Egy édesanya, aki úgy döntött, hogy újrahasznosítható pelenkát fog használni, hogy pénzt takarítson meg

Az eldobható pelenkák drágák és környezetszennyezők, ezért a várandósságom alatt is olvastam olyan módszerekről, melyek helyettesíthetik őket. Úgy gondoltam, hogy nélkülük is könnyen megbirkózhatok a feladatokkal, de a valóságban kiderült, hogy ez nagyban különbözik a terveimtől.

A fiam jelenleg 7 hónapos, de születése óta több alternatívát is kipróbáltam már. Most úgy döntöttem, hogy elmondom azokat az előnyöket és hátrányokat, amikről a gyártók nem fognak beszélni.

Miért hagytam el az egyszer használatos pelenkák használatát?

“Egy év alatt kb 3800 eldobható pelenkára van szükség, aminek értéke 305 ezer forint. 24 újrahasznosítható pelenka csak 153 ezer forintba kerül, amit 1-3 évig tökéletesen lehet használni”

Az ökológiai problémák kiküszöbölése nem jelentenek számomra problémát, mert rendszeresen szétválogatom a szemetet, fogyasztás szempontjából mindent próbálok felelősségteljesen megközelíteni, terhesség idején is azon gondolkodtam, hogyan fogom helyettesíteni az egyszer használatos babahigiéniai termékeket.

Egyetlen család átlagosan 2,5–6 ezer pelenkát használ el a gyermek fejlődési korszaka alatt. Ez hatalmas mennyiségű hulladékot jelent, ami sajnos kb 500 év alatt bomlik le. Másrészről a szakértők azt javasolják, hogy a pelenkát érdemes 2-3 óránként cserélni, ez pedig azt jelenti, hogy egyetlen csomag másfél hétre elég. Ha egyetlen évet nézünk, akkor csak a pelenkákra költött összeg, 196 ezer forint.

Újrahasznosítható pelenkák

Úgy döntöttem, hogy kipróbálom a különböző vállalatok többféle újrafelhasználható pelenkáját. Gombokkal vagy tépőzárral lehet a gyermekre rögzíteni. A gyártók azt ígérik, hogy a pelenka a születésétől kezdve 2 vagy akár 3 évig is használható. Átlagosan a 25 pelenka költsége nem haladja meg a 113 ezer forintot. Az évi 196 ezer forinthoz képest ez a megtakarítás lenyűgöző. Az anyag légáteresztő, ami kiküszöböli a túlmelegedést, nem okoz pelenkakiütést sem gyulladást az érzékeny bőrű babáknál. Jól hangzik, de a valóságban minden nem olyan rózsás, ahogy az le van írva:

Az első vizelést követően igazi fürdő alakult ki. Rendszeresen kellett cserélni a pelenkát, és folyamatosan ellenőrizni kellett a babát. Vagyis nem lesz elegendő 2-3 óránként cserélni.

Az újszülött számára az újrahasznosítható pelenkák óriásiak voltak. Csak az első hónap után kezdtük el használni őket, viszont a lábainál nem jól illeszkedett a pelus ezért kiszivárgott a vizelet. Most jelenleg éppen az ellenkező történik, a pelenka túlságosan szorítja a csípőjét, ezért piros nyomok maradnak rajta. A fiam csak 7 hónapos, de hamarosan kinövi ezeket a pelenkákat. Mit teszek vele akkor, ha két éves lesz?

Az eldobható pelenkák helyettesítéséhez legalább 25 pelenkát és betétet kell venni. De ez sajnos nem elég. A tépőzár és a gombok is leszakadhatnak, a pelenka pedig kicsi lehet vagy használhatatlanná válhat, ezért szükséges egy csere.

Érdemes figyelembe venni a napi mosást, valamint a vízre és az áramra fordított összeget is annak érdekében, hogy a betétek ne legyenek kellemetlen szagúak. A pelenkákat külön-külön, legfeljebb 40 fokos vízben szabad mosni. Ezenkívül a szokásos mosópor nem megfelelő a számukra, hanem finoman folyékony mosószereket kell használni, amik szintén drágák.

A pelenka csere és az összes gomb rögzítése egy aktív, állandóan mozgó gyermeknél, igazi kihívást jelent, amihez sok türelemre van szükség.

Végül arra a következtetésre jutottam, hogy az újrahasznosítható pelenkák jó alternatíva azoknak az anyáknak, akik ritkán mennek el otthonról. De továbbra is az egyszer használatos termékeket fogom választani. Közülük is azt, ami biológiailag könnyen lebomlik. Ezek darabja 125-150 forint között mozog, de így jelentősen lehet csökkentheti a környezetszennyezést.

Újrahasznosítható pelenkákat használok például fürdés után vagy lefekvés előtt. De, hogy mindig magammal vigyem, állandóan cserélgessem, a foltokat mosogassam belőle, az nekem kicsit nehéznek bizonyult. Véleményem szerint az újrahasznosítható pelenkákkal történő megtakarítás csak egy képzeletbeli dolog, mivel nem volt belőlük több méret, és gyakran kellett őket mosni.

Bili szoktatás, avagy hogyan kapsz idegösszeomlást

A természetes higiéniáról szóló könyvekben olyan szépen leírják, hogyan lehet a gyermeket bilire szoktatni. Ilyenkor az anya és a gyermek között kölcsönhatás lép fel. Egy nő figyeli a gyermekét és megpróbálja elcsípni azokat a gesztusokat, mimikákat, melyek arra utalnak, hogy a gyereknek WC-zni kell. A könyv írója biztosítja az édesanyákat arról, hogy az etetés előtt vagy utáni sírás a WC-zés jele. Nem zárom ki, hogy ilyen gyermekek tényleg léteznek, csak ez az enyémnél nem működik.

A fiam véletlenszerűen és nagyon gyakran végzi el a dolgát. Lehet, hogy nem vagyok jó anya, de nem mindig tudom kitalálni, mikor akar a fiam üríteni. Ezt szó szerint a legközömbösebb arckifejezéssel teszi.

Amikor 5 hónapos lett, megpróbáltam bilire szoktatni, próbáltam figyelni a gesztusait és megpróbáltam kitalálni az igényeit. A kísérleteimmel csak gyötörtem szegény gyerekem és csak táncoltam a saját és a férjem idegien. Mielőtt kipróbálnád ezt a módszert azt tanácsolom, hogy figyeld a gyermeked gesztusait.

Na mit szólsz?

betöltés...