Minden, amit az ölelésről tudni kell

A világon a legjobb dolga szeretni és szeretve lenni. Ezt különféle módokon is ki tudjuk fejezni, egy puszival, egy kedves szóval vagy egy öleléssel. Az ölelés jótékony hatása már bizonyított tény, ugyanis csökkenti a stressz hormont, megnyugtat és a magas koleszterinszintre is hatással lehet. De van még egy dolog, amit okozhat: függőséget. Elsőre elég érdekes lehet ezt hallani, de így van.

  1. A másikhoz való hozzábújás oxitocint szabadít fel. Az ölelés segíthet kialakítani a másikkal a ragaszkodást és erősebb kapcsolatot hoz létre. Ha legalább 20 másodpercig ölelünk valakit, az csökkenti az agyunkban a kortizolszintet(stressz hormon).

2. Az ölelés egy kisbaba számára rendkívül fontos. A bőrrel való érintkezés megnyugtatja őket és segít kiépíteni a bizalmi kapcsolatot is anya és gyermek között. Az ölelés gyengéd nyomást fejt ki a szegycsontra, ezáltal stimulálja a csecsemőmirigyet, amelyet az immunrendszerünk bölcsőjeként tartanak számon.

3. Könnyen függőséget okozhat!

Ha valakit szeretünk, akkor sokszor próbálunk vele valamilyen szinten fizikai kapcsolatot létrehozni. Amikor megölelünk valakit, az jó érzéssel tölt el minket és nem szívesen engedjük el. Ilyenkor kizárjuk a külvilágot és csak egymásra tudunk koncentrálni, aminek következtében sokkalta gyakrabban igényeljük a közelséget.

4. Az ölelés csökkenti a megcsalás esélyét!

A férfiak -a kutatások alapján – szeretik elszórni magjaikat, így őket nem igazán tartjuk megbízhatóknak. Ebben meglepő módon szintén az oxitocin játszik szerepet, hogy úgy döntenek hűségesek maradnak avagy sem.

betöltés...