Mit csináljunk ha penészes a kenyerünk? Eldobjuk az egészet, vagy vágjuk ki az ép részét?

Biztosan jártál már te is úgy, hogy szerettél volna elkészíteni egy szendvicset, de amikor elővetted a kenyeret, észrevetted, hogy az penészes!
Ilyenkor valószínűleg beugrott az, amit anyukád szokott mondani: “Vágd ki és a többit nyugodtan megeheted!”
De ezután elgondolkodtál azon, hogy mégiscsak az egészet ki kellene dobni… “de hát az pazarlás” – folytattad magadban és végül körbevágtad.

De mit mond a tudomány?
“Nem ajánlatos kivágni a penészes részt, mivel a kenyér egy lágy étel és ezért igen könnyen tud terjedni benne a penész. A legjobb, ha az egészet kidobjuk.” – mondta Marianne Gravely, az USA Mezőgazdasági Minisztériumának szakembere.

A penész a gombák családjába tartozik és majdnem ugyanúgy is szaporodnak: gombafonalakkal és spórákkal. Ezek nagyon könnyen tudjak terjedni a kenyér tésztájában, mélyre behatolva, méghozzá úgy, hogy szabad szemmel nem is láthatóak.

Éppen ezért, az sem százszázalékos megoldás, ha levágjuk a penészes részt a kenyérről, még ha rá is hagyunk néhány centimétert.
Mi több, a penésszel együtt olyan baktériumok is elszaporodhatnak, amelyek kifejezetten károsak lehetnek az egészségünkre nézve.

Te mit szoktál kezdeni a penészes kenyérrel? Kivágod? Kidobod? Írd meg hozzászólásban!

betöltés...