7 dolog, amit nem tudtál a szaglásról

Maga a szaglás a levegőben oldott anyagok észlelését jelenti. Az ízek és a szagok kölcsönösen hatnak egymásra. Annyira természetes, hogy érzünk illatokat a mindennapokban, hogy fel sem tűnik sokszor, ez mekkora kincs. Talán csak akkor, amikor esetleg betegeke vagyunk és be van dugulva az orrunk.

  1. Javítja az ízlelést

A nyelven lévő receptorok megmutatják, hogy mi sós, édes, keserű és savanyú. Az orrunk is “tudja” az illat alapján, hogy milyen ételt eszünk és az ízlik-e. Evés közben üzeneteket küld az agynak, amely összekapcsolódik az íz receptorokkal, így javítja az ízérzékelést.

2. Vonzóbbnak érezzük magunkat

Sokan vásárolnak parfümöket, hogy a mindennapi megjelenésükön is dobjanak egyet. Meg vannak bizonyos pontok a testen, ahova érdemes parfümöt fújni, azonban kutatások bebizonyították, hogy nem ettől lesz jobb a közérzetünk. Ha ugyanis befújjuk magunkat a kedvenc illatunkkal, sokkal magabiztosabbak leszünk.

3. Képesek leszünk az időutazásra

Bizonyos illatokat, szagokat az emlékeink váltanak ki. Olyan érzésünk lesz tőle, mintha visszautaztunk volna az időben. Több tanulmány is kimutatta, hogy az illatok sokszor intenzívebben idézik elő az emlékeket, mint a képek.

4. Befolyásolja a hangulatot

Amellett, hogy képes emlékeket előidézni, az illatok képesek hangulatot és érzelmeket kiváltani, befolyásolni. Sokszor nem értjük, hogy miért leszünk hirtelen feszültek vagy idegesek. Pont erre épül egyébként maga az aromaterápia.

5. Depressziós lehet tőle az ember

Azok, akiknek gyengébb a szaglásuk, vagy nem éreznek illatokat, hamarabb eshetnek depresszióba, mint mi. A szagok és az érzelmek szoros kapcsolatban állnak egymással.

6. Hathat a lelkünkre

Különböző érzelmeket is tudunk érezni az illatok által. Akár a verejtékből, a könnyekből is le tudja elemezni az agyunk, hogy a másik milyen érzelmi állapotban van. Tehát ha valaki nagyon izzad, először azt gondoljuk, hogy meleg van, majd hogy feszült, majd hogy izgul.

7. A vásárlást is lehet vele ösztönözni

Sok üzlet különböző aromákat helyez el az üzlet különböző pontjain. Az autókereskedők előszeretettel raknak “új autó” illatosítót az autókba, és a pékségek is alkalmaznak különböző illatanyagokat a vásárlók becsalogatására.

betöltés...