombusz megérkezése előtt is szeretettel fogyasztottak az indiánok Közép- Amerikában. Nem hiába, ugyanis az ananász főleg C-vitamin forrása miatt lehet fontos. Ezen kívül remek kálium, folsav, cukor és rostanyag tartalma miatt is érdemes fogyasztanunk. Továbbá a vörösvérsejtek és a véralvadást segítő vérlemezkék termelődésében is segíthet. Ezek mellett az ananász további jótékony hatásai közé tartozik, hogy csökkenti az édesség utáni vágyat, így a fogyókúrázóknak is nagy segítség lehet, arról nem is beszélve, hog mindössze csak 57 kalóriát tartalmaz. Viszont a természetes cukor tartalma miatt rengeteg energiával látja el szervezetünket, ezért nem árt kicsit odafigyelni a fogyasztására.

6.

Flamingó fióka. Nagyon édes kis pihe-puha szőrös kis madár. Ha szerencsénk van,találkozhatunk vele különböző állatkertekben. Az első pár napban annyira kis gyengék,hogy sokszor orra is esnek, így anyjuk és persze a gondozók próbálják meg őket pátyogatni.

7.

Egy teljesen átlagos út Norvégiában. Első ránézésre ijesztő lehet, pedig nem az. Ezeknek a bonyolult úthálózatoknak egész egyszerű oka van: mivel kevés a jó termőterület, így azt nem szerették volna felhasználni úthálózat kiépítésére, és ezért a hegyoldalakban oldották ezt meg.

8.

Fejtetőre állt szivárvány. Mindannyian láttunk már szivárványt, gyerekként pedig egyenesen kerestük egy kiadós vihar vagy eső után. A szivárvány akkor alakul ki, ha a levegőben lévő vízcseppeket a napfény alacsony szögből éri. Akkor a leglátványosabb a jelenség,amikor az égbolt felét még felhők borítják, a szemlélő pedig a napnak háttal áll. Így a kialakuló szivárvány élesen elválik a mögötte lévő sötétebb háttértől. A fordított szívárvány elég ritka, de bármikor előfordulhat, szóval érdemes pászázni az égboltot ezentúl.

9.

Ez egy rendkívül ritka jelenség, de mégis előfordulhat. Szinte olyan, mint egy kaleidoszkóp. A paradicsomban található nagy mennyiségű béta-karotin, illetve likopin nagyon hasznos sejtvédő, és segít megelőzni a különféle rákfajták kialakulását. Kutatások szerint a gyakori paradicsomfogyasztás leginkább a mellrák, illetve a prosztata- és a hererák megelőzésében hatékony.

10.

A kivi egy nagyon finom és szintén egészséges gyümölcs. Sokan nem tudják, de nem olyan egyszerű termeszteni. Mivel általában csak a termését fogyasztjuk, így viszonylag ritkán látjuk őket virágozni, pedig gyönyörű látvány.

11.

A rottweilerek általában rövid, vágott farokkal látjuk. Ezt nagyon sok tenyésztő elítéli, és nem is akarnak hallani a farok csonkolásáról. Mivel a rottweiler egy “munkakutya”, ezért útban lenne a farka, mivel bele akad mindenbe. Régebben emiatt vágták le, de vannak olyan tenyésztők, akik szerint szebb a kutya csonkolt farokkal. Maga a csonkolás a következőképp néz ki: a kutya farkának egészben vagy részben való eltávolítása sebészeti úton, amit éles ollóval végeznek a kölyök négynapos korában. A farokbőrt biztos kézzel a fölé a pont fölé húzzák fel, ahol a farkat el kell vágni, majd úgy göngyölik fel, hogy az amputáció után van némi bőrfölösleg, ami visszafittyen és rásimul a csonkra. Ezáltal csökken a vérzés, és hamarabb elkezdődik a gyógyulási folyamat.

12.

