11 tanács, ami kritikus helyzetben életet menthet

Te tisztában vagy azzal, hogy mi a teendő akkor, ha elsodor egy áramlat? Vagy, ha valaki fuldokolni kezd? Rengeteg életmentő tanács és tipp létezik, amelyeknek ismerete hasznos lehet számunkra a legváratlanabb helyzetekben is. Ezért rendkívül fontos, hogy megtanuljuk őket, hiszen akár a saját vagy más emberek életét megmenthetjük ezáltal. Cikkünkben ezekből osztunk meg néhányat, amelyek segítségedre lesznek abban, hogy túlélj akár egy földrengést is.

Rip áramlat

Vannak tengerpartok, ahol kialakulhat az úgynevezett felhasadt hullám (rip current), amelynek vize a felszínen áramlik visszafelé. Mozgása rendkívül erős, így még a legtapasztaltabb úszót is elsodorhatja. A következő technikával azonban, kitérhetsz az áramlat útjából.

A rip áramlat általában nem szélesebb tíz méternél, a nyugodt víz az oldalain túl található. Ebben az esetben a parttal párhuzamosan kell úsznod. Ússz a sodrással, az áramlattal szemben viszont semmiképp, ugyanis az túl erős. Amikor biztonságos vizekre érsz, átlósan a part felé ússz, különben a sodró áramlat könnyedén visszafordíthat.

Fuldoklás

A Heimlich-fogás fuldoklás esetén rendkívül hatékony.

Állj a fuldokló mögé és a karjaidat kulcsold köré. A mellkasa alatt legyenek a hüvelykujjaid, de a köldökénél mindig magasabban. Az egyik hüvelykujjadat hajlítsd be. Gyors és határozott mozdulattal nyomd a hasát felfelé. Ezt addig kell ismételni, amíg a tárgy el nem mozdul.

Áramütés

Ha valakit megráz az áram, akkor ne próbáld elmozdítani az áramforrástól csupasz kézzel. Ezzel ugyanis, veszélyezteted a saját életedet is.

Először húzd ki az elektromos eszközt. Húzd el őt az áramforrástól, de csakis olyan eszközzel, ami nem vezeti az elektromosságot. Fa vagy műanyag is alkalmas lehet erre a célra. Ne érj az emberhez, hanem hívd a mentőket.

Égés

Ne kenj vajat vagy krémet az égett bőrfelületre, ugyanis ettől a seb elfertőződhet.

Hűtsd le a bőrt hideg vízzel vagy hideg tárggyal. A hólyagokat ne szúrd ki, de ha mégis megsérül vagy kinyílik, akkor ne mosd le, mert szintén elfertőződhet. Tegyél rá steril kötést és menj orvoshoz. Létezik egy speciális szappan égés esetére, amely csökkenti a fájdalmat és elősegíti a bőr gyógyulását.

Vágás és artériás vérzés

Ha megsérül az artéria, akkor a vér skarlát vörös színű és pulzálva folyik. Nyomd le az eret a sérülés felett és alkalmazz érszorító kötést. A kötés szobahőmérsékleten egy óránál tovább nem maradhat fenn. Félóránként lazíts rajta, majd húzd meg újra. Hívd a mentőket és tegyél egy tiszta ruhát vagy steril kötést a vérzés helyére.

Vágás és vénás vérzés

A vér sötét színű, sűrű és pulzálás nélkül folyik vénás vérzés esetén. Elegendő nyomókötés, ha a sérülés nem komoly, ellenkező esetben tedd fel a kötést és hívd a mentőket.

Zúzódások

Zúzódások esetén elegendő lehűteni a sérült területet. Egy fagyasztott tasak legalább 15-20 percig legyen rajta. Ha a bőr megduzzadna, akkor menj be az ügyeletre.

Agyrázkódás

Mindenképpen hívd a mentőket! A beteget félig ülő helyzetbe kell helyezni, a nadrágját kigombolni és meglazítani az övét. Ha szomjas, adhatsz neki vizet vagy teát. Ne adj neki semmilyen fájdalomcsillapítót, a beteg maradjon mozdulatlan és lazuljon el, amennyire csak tud.

Orrvérzés

Ne hajtsd hátra a fejed, hanem a vérző orrlyukat szorítsd össze 10-15 percre.

Ha a vérzés több, mint fél órán át tart, akkor fordulj orvoshoz.

Közvetett szívmasszázs

Ha a pulzus nem tapintható, akkor közvetett szívmasszázst kell alkalmazni. Hívd a mentőket, de a masszázst ne hagyd abba.

A tenyered helyezd keresztben a mellkas alsó harmadára. Szabályos ritmusban kezdd meg a nyomást, másodpercenként egyszer. Mivel a teljes súlyodra szükség van a masszáshoz, ne hajlítsd be a könyököd. Mesterséges lélegeztetésre is szükség van, hajtsd hátra a beteg fejét, fogd be az orrát és fújj levegőt a szájába.

Ha az újraélesztést nem egy, hanem két ember végzi, akkor a nyomás és a befújás aránya 5:1.
Viszont, ha az újraélesztést egy ember végzi, akkor ez az arány 15:2.

Kullancs csípés

A kullancsot speciális csipesszel kell eltávolítani. Ne önts rá olajat, mert a kullancs fulladozni kezd és nem tudod megvizsgálni, hogy fertőzött vagy-e vagy sem.

Ha nincs ilyen csipeszed, menj orvoshoz. Láz vagy bőrkiütés, pirosság esetén keresd szintén keresd fel az orvosod. Vérvétel is szükséges, hogy ellenőrizzék, hogy megfertőződtél-e.

Hogyan élj túl egy földrengést?

Doug Copp dolgozta ki “Az élet háromszöge” elméletet. A lényege pedig az, hogy hova bújjunk el egy földrengés ideje alatt. Copp szerint a bútorok mellett általában van hely, így, ha valaki oda ül vagy oda gömbölyödik össze, akkor mindenképpen védve lesz a leomló falaktól. Ebben az esetben egy háromszög alakú terület jön létre, amiben sikeresen meg tudjuk húzni magunkat.

Az amerikai Vöröskereszt bírálta az elméletet, de emellett mások is azzal érveltek, hogy előre nem lehet tudni, hol alakulhat ki a háromszög. A statisztikák szerint pedig a mozgó tárgyak több halálesetet és sérülést okoznak, mint a leomló falak.

betöltés...