10 stratégia, amivel hozzáadhatsz egy-két nullát a bankkártyád egyenlegéhez

A pénz nagyon nehezen jön, de annál gyorsabban megy. Ezt mindannyian megtapasztaltunk már, így ezzel semmi újat nem mondunk. Tetszik vagy sem, álmaink megvalósításához általában pénzre van szükségünk. De, sajnos nem mindenki képes úgy kezelni azt, hogy jusson is, maradjon is.

Léteznek különböző stratégiák arra, hogyan fogjuk meg a pénzt, növelve ezzel a bankszámlánkon szereplő összeget. Mindenkinek szüksége van pénzügyi tanácsokra, különösen akkor, ha nem nyerünk a lottón. De a viccet félretéve, mindenkinek jól jön néhány apró és megvalósítható tanács, amivel megkönnyítheti életét és javíthatja anyagi körülményeit.

Először fizesd ki a tartozásaidat, törlesztőrészleteidet!

Az adósságok, hitelek vagy egy baráti kölcsön visszafizetése is hatalmas stresszt képes okozni. Ez pedig csökkenti a termelékenységünket is, ezáltal pedig a megtakarításainkat. Először a már meglévő tartozásainkat kell kifizetnünk, de emellett a legfontosabb dolog, hogy tartózkodjunk a felesleges kiadásoktól.

Még, ha nagyon szeretnél is valamit, soha ne vásárolj hitelre, mert az csak az adósságaidat növeli.

Legyenek konkrét céljaid.

Ha nincs meghatározott célod, konkrét terved, amit meg szeretnél valósítani, akkor a pénzmegtakarítás feleslegesnek tűnhet. Egy homályos terv, mint például a lakásvásárlás elérhetetlennek tűnhet, de, ha részletesen leírod, hogy hol szeretnél házat venni, hány szoba legyen benne és így tovább, akkor ez már spórolásra ösztönöz téged.

Fizetés után azonnal fizess ki mindent!

Mindenkinek van egy listája arról, mit kell minden hónapban kifizetnie. Közüzemi számlák, törlesztőrészlet, biztosítások vagy képzési díjak és így tovább. Ha közvetlenül fizetés után elrendezed ezeket a befizetéseket, akkor tisztán fogsz látni, hogy mekkora az az összeg, ami felett szabadon rendelkezel. Így már kalkulálhatsz, hogy mennyit kellene félretenned és mennyiből tudsz megélni az adott hónapban. Addig azonban, amíg nem fizettél ki mindent, azt hiszed, sokkal több pénzed van. Persze ez nem így van, hiszen annak minden hónapban megvan a helye. Megdolgoztál érte, de olyan, mintha nem is létezne, tehát, azzal nem számolhatsz, vagyis vedd úgy, hogy nincs is.

Ehhez természetesen hatalmas akaraterőre is szükség van. Ha van bankszámlád, ami mai világunkban már szinte elengedhetetlen, akkor állítsd be az automatikus átutalásokat. Például, a fizetésed öt vagy tíz százalékát utald egy külön számlára, amihez nem nyúlsz, így idővel az összeg felhalmozódik rajta.

Meg kell határoznod, mekkora az az összeg, amit nélkülözni tudsz anélkül, hogy minden szokásodat feladd. Persze kell egy határt húzni, mert ez nem azt jelenti, hogy mindenről le kell mondanod, de amiről úgy gondolod, hogy felesleges, mindenképpen. Ez az összeg általában a fizetés tíz százaléka. Ha nem akarsz külön számlát nyitni, akkor tedd egy perselybe, méghozzá azonnal, ahogy megkapod a fizetésed. Hónap végén ugyanis, erre esélyed sincs, így biztosan nem spórolsz meg egy fillért sem.

Vásárolj hideg fejjel!

A spontán vásárlás pozitív érzelmeket kelt bennünk, ugyanakkor később csalódást okoz. Ez akkor következik be, amikor rájövünk arra, mennyi pénzt elköltöttünk és vettünk egy csomó olyan dolgot, amire valójában nincs is szükségünk.

