Ez a nő azt hitte csak megfázott, de 10 nap múlva lábak és ujjvégek nélkül ébredt a kórházban.

Az ausztrál származású fiatal hölgy csak a szerencsének köszönheti, hogy megmenekült. Ha megkapta volna a szükséges védőoltást, akkor ez a probléma teljes mértékben elkerülhető lett volna.

A 28 esztendős Juttima Chinnasri az ausztráliai Sydney-ben él és úgy nyilatkozott az esetről, hogy bár tudatában lett volna annak, hogy erre létezik védőoltás, és ez bár mindenki számára ingyenesen igénybe vehető lenne.

A nőnek sajnálatos módon szőrnyű dolgokat kellett átélnie, hiszen élete egyik napról a másikra fenekestül felfordult. Abban a hitben volt, hogy csak elkapott valami influenzaszerű vírust, amikor magas lázzal feküdt le aludni. De nem így volt, másnap reggel be kellett vinni őt a kórházba, mert testét sötét árnyalatú foltok lepték el. A vizsgálatok után kiderült, hogy a szervezetében meningococcus B baktérium található, ami az agyhártyagyulladásért is felelős.

Az orvosoknak nem volt más esélye, mint mesterséges kómába tenni a nőt, hogy meg tudják menteni az életét. Hosszas küzdelem után végül sikerült megmenteniük. Juttima csupán 10 napig feküdt kómában, de ez alatt az idő alatt rengeteget romlott az állapota, ezért az orvosoknak gyors beavatkozást kellett végrehajtaniuk rajta. Sajnálatos módon a betegség miatt el kellett távolítani az ujjait és mindkét lábát.

Amikor felébresztették, nem akart hinni a szemének és a fülének. Nagyon reménykedett abban, hogy a dokik találnak valamilyen másik megoldást a meggyógyítására anélkül, hogy amputálni kellene a végtagjait.

A 28 éves nő három hónapon keresztül tartózkodott az egészségügyi intézményben, de nemrég azonban hazaengedték őt. Chinnasri a szüleihez költözött, akik szintén Sydney-ben élnek. Ők azok, akik mindenben segítik a kerekesszékben ülő lányukat. A történtek után elmondta, hogy nagyon szerencsésnek érzi magát, mert ettől sokkal-sokkal rosszabbul is járhatott volna.

Az a kór, ami megtámadta a szervezetét olyan súlyos betegségnek számít, ami képes egy vagy két óra alatt teljesen kifejlődni. Ha ezt a problémát időben felismerték volna, akkor nem kellett volna eddig elmenni. A meningococcus miatt kialakuló agyhártyagyulladás/vérmérgezés tünetei akár 24-48 órán belül végzetesek is lehetnek. Hazánkban 16\% feletti a halálozási arány, viszont, akiket sikerül megmenteni azok komoly maradványtünetekkel gyógyulnak.

Ez a fajta betegség elsősorban a kisbabákat, kisgyermekeket, valamint a tinédzsereket érinti. Európa területén belül a meningococcus B és C baktérium váltja ki a legtöbb megbetegedést. Magyarországon inkább a B típusú terjedt el.

Juttima egy interjú keretein belül arról nyilatkozott, hogy bár tudta volna, hogy erre a problémára létezik védőoltás és az bár ingyen igénybe vehető lenne. Ausztráliában az összes létező meningococcus baktérium elleni védőoltást ingyenesen igénybe lehet venni, kivéve a B-csoportosat nem, azért sajnos mindenkinek fizetni kell. A tavalyi évben Dél-Ausztrália szövetségi állam volt az első, aki ingyen és bérmentve biztosította a meningococcus B elleni védőoltást.

betöltés...