Gyors, otthoni megoldások a fülfájásra – Hogyan segít a meleg só és a hagyma?

Nem szükséges azonnal a fül-orr-gégészetre sietnünk, ha fülünk fájni kezd. Vannak ugyanis működő módszerek, amelyeket a népi gyógyászat kínál számunkra.

Biztosan te is szenvedtél már fülfájástól életed során. Ha fülünk lüktetni vagy sajogni kezd, általában rohanunk a gyógyszertárba, hogy minél előbb megszabadulhassunk a kínzó fájdalomtól. Azonban nem feltétlenül szükséges erős fájdalomcsillapítónkkal tömni magunkat, hisz vannak olyan esetek is, amelyekben elegendő természetes úton kezelni a problémát.

Meleg só és a hagyma

A fülfájást gyakran előzi meg nátha. Az elviselhetetlen fájdalmat pedig minél előbb orvosolni kell. Az erős gyógyszerek azonban csak csillapítják a fájdalmat, de nem szüntetik meg azt.

A legelterjedtebb népi gyógymód a só. Melegítsük meg a sót és egy pici zsákba vagy konyharuhába csavarva, forrón helyezzük a fájó fülre. Amíg ki nem hűl, érdemes a fájó fülön hagyni, ha pedig szükséges, akkor meg kell ismételni a procedúrát. Emellett a sós víz feletti inhalálás is egy jól bevált házi praktika.

A kisgyerekeket gyakran gyötörheti kínzó fülfájás, ám külön számukra létezett egy kiváló találmány. Valójában ez egy sapka és fülvédő keresztezéséből jött létre, ami “sópka” néven terjedt el. A fülvédő részébe lehetett önteni a már felmelegített sót, majd a sapkát a gyerek fejére téve várni a javulást.

Inhaláláskor a só mellett pedig érdemes kipróbálni a fodormentát, pakolásként pedig a hagymát. A zöldséget felkockázva, gézhengerbe csavarva kell a fülbe dugaszolni, hogy az illóolajok ki tudják fejteni hatásukat.

Milyen fülcseppet használjunk?

Fülbántalmakra a gyógynövényboltokban különböző készítmények közül válogathatunk. Különösen ajánlott a grapefruitmagcsepp és a kövirózsa. Amennyiben kertünkben van kövirózsa, akkor mi magunk is elkészíthetjük. A levelét kell apróra összetörni, majd gézlapra rátéve a fülbe helyezni. Valamint a vöröshagyma a fülbe csepegtetve is kifejti gyógyító hatását.

Mire képes a burgonya?

A krumpli is enyhíti a fülfájást, bármennyire is meglepő. A burgonya főző levével való párologtatás is megfelelő, de megfőzve, sózva és összetörve, majd a fülbe dugaszolva is csillapítja a bántalmakat.

A fülfájás bizony alattomos és rendkívül fájdalmas, de ezeknek a módszereknek a segítségével még, ha az éjszaka közepén tör is ránk a fájdalom, egy kis só vagy krumpli mindig akad otthon, amellyel csillapíthatjuk azt.

betöltés...