A gyerekek, akik homokban és sárban játszva nőnek fel, egészségesebbek és erősebbek lesznek társaiknál

Gyermekkorukból emlékezhetünk arra, hogyan játszottunk mindennap. Nyakig jártunk a sárban, amitől persze szüleink egyáltalán nem voltak elragadtatva, de pontosan tudták, hogy nekünk ez az igazi szórakozás. Megettük a homokot, dobáltuk egymást szinte mindennel, ami a kezünk közé akadt, mégsem voltunk betegek. Ma már azonban a tudomány is alátámasztotta, hogy azok a gyerekek, akik a homokban és a sárban játszanak, egészségesebben nőnek fel.

A gyerekek zömének ma már semmilyen kapcsolata nincs a természettel

Teljesen természetes dolog, hogy a szülők aggódnak a gyerekeik biztonságáért és higiéniájáért. Richard Louv 3000 családdal beszélgetett, a gyerekek válaszai alapján pedig azt a következtetést vonta le, hogy közülük sokan már nem is szeretnek a szabadban játszani. Szívesebben vannak otthon és a szórakoztató elektronika segítségével foglalják el magukat. “A gyerekeink és a gyerekeink gyerekei lesznek az a generáció, amelyik a világ történetében a legkevésbé kapcsolódik a természethez” – mondta Louv.

Egy kis kosz még senkinek sem ártott meg

Louv és a gyermekorvos, Maria Júlia Carvalho is azt vallják, hogy a gyereknek szüksége van arra, hogy kapcsolatba kerüljenek különböző mikroorganizmusokkal, melyek a földben és a fűben találhatók, ugyanis ezek elősegítik az immunrendszer megfelelő fejlődését. A gyerekeknek szüksége van nem higiénikus játékokra is.

Carvalho szerint a gyerekek védettebbek lesznek a különböző betegségekkel és az allergiákkal szemben is. Richard Louv pedig azt állítja, a szabadban való játék növeli a kreativitást, csökkenti a stresszt és a depresszió kockázatát, valamint javítja a kognitív fejlődést is.

Ugyanez igaz a gyermek állatokkal való kapcsolatára is

A szakemberek szerint azok gyerekek, akik már kiskoruktól fogva állatokkal – kutyával vagy macskával – élnek és velük együtt nőnek fel, azok kevésbé lesznek hajlamosak az allergiára. Ezek a gyerekek ugyanis folyamatosan ki vannak téve az endotoxinoknak, azoknak a baktériumoknak, melyek a porban és az immunrendszerüket erősítő környezetben vannak jelen.

Így működik az immunrendszer

Immunrendszerünk védi szervezetünket a külső betolakodóktól, mint a baktériumok és más kórokozók, melyek veszélyeztethetik az egészségünket. Az immunrendszer észleli és beazonosítja a betegségeket okozó anyagokat és küzdeni kezd ellenük.

Ahhoz viszont, hogy ez a küzdelem sikeres legyen, az immunrendszernek alkalmazkodnia kell a kívülről érkezett mikroorganizmushoz. Ahogyan egy gyerek növekszik, egyre ellenállóbb lesz bizonyos kórokozókkal szemben azért, mert korábban már érintkezésbe került velük, így az immunrendszere képes felismerni őket és támadást indítani ellenük.

Ez lesz a következménye, ha nem engeded a szabadban játszani a gyereket

Amennyiben egy gyermek nem kerül kapcsolatba a mikroorganizmusokkal, az immunrendszere jóval sebezhetőbb és kiszolgáltatottabb lesz azoknak az anyagoknak, melyek egyébként nem halálosak, mint például a pollen vagy az állatszőr, ennek következtében pedig allergia fejlődik ki. Richard Louv szerint pedig, ha megakadályozzuk, hogy gyermekünk kapcsolatba kerüljön a természettel, egyet jelent a kreativitás fejlődésének korlátozásával.

A szabadban való játék olyan szintű fizikai aktivitással jár, ami rengeteg dologhoz nagyban hozzájárul. Ilyen például az elhízás is. Az elhízás a gyerekek jelentős részét érinti, mivel egyre több időt töltenek zárt ajtók mögött, a tévé vagy a videójátékok előtt ülve. Ez pedig nagyon komolyan ronthatja a fizikai egészséget, így nem szabad korlátozni a gyerek szabadban töltött idejét.

betöltés...