Tanulmányok szerint az alváshiány képes felemészteni az agyat – Íme a részletek

Néhány embernél az álmatlanság nagyon gyakori probléma. A stressz, a mindennapi tevékenységek és az élet felgyorsul üteme is megnehezítheti az éjszakai alvást. A túl hosszú ébrenlét viszont nagy mértékben károsítja az egészséget. Ha érdekel, hogy milyen negatív vonzata van ennek a problémának, akkor érdemes elolvasni ezt a cikket, mert sok érdekes infót találhatsz meg vele kapcsolatban.

Az alvás segít felszabadítani a méreganyagokat

Az alvás regenerálja immunrendszered, légzőrendszered és az energiaszinted, ami lehetővé teszi az agyad számára, hogy (a vérnyomás és a pulzus szabályozása mellett) feldolgozza a nap folyamán megszerzett információkat. Ugyanakkor kiküszöböli a toxinokat a neurológiai aktivitásból, amelyet napközben tapasztalsz. Ha nincs elegendő mennyiségű pihenés, a tested ezeket a méreganyagokat tartalékokká alakítja.

Felemésztheti a szervezetet

Rövid távon ezeknek a méreganyagoknak a kiküszöbölése jótékony hatással lehet az agyad egészségére, mivel az összes energiát felhasználja ehhez a folyamathoz. Hosszú távon azonban az olyan emberek, akik alvási apnoéban vagy krónikus álmatlanságban szenvednek, agyuk összes tartalékának használata befolyásolhatja a működést, és hozzájárulhat a létfontosságú szervek degenerációjához.

Egerekkel végzett vizsgálat

Idegtudósok egy csoportja különböző csoportra osztott egereken végzett tanulmányt az olaszországi Marche Politechnikai Egyetem tudósának vezetésével, Michele Bellesivel. Az első csoport tagjai, annyit alhattak amennyit csak akartak, a második csoport tagjai 8 óránál kevesebbet aludtak és voltak ébren, a harmadik csoportba soroltak pedig 5 napon keresztül voltak ébren, hogy megfigyelhessék agyuk változásait.

Az asztrociták felelősek az agy öntisztító funkciójáért, és ez az egerekben is jelen van. A tudósok a sejtek aktivitásának megfigyelésével képesek voltak jelentős eredményt elérni. A kísérlet végén az első csoportba sorolt egerek agyának úgynevezett “asztrocita aktivitási szintje” 6\% volt, a második csoportnak 8\% a harmadiknak pedig 13,5\%. Ez azt jelenti, hogy minél kevesebbet alszik egy ember a sejtek annál alaposabb tisztítást végeznek.

Az agy magától is felemésztődhet

A patkányoknál ez a folyamat gyakorlatilag az agyban lévő szinapszis elfogyasztásáról szól, ami arra utal, hogy ugyanez az embernél is előfordulhat. Ha nem alszol több egymást követő éjjel, akkor ez a funkció túlcsordulhat, így előfordul, hogy olyan degeneratív betegségek alakulnak ki nálad, mint az Alzheimer-kór vagy a demencia.

Tippek a jobb alváshoz

Különböző módszerek segíthetnek elaludni, ha olykor álmatlanságot tapasztalsz. Viszont amennyiben a probléma tartósan fennáll, javasoljuk, hogy fordulj szakemberhez.

Ezek a módszerek segíthetnek:

Meditálj;

Rendezd be úgy a hálószobát, hogy komfortos legyen, figyelj arra, ne legyen túlzsúfolva;

Sportolj rendszeresen;

Korlátozd az elektronikus eszközök használatát;

Próbálj mindennap ugyanabban az időben lefeküdni;

Csökkentsd a koffeinbevitelt;

Legyél legalább 30 percet napon.

betöltés...