Ha rád törne a vásárlási láz, akkor halaszd el a dolgot. Ha alszol rá egy-két napot, rá fogsz jönni, hogy valójában semmi szükséged az adott holmira. Papírra is lejegyezheted, mit szerettél volna megvenni, így láthatod, hogy az a dolog tényleg felesleges.

Használj bónusz kártyákat!

Napjainkban szinte bank kínál saját betéti kártyát bónuszokkal, illetve havi pénz visszatérítéssel. Rendszeres használat mellett viszonylag nagy összegeket takaríthatunk meg, akár már egy év alatt.

Saját prioritások vásárlás közben

Minden vásárlás során választhatunk ugyanabba a kategóriába tartozó dolgok között. Például, a különböző gyártók telefonjai között. Természetesen nem azt mondjuk, hogy az okostelefonok világában menjünk vissza a múltba, de abban az esetben, ha csak telefonálásra vagy üzenetküldésre használjuk telefonunkat, akkor elegendő egy olyan is, ami ezeket tudja. Összehasonlíthatjuk, hogy mit lehet ugyanazért a pénzért megvenni. Ez szintén helytálló az élelmiszereknél is. Nem feltétlenül kell a legdrágábbat választani mindenből, ugyanis az nem garancia arra, hogy a minősége is annyival jobb.

Kerüld el a reklámokat!

A reklámok tudat alatt hatnak ránk, így észre sem vesszük, hogy olyan dolgokat vásárolunk, amit reklámok nélkül nem vennénk meg. Igyekezz elkerülni a reklámblokkokat, az internetes hirdetési felületeket és akciós újságokat. Észre fogod venni, hogy sokkal kevesebbet gondolsz majd a vásárlásra.

A reklámok többsége olyan trükkös szavakat tartalmaz, mint “mindenki ezt veszi” vagy “csak ennyibe kerül” és így tovább. Ezek azonban, csak üres mondatok, amik felhívják figyelmed az adott termékre. Ugyanebbe a kategóriába tartoznak a ruhaboltok reklámjai is. Új vagy nyári kollekció 50-60-70 százalékos leárazás, amitől úgy érzed, azonnal venned kell valamit.

Modern technológia a pénzmegtakarításhoz.

Az energiatakarékos izzókat mindannyian ismerjük, de érdemes odafigyelnünk a vízvezeték-szerelésre. Például, léteznek olyan csaptelepek, zuhanyfejek, amik mérséklik a vízfogyasztásunkat. A karos csapok lehetővé teszik, hogy gyorsabban állítsuk be a megfelelő hőmérsékletet, ami szintén sok vizet és ezzel pénzt spórol meg nekünk.

Továbbá, a háztartási gépek vásárlásánál sem szabad figyelmen kívül hagyni az energiafogyasztás szintjét.

A pénz megtakarításnál figyelj a részletekre!

Az nagyon jó dolog, ha megpróbálunk olcsóbb termékeket találni és venni. Ugyanakkor azt is figyelembe kell vennünk, ha az olcsóbb dologért utaznunk kell, ugyanis a költségek akár nagyobbak is lehetnek, mintha a drágábbat vesszük meg helyben. Emellett pedig, például egy drágább, de jobb minőségű cipő nagy valószínűséggel sokkal tovább bírja, mint egy olcsóbb, amiből három hónap múlva vehetünk újat.

Minden megtakarításnál mérlegelni kell az esetlegesen felmerülő költségeket.

Készíts költségvetést mobilalkalmazással!

Személyes költségvetés létrehozása és fenntartása nélkül megtakarítás sincs. A csekkek összegyűjtése, az összegek lejegyzése vagy számítógépbe történő bevitele unalmas és hosszadalmas folyamat. Mindezt könnyebb megtenni egy mobilalkalmazásban. Különösen azért, mert minden telefon rendelkezik bankkártyához történő kapcsolódással és a bevételek, kiadások beírásával. A bankkártyás rendszer automatikusan rögzít mindent, így már csak a többit kell beírnod.

betöltés...