Folyami delfinek Ázsia és Dél-Amerika nagyobb, iszapos folyóiban élnek. Számos közös tulajdonságuk mellett élőhelyeik is nagyon hasonlóak, de nem közeli rokonok. Valószínűleg egyszerűen a környezeti feltételekhez, és konvergens módon fejlődtek. Fennmaradásuk sokszor elég nagy veszélyt jelent, mivel vadásszák őket. A folyami delfinek kis termetű állatok – ritkán hosszabbak 2,5 m-nél – , lassan úsznak és nemigen ugranak, ellentétben az óceáni delfinekkel.

13.

Kopasz tengerimalac kinézetére egy egész egyszerű okot lehet felhozni: mutáció. Ez a fajta mutáció is laboratóriumokban jelentek meg, sajnos az állatkísérletek következtében. Mivel elég nagy népszerűségre tett szert szőr nélkül is, így eljutott egy idő után magánszemélyekhez is, akik háziállatként szeretgetik őket.

14.

Kínai vidéki táj, ami fentről nézve is csodálatos. A tradicionális kínai építészetben leképeződik a kínai emberek kozmikus világrendről alkotott elképzelése. Ezt a fajta gondolkodásmódot nemcsak a szakrális funkciójú terek megszervezésénél alkalmazták, hanem a mindennapi élet terei, a lakóépületek kialakításánál is. A tradicionális kínai építészet minden elemére jellemző a szerkezet harmóniája, a központi tengely körüli szimmetriára való törekvés és a részletek egymáshoz illesztésének szépsége. Ezek az alapelvek pedig végtelen formájú épelütek építését teszik lehetővé.

15.

Ez egy kérgesteknős szája első ránézésre ártalmatlannak tűnik, de az aranyos arc mögött gyilkos “fogsor” rejtőzik: a száj belső részét és a torkot hátrafelé hajló tüskék borítják, melyek a zsákmány megragadásában és a nyelés elősegítésében játszanak szerepet. Ez lehetővé teszi, hogy nagyobb medúzafajokat is elfogyaszthasson.

16.

Egy gránát belseje. Nagyon szeretünk belenézni különböző dolgok belsejébe, viszont a legérdekesebb látvány a kettévágott dolgok nyújtják. Így tettek egy gránáttal is, mely inkább tűnik elsőre így csinosnak,mint veszélyesnek.

17.

Ezek a japán babaszobrok nem éppen tűnnek barátságosnak, és első pillantásra nagyon gyerek kezébe se adnák, mogorva kinézetük miatt. Ezeket a babákat kokesinek hívják, a kokesi szó eredetét tekintve többféle nézet alakult ki. A legészszerűbb magyarázatnak azonban a fából készült mákszem baba (keshi-baba) tűnik, amely a szendai-i vörös keshi agyagbaba fából elkészített verzióját takarta. A vörös keshi babához hasonlóan a kokesi egyes vidékeken gyermekáldást hozó talizmánként terjedt el. A kokesi fejét díszítő motívum a kiotói goshó babákon, különösen a ceremoniális funkcióval bíró babákon jelenik meg először, majd kerül át a vörös keshikre is. A kokesi a gyermekek egészséges növekedését szolgáló amulettként is funkcionált.

18.

Ugye milyen gyönyörű és megnyugtató kép?Pedig ez egy hullám. Szörfösöknek pedig kiváltképp tisztelni kell az erejét, hisz nem egyszer oltott már ki életeket is.

19.

Érdekes látvány az biztos. Az itthoni piacokon eddig még nem ütötte fel fejét a kínai fekete csirke az Ayam Cemani névre hallgató különleges és ritka tyúkfajta példányai 2500 dollártba (564 ezer forint) kerülnek, de így is van rájuk kereslet. A tolla, a szervei és a húsa is fekete, így nagyon különleges fajról van szó. A tyúkok színét egy különleges genetikai elváltozás, a fibromelanosis okozza.

20.

A Micimackóból már próbáltunk álmodozni arról, milyen lehet egy odúban élni. Mindenesetre élőben nem valami tágas.

betöltés...