Elhunyt a legenda – Benedek Tibor, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó 47 évet élt

47 éves korában meghalt Benedek Tibor, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó.

A sportoló idén május 4-én jelentette be, hogy minden vízilabdával kapcsolatos tevékenységét befejezi, súlyos betegsége miatt nem tudja folytatni pályafutását.

Ma, a korai órákban érkezett a hír, miszerint a legendás sportoló hajnalban örökre lehunyta szemét. A Magyar Vízilabda-szövetség közölte a szomorú hírt.

“Ma hajnalban örökre lecsukta szemét Benedek Tibor, a háromszoros olimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó legenda. Családja, csapattársai, az egész vízilabda-társadalom és a szurkolók számára pótolhatatlan és felfoghatatlan űrt hagyott maga után. Részvétnyilvánításokat nyilvános felületeken tisztelettel fogadjuk. Kérjük mind a közvéleményt, mind a sajtó képviselőit, hogy tartsák tiszteletben e nehéz időszak szabályait.”

Benedek Tibor júliusban ünnepelte volna 48. születésnapját. A legendás vízilabdázó Budapesten született 1972. július 12-én.

Gyerekkorában az orvosok javasolták neki az úszást, ugyanis gerincproblémái voltak, így a sporttal már ötévesen szoros kapcsolatba került. Az úszást viszont, túlságosan unalmasnak tartotta, a labda pedig nagyon vonzotta őt. Hamar át is váltott a vízilabdára, nyolcévesen már a KSI igazolt játékosa volt.

Egymást követve nyerte a bajnoki címeket, tiniként pedig a korosztályos válogatottba is bekerült. 1989-ben ifjúsági Európa-bajnoki címet szerzett, akkor már OB I-es játékosként. 1990-ben debütált a felnőtt válogatottban, egy évvel később pedig, megszerezte első világbajnoki bronzérmét.

1991-ben az Újpest játékosaként bajnoki címet tudhatott a magáénak. Majd a lila-fehéreknél két címvédés következett.

Húsz évesen a válogatottal utazott Barcelonába az olimpiára és hatodik helyen végzett a csapattal. Akkor 21 góljával a csapat legeredményesebb játékosának mondhatta magát.

A magyar válogatottal hatalmas sikereket ért el. 1997-ben EB-győzelem, 1998-ban világbajnoki ezüst, majd a Sydney-ben megrendezett olimpián aranyérem került a nyakába.

2010-ben feleségül vette Epres Fanni, modellt, akitől két gyermeke született.

2013 januárjától már ő vezette a magyar felnőtt válogatottat, mint szövetségi kapitány. Még ugyanebben az évben győzelemre vezette csapatát a világbajnokságon, így edzőként is övé lett a világbajnoki cím.

A hazai rendezésű, 2014-es EB-n ezüst érmet szerzett, két év múlva pedig a harmadik helyet érte el a válogatottal. 2016 októberében mondott le a szövetségi kapitány posztról, de ekkor még nem hagyta el végleg a vízilabda világát. Benedek Tibor bekerült a hazai szövetség elnökségébe.

2017 januárjában az UVSE szakmai igazgatója lett, majd másfél évvel később elfoglalta a csapat vezetőedzői posztját is.

Benedek Tibor a világ egyik legjobb balkezes vízilabdázója volt, aki háromszoros olimpiai bajnok, világ-és Európa-bajnok volt. A szakemberek döntése alapján minden idők negyedik legjobb magyar vízilabdázóját vesztettük most el.

Benedek Tibor arra, hogy vajon mi lehet sikeres karrierjének titka, a következőket válaszolta:

“Sosem volt különösen jó labdaérzékem, sosem fociztam, kosaraztam jól, nem dobtam különlegesen nagyot a labdával, és ma már ennél is kisebbet dobok. Nem vagyok kifejezetten sem erős, sem okos, nem úszok túlságosan jól, a vízfekvésem teljesen átlagos.
Gyerekkoromban tizenegyszer szúrták fel a fülemet, ugyanennyiszer tiltott el az orvos az uszodától. Magasságomat nézve ma már kicsinek számítok a csapattársaim között, súlyra viszont 15 éve elértem a 100 kilót.
Szépen beszélni talán sosem tudtam, középiskolai eredményeim közepesek voltak, sosem gondoltam, hogy a mondataim hatással lehetnek másokra.
A katonaságtól gerincsérv miatt felmentést kaptam, azóta már a nyakamban is van két porckorongsérv, 16 éve csuklószorítóval játszok, képtelen vagyok a kézfejemre támaszkodni. Először 2005-ben voltak problémáim a szívemmel, amik 2009-ben megismétlődtek.
Mégis, ha legvégül össze kellene foglalnom a sikereim okát, csak annyit mondanék, hogy mindig én akartam jobban. Ez ez én tehetségem.”

betöltés...