Mi is valójában a generációs elmélet és hogyan lehet meghatározni, ki melyikbe tartozik? – Íme a részletek

1991-ben Neil Howe és William Strauss amerikai tudósok készítették el a mai ismert generációs elméletet. Elmondásuk szerint 20–25 évenként egy új generáció születik, akik olyan vonásokkal, szokásokkal és tulajdonságokkal rendelkeznek, amik megkülönböztetik őket a többiektől. A tudósok munkájának részletes analizálása után már készen állunk arra, hogy bemutassuk a 4 generációt, és beszéljünk egy kicsit róluk.

1, A baby boomerek generációja – 1940 és 1959 között születettek

Ez a generáció azért kapta a nevét, mert a második világháború után szó szerint ugrásszerűen kezdett növekedni a számuk, amit több országban is jelentkezett még a 20. század elején. Eme generáció szülöttei igazi hazafik, optimisták, és remekül dolgoznak csapatban.

Sokan nem tudják, hogy titulusukat visszamenőleg kapták meg, miután a betűs generációk (pl: X,Y,Z) megjelentek a köztudatban. Ők az utolsó olyan generáció, akik nagyjából azonos körülmények között nevelkedtek és váltak felnőtté. Sok mindenhez értenek például: főzés, varrás, horgászás, sőt a tudományokban is elég képzettek valamint tájékozottak. A legdurvább, hogy irigylésre méltó egészség és energia jellemzi őket.

2, Az X generáció – 1960 és 1979 között születettek

A magányos generációk néven is emlegethetnénk őket, akik sikereiket kemény munka árán érték el. Ezen embereket már gyermekkoruk óta a függetlenség jellemzi, hiszen egymaguk írták meg a házijukat, saját maguknak főztek és a munkák nagy részét segítség nélkül végezték el.

Az X generáció szülötteire az jellemző, hogy egyetlen helyen 30-40 évig dolgoznak, és megjárják a szamárlétra minden egyes fokát.

3, Az Y generáció – 1980 és 1995 között születettek

Eme generáció kialakulásában a technika elképesztő fejlődése játszott kulcsfontosságú szerepet ezért “Ezredfordulós” generációnak is nevezik. Már fiatalon megtanultak számítógépet és telefont kezelni úgy, hogy eközben nem vesztették el gyerekkorukat. Az ízléses munka és a karrier építés valahogy távol áll tőlük, mert jó pár éven keresztül nem állnak készen arra, hogy egy komoly vállalatnál dolgozzanak. Inkább a rugalmas ütemterveket illetve az elvégzett munka azonnali kifizetését részesítik előnyben.

Energikus emberek, akik könnyen alkalmazkodnak a változásokhoz, valamint folyamatosan arra törekednek, hogy új tudásra tegyenek szert és készségeiket fejlesszék. Megértik, hogy az idő homokja gyorsan pereg, ezért nem akarnak éveken át alacsony beosztásban dolgozni, hanem különböző területeken szeretnék fejleszteni magukat.

4, A Z generáció – 1995 és 2010 között születtek

A z generáció tagjai konkrétan beleszülettek a technológia világába, mely nélkül az élet gyakorlatilag már elképzelhetetlen lenne. Nem szoktak hozzá a fizikai munkához, és nem is nagyon érdekli őket, hogyan is működik.

Ezen generáció már nem kifejezetten rajong a márkás cuccokért, inkább nagyobb figyelmet szentelnek a környezettudatosságnak és a környezetvédelemnek.

Jövőbeli terveik között szerepel, hogy a házukon belül minden bútor okos legyen, még a szőnyeg is. Viszont így nem fogják érezni a határt a valódi és a virtuális világ között.

Szerinted milyen generáció lesz a Z generáció után?

Ezt valójában még túl korai meghatározni, mert még mindig nem világos, hogy az utolsó generáció hogy fog fejlődni.

A Z generáció már így is meghaladja az előző generáció sebességét, és mentális fejlődését. Eme generáció szülöttei sokkal gyorsabban tanulnak, és szorosabb kapcsolatuk van a technológiával, melynek segítségével akár új ismeretekre és készségekre tehetnek szert.

Az köztudott, hogy a technológia fejlődésének sebessége napról napra nő, ezért csak azt feltételezhetjük, hogy a következő generáció még okosabb lesz, gyorsabban alkalmazkodik majd a változásokhoz, és teljes mértékben megszabadul a faji, etnikai és nemi sztereotípiáktól az élet minden területén.

Te melyik generációba tartozol?

betöltés...