12 hasznos tipp, ami segíthet a szülőknek, ha újszülött érkezik a családba

Nincs is annál szebb és boldogabb élmény, mikor a családnak gyermeke születik. Persze első körben még a szülők tapasztalatlanok, ezért családtagjaikhoz fordulnak, hogy segítsenek nekik bizonyos dolgokat elmagyarázni a baba gondozásával kapcsolatban. Mivel minden új ezért bele kell szokni a fürdetésbe, pelenkázásba, a sírás értelmezésébe… stb. Számtalan helyen, például blogokban is olvashatunk a gyerekek megfelelő gondozásáról, ám mi is elhoztunk néhány tippet, amik hasznosak lehetnek, ha épp az első szülött babádat várod, vagy már pár napja egészségesen megszületett.

A testbeszéd nagyon fontos.

Nemcsak sírással tudnak a babák kommunikálni, hanem testbeszéddel is. Az összeszorított ököl jelentheti azt, hogy a baba stresszes, de azt is, hogy éhes. A folyamatos rugdalózás azt jelenti, hogy játszani szeretne.

Fontos, hogy etetés közben megfelelően tartsd a babát.

Az idősebb babáknál teljesen rendben van, ha a jobb oldali képnek megfelelően etetjük a gyermekeket. Viszont az újszülött csecsemőket célszerű a bal oldali kép alapján szoptatni. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy a szabad kezeddel mozgasd a baba fejét, ha szükséges.

Ha fel akarod ébreszteni a babát ne rázd fel.

Ha valamiért fel kell ébresztened a kisbabád, akkor semmiképpen se rázva tedd, mert veszélyezteted a pici egészségét. Ehelyett puszilgasd meg, fújj az arcára, vagy óvatosan csiklandozd meg.

A baba első fürdetésekor szivacsot kellene használni.

Az újszülött köldökzsinór csonkja hamarabb leesik, ha az adott területet szárazon tartják. Pontosan emiatt kellene szivacsot használni a baba első fürdetésénél, hogy a köldökre ne folyjon víz.

Használd kis medencének a ruháskosarat.

A fürdőkádban való fürdetések alkalmával a szülők jobban aggódnak gyermekükért. Annak érdekében, hogy nyugodtan teljen ez az idő is, használj ruháskosarat. A kosár lyukain befolyik a víz, így a baba könnyűszerrel játszadozhat benne anélkül, hogy bármilyen sérülést szerezne.

Ha a baba nyűgös, idézd elő neki a méhen belüli nyugalmat.

Ha a kisbaba nyűgös, nem kell mást tenned, csak tedd pólyába, ringasd, tedd a szívedhez a kis fejét és tedd a szájába az ujját. A kisbabák az anyaméhben gyakran szopják az ujjukat, hogy ellazuljanak. A szívdobogásod pedig azért lesz számára kellemes, mert kilenc hónapon át hallgatta a pocakodban.

A zene is megnyugtathatja a babákat.

Állítások szerint a babák okosabbak lesznek attól, ha zenét hallgatnak. Ez nem teljesen igaz, viszont az tény, hogy a picik nyugodtabbá válnak bizonyos zenéktől.

Figyeld milyen készítményekre érzékeny a baba bőre.

Legyél óvatos bizonyos krémek használata előtt. A piciknek nagyon érzékeny a bőre így meg kell gondolni, hogy milyen készítményeket lehet használni a kis testükön. Ha nem patikában veszed a krémeket és olajokat, akkor a gyermek testének egy kis részén próbáld ki és figyeld van-e bármilyen reakció.

Minden korban nagyon fontos, hogy a száj és a fogak egészségesek legyenek.

Annak ellenére, hogy a babáknak egy ideig nincs foga, még nem kell teljesen figyelmen kívül hagyni a szájüreg tisztaságát. Fogj egy nedves gézt, majd töröld át vele a baba ínyét és nyelvét. Fontos, hogy a baba megfelelő mennyiségű fluoridot kapjon, ha nincs ilyen nyomelemekben gazdag vized, akkor kérj a fogorvostól speciális kiegészítőket.

Akkor tedd be a babát a kiságyba, mikor még ébren van, de már álmos.

Amikor látod a babádon, hogy fáradt és nemsokára elalszik, akkor tedd be őt a kiságyba. Jó, ha a pici ezt megszokja, így képes lesz később magától elaludni.

Éjszaka mindig legyen magasabban a baba, a könnyebb pelenkázás érdekében.

Ha a baba felébred az éjszaka közepén azt jelezve, hogy itt az ideje kicserélni a koszos pelenkát, célszerűbb magasabban elhelyezni őt a kiságyban. Ha állítható a kiságy magassága akkor nyert ügyed van. Ezzel a módszerrel egyszerűbben el tudod látni a csecsemőt.

Ne ijedj meg, ha a babád nem úgy néz ki, ahogy elképzelted.

A picik a születést követő néhány napban nem úgy néznek ki, ahogy elképzelted, de ez teljesen normális. Első alkalommal a lanugo nevű elsődleges szőrzet borítja a kis testüket, de az is előfordul, hogy szempillák és szemöldök nélkül, pufók arcocskával és csukott szemekkel jönnek a világra. Nem kell ettől megijedni, hiszen átmeneti állapotról van szó.

Mit gondolsz ezekről a tippekről?

betöltés...