9 érdekesség Svédországról, ami miatt a skandináv ország abszolút egyedi

A svéd emberek élete egyszerűen lenyűgöző. A Jante-törvény szerint élik életüket, furcsa ételeket kombinálnak össze, továbbá, van egy hotel, amit minden évben újjáépítenek. Neked mi jut eszedbe Svédországról? Elsőre minden bizonnyal, sokan az ABBA együttest említenék, de a skandináv országban még számtalan sok más dolog van, amitől leesik az állunk. Íme ezekből néhány!

Svédország “eco” megjelölést kapott.

A tiszta és környezettudatos élet a svédek életének rendkívül fontos része. Svédország volt az első, ahol a benzin helyett bioüzemanyagot kezdtek használni. Emellett pedig, a hulladékmentes gyártási-és újrahasznosítási rendszer példaértékű.

A szálloda, amely minden évben újraépül.

A skandináv országban van a világ első és egyetlen olyan jéghotelje, amit minden évben decembertől áprilisig újraépítenek. Ebben a hotelben a falakon kívül a bútorok, az ülőgarnitúrák, ágyak és még az étkészlet is jégből van.

A svéd emberek a Jante-törvény szerint élnek.

Svédország mellett Norvégia és Dánia is előszeretettel alkalmazza a törvényt.

Íme a Jante-törvény tíz pontja:

  1. “Ne gondold, hogy bárki lennél.
  2. Ne gondold, hogy egyenrangú lennél velünk.
  3. Ne gondold, hogy okosabb vagy, mint mi.
  4. Ne is gondolj arra, hogy jobb lennél nálunk.
  5. Ne gondold, hogy többet tudsz, mint mi.
  6. Ne gondold, hogy fontosabb vagy, mint mi.
  7. Ne gondold, hogy jó vagy bármiben is.
  8. Eszedbe ne jusson nevetni rajtunk.
  9. Ne gondold, hogy bárki is törődik veled.
  10. Ne gondold, hogy bármit is taníthatsz nekünk.”

Samboende, särbo, iblandbo

A svédek nem sietik el a házasságkötést, sőt, az sem ritka, ha a párok tíz év együttélés és közös gyerekek után sem vonulnak az oltár elé. Náluk a házasságokon kívül léteznek más kapcsolati formák is.

Samboende: ebben a kapcsolatban a pár együtt él és közös háztartást vezet.
Särbo: a férfi és a nő kapcsolata hosszú ideje tart, de nem élnek együtt, csupán a hétvégéket töltik együtt.
Iblandbo: ők pedig olyan partnerek, akik együtt is élnek, meg nem is.

Fika

Természetesen nem az orrunk egyik melléktermékére kell gondolnunk, ha a fika szót említjük. Ez csupán a svéd emberek napközben tartott kávészünetére vonatkozik. Ők ugyanis, rengeteg kávét fogyasztanak és van egy legendájuk a kávéfogyasztás mellett.

III. Gusztáv, svéd király egy kávékísérlet keretein belül szerette volna felhívni az emberek figyelmét a kávézás ártalmaira. Egy ikertestvér párt használtak fel a kísérlethez, akik halálra voltak ítélve, ezzel azonban kiválthatták a büntetésüket.

Az egyik testvér élete végéig napi három csésze teát, míg a másikuk három csésze kávét fogyasztott. Orvosok figyelték őket, akik egy idő után meghaltak, sőt, Gusztáv király sem érte meg a kísérlet végét. Az a testvér, aki napi három csésze teát ivott meg, 83 éves koráig élt, azt azonban nem tudni, hogy a kávét fogyasztó testvérrel mi történt.

Imádják a banános pizzát

A svédek olasz menüje egy kicsit eltér a klasszikus olasz ételektől. Kedvencük a kebabos és a banános pizza.

Intim szféra

A svéd emberek odafigyelnek a saját magul és más emberek személyes terére is. Soha nem zavarják meg egymást a túlzott és kéretlen közeledésükkel. A fenti képen is jól látszik, hogy még a buszmegállóban is megtartják a kellő távolságot.

Nemzeti szórakoztatás

A svéd-karnevál kiváló szórakozási lehetőség, főleg, ha kíváncsi vagy a svédek pontosságára és célzóképességére. Ha ügyes és szerencsés vagy egy plüssállatot is nyerhetsz.

Készpénzmentes életmód

Svédország a legelső a világon, ahol beszüntették a készpénz-használatot. Még a nyilvános vécékben is csak bankkártyát fogadnak el. Ezekben a mellékhelyiségekben a fogantyúkba épített LED kijelzők mutatják, hogy az adott vécé szabad vagy éppen foglalt-e.

betöltés...