A szakértők bemutatják, milyen, ha egy ütközés során nem ülünk helyesen az autóban

A mai rohanó világunkban már szinte elképzelhetetlennek tartjuk, ha valakinek nincsen autója. Az autó nagyon hasznos tud lenni, sokkal jobban megkönnyíti A-ból B-be jutásunkat, mint a tömegközlekedés. Pont ezért,mivel rengeteg autó és sofőr van az utakon, nagyon fontos odafigyelni pár óvintézkedésre. Ugyanis, mindenkit hazavárnak. A két legfontosabb dolog az autóban a  biztonsági öv és a légzsák. De ezek helyetelen használata is okozhat súlyos sérüléseket, így nem árt betartani nehány szabályt használatuknál.

1.

Amikor a légzsák gyorsabban kinyílik, mint gondolnánk.

A biztonsági öv után a második legfontosabb utasvédő eszköz. Feladata, hogy ütközéskor az utas fejét, felsőtestét megóvja attól, hogy az autó belső részeinek (műszerfal, szélvédő, kormánykerék, ajtóoszlop) csapódjon. Mégis sokan nem tudják, és nem tulajdonítanak neki nagy jelentőséget. Az első légzsákok már az ’50-es években megjelentek, de igazán nagy hangsúlyt csak a ’60-as évektől fektettek rá. Az 1980-as években pedig a Mercedes Benz S osztályába már be volt építve, és innéttől kezdve nem volt megállás. Ma már szinte elképzelhetetlen egy autó légzsákok nélkül. A biztonsági öv 50\%-kal, míg légzsákkal együttesen 70\%-kal is javíthatja a vezető és utasa esélyeit a túlélésre, illetve tompíthatja a sérülések súlyosságát egy baleset esetén. Mielőtt felrakod a lábad a műszerfalra pihetetni, gondold végig, hogy ez nem éppen veszélytelen. Azt hihetnénk, hogy egy esetleges balesetnél van időnk levenni, de van egy rossz hírünk: nem. Ugyanis a légzsák az  elöl elhelyezkedő légzsákok ütközéskor kb. 300 kilométeres sebességgel, 50 milliszekundum alatt fújódnak fel, és a biztonsági övvel együttesen fejtik ki hatásukat. Viszont fontos tudni a légzsákok esetében, hogy a jobb első ülésre menetiránynak háttal csak abban az esetben szabad gyermekülést beszerelni, ha előtte a légzsákot kiiktatják, mert súlyos sérüléseket okozhat!

2.

Miért olyan fontos helyesen ülni?

A kocsiban ülő testek karambol esetén a tehetetlenségi erő következében előrecsapódnak. Első ránézésre a légzsákok nem tűnhetnek masszívnak, hanem kis pihe-puha párnának. De a nem megfelelő ülőhelyzetnél sokkal többet árthatnak, mint használnak.  Az európai törésteszteken használt 54 km/órás ütközések során egy felnőtt utas mintegy 3,5 tonnának megfelelő erővel csapódik előre. Olyan ez, mintha egy betonfalnak rohanna. Tehát, ha legközelebb pihentetnénk a műszerfalon a lábainkat, gondoljuk végig, milyen törést okozhat egy ilyen incidens. Ugyanis egy baleset pillanatok alatt következik be, és ilyen esetben az arc felé tolja a lábakat, amik töréseket okozhatnak az arcon, de a lábunk is ugyanúgy eltörhet.

3.

A biztonsági öv a másik szuper dolog, ami életet is menthet. Az ipari forradalomnak és a tömeggyártásnak hála, egyre több autó gördült ki a gyárakból, és egyre szélesebb körben váltak elérhetővé. Tehát a 20. század elején már nem csak a dúsgazdagok tudtak autót venni, ez pedig megkövetelte, hogy lassan elkezdjenek a biztonsággal is foglalkozni. A biztonsági öv kifejlesztésének a gondolata a tengerentúlról, az Egyesült Államokból származik. A 30-as években amerikai orvosok a baleseti sérülésekkel kapcsolatban szerzett tapasztalataikra hivatkozva írásban követelték a kormányzattól, hogy segítse elő és támogassa a gépjárművekben olyan biztonsági megoldás kifejlesztését, amely baleset esetén megakadályozza a járműből való kiesést, valamint a súlyos és halálos sérülések kialakulását. Ezután elindultak a fejlesztések, egy az öv mikéntjének kitalálása. Erre az időszakra tehető a „két pontos” biztonsági öv („deréköv”) kifejlesztése, ami nem igazán volt még mindig biztonságos, de már nagy előrelépést jelentett. Nils Bohlin nevéhez fűződök a “három pontos” biztonsági öv kifejlesztése, majd átigazolva a Saabtól a Volvohoz, megalkotta a ma is használatos V-alakú biztonsági övet. Ma már nem is tudnánk elképzelni azt,hogy úgy üljünk kormány elé, hogy ne az legyen az első dolgunk, hogy bekapcsoljuk az övet.

A biztonsági öv is csak úgy tölti be valódi funkcióját, ha helyesen, helyes testartással használjuk. Nem győzzük hangsúlyozni a lábak levételét a műszerfalról, mivel rengetegszer lehet azt is hallani, hogy visszahívtak gépkocsikat, mert minden ok nélkül kinyílt a légzsák. Ezt mindig tartsuk szem előtt.

Gráinne Kealy-nak 2006-ban autóbalesete volt. A légzsák kirobbanását követően arcon térdelte magát, ami összeroncsolta az arcát. A hölgy egy 10,5 órás műtéten esett át, ahol a homloka egy részét el kellett távolítani. Kealy célul tűzte ki, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy az autózásnak is van egy ettiketje, amit nem árt betartani. Ha más nem, az ő példája elég sokkoló lehet azok számára, akik előszeretettel utaznak így.

A legszomorúbb hogy az óvintézkedések és figyelmeztetések ellenére, nagyon sok híresség utazik így, amivel nem járnak jó példával a fiatalabb és befolyásolható követőknél. Egyértelmű, hogy nagyon kényelmes és pihentető így utazni, de gondoljuk át, egy életünk van, így vigyázzunk arra nagyon.

betöltés...