10 mindenki által ismert élelmiszer, amik a múltban teljesen másmilyenek voltak

Biztos nem mondunk nagy újdonságot azzal, hogy régen egészen máshogy néztek ki a zöldségek és a gyümölcsök, mint napjainkban. Ennek több oka is van, a nemesítés, háziasítás, különböző termesztési eljárások alkalmazása és még sorolhatnánk. Például a görögdinnye nagyon vastag héjú, keserű ízű gyümölcs volt, amit szinte lehetetlenség volt elfogyasztani, ma meg már érdesebbnél édesebb változataival lehet találkozni. A répák 500 éve lila színűek voltak, persze emellett több hibrid változatával is lehetett találkozni, melyek a szivárvány minden színében pompáztak. Mostani posztunkban 10 élelmiszert hoztunk el nektek, hogy megmutassuk régen egészen máshogy néztek ki és másmilyen ízzel rendelkeztek, mint a mostaniak.

1, Uborka

Évekkel, évtizedekkel ezelőtt az uborka egyáltalán nem volt veszélytelen dolog. A vaduborka néven ismertté vált zöldség nagyon sok méreganyagot tartalmazott, ezért gyakorlatilag ehetetlen volt. Jótékony tulajdonságait inkább gyógyászati célokra fordították. Ahogy telt múlt az idő úgy változott meg ez is. Manapság fogyás céljából fogyasztják az emberek, mivel nagyon magas víztartalommal rendelkezik, ezért hozzájárul a súlyvesztéshez.

2, Padlizsán

A sokak által jól ismert lila színű zöldség, nem mindig így nézett ki, mint napjainkban. Kezdetben teljesen úgy nézett ki, mintha a szárból egy tyúktojás nőtt volna ki, melyen pici tüskék voltak. Pontosan ebből kifolyólag nevezték el “eggplantnek”. Több színben is pompázott például pirosban, sárgában és fehérben is. Ma viszont csak a lila színű változatával lehet találkozni.

3, Paradicsom

A 17. század végén és a 18. század elején az emberek nem igazán merték elfogyasztani a paradicsomokat, mivel mérgezőnek tartották. Ez a hiedelem azért terjedt el, mert a gazdagok rendszeresen ettek belőle, ám rövid időn beül meg is haltak. Egy idő után azonban rájöttek, hogy nem maga a paradicsom okozta az emberek halálát, hanem az, hogy ón tányérokon szolgálták fel a savas, ólmot tartalmazó piros zöldségeket. A kettő keveredése miatt állt be a halál.

4, Sárgarépa

Sokan nem tudják, hogy a sárgarépák több, mint 500 évvel ezelőtt nem is sárgák voltak, hanem lila színűek. Nagyjából a 8. században importálták be a mórok Perzsiába, majd hamar óriási népszerűségnek örvendett ez a fajta zöldség. Kezdetben a levelét ették, majd csak később tértek át a gyökerére. A 17. és 18. század határán I. Vilmos orániai herceg miatt kezdtek el narancs (orange – oránia) színű sárgarépákat termeszteni. Elképzelhető, ha a hercegnek más neve lett volna, akkor a répák még ma is lila színűek lennének.

5, Kukorica

A kukorica kezdetben nem úgy nézett ki, mint amilyet a szupermarketekben és a földeken látunk. Mivel egy olyan fűféle családjából származik, melynek sokkal keményebb a külseje és kevesebb maggal is rendelkezett ezért gyakorlatilag képtelenség volt hozzáférni. Az idő múlásával, az állatok háziasításával, és a különböző termesztési eljárásoknak hála megváltozott. Ennek a változásnak a legjobb hatása az lett, hogy ehetővé vált.

6, Banán

A banánok is egészen máshogy néztek ki, mint manapság. Sokkal keményebbek, zömökebbek voltak és nem utolsó sorban tele volt a húsuk maggal. Ezt vadbanánnak keresztelték el. A szupermarketekben, zöldségesekben kapható banánok két vadbanánfaj keresztezéséből alakult ki. Ezáltal a bennük lévő magok kisebbek lettek, tápértékük pedig magasabb.

7, Alma

Az almák sokkal kisebbek voltak, mint amekkorákat a mai modern korban láthatunk. A vadalmaként emlegetett gyümölcs, rendkívül kicsike volt, ám nem ez volt az egyetlen furcsaság, hanem az, hogy egyetlen fán több színben és méretben pompázó termés is volt. Amikor a gazdák elkezdték háziasítani a gyümölcsöt (kb. 4000 évvel ezelőtt), akkor kezdett mind méretileg, mint színileg, mind ízre átalakulni.

8, Avokádó

Ha valaki él-hal az avokádóért, az tudja, hogyan is épül fel belülről. Nos, régen még nagyobb magokkal voltak megáldva, ám maga a gyümölcs mérete kisebb volt. Viszonyításképp, annak idején kb. 10 darabot kellett elfogyasztani ahhoz, hogy mennyiségileg megfeleljen egy mostani avokádóval. Ebből egyértelműen meg lehet állapítani, hogy rendkívül kicsik voltak.

9, Barack

Sokan nem is hinnék, de évszázadokkal, évezredekkel ezelőtt a barack illetve a cseresznye mérete közel azonos volt. Egy idő után a barack annyira elhúzott, hogy szemmel látható különbség volt a két gyümölcs mérete között. Ennek a gyümölcsnek nagyon rossz volt a húsa, mondhatni ehetetlen. Sok évnyi nemesítés kellett ahhoz, hogy létrejöjjön a ma ismert barack.

10, Görögdinnye

Ha történelmi szempontból nézzük ezt a gyümölcsöt, akkor érdemes megjegyezni róla, hogy kb. 5000 évvel ezelőtt kezdték el termeszteni Egyiptomban. Persze régen még nem volt olyan orbitális mérete mint napjainkban, sőt olyan édes sem volt. Kimondottan keserű volt, amit nem mindenki bírt megenni. Annyit változtattak termesztés során, hogy kiválogatták a különböző fajtákat, melynek az lett a vége, hogy végül édes íze lett.

betöltés...