Hol tárolja szervezeted a felesleges zsírt és hogyan tüntethető el? – Most megtudhatod

Attól függetlenül, hogy vékonyak vagy egy kicsit teltebbek vagyunk, figyelnünk kell arra, hogy szervezetünk hogyan tárolja a zsírt. Szervezetünk folyamatosan egészségügyi jeleket ad aktuális állapotunkról, így viszonylag egyszerű lenne egészséges életet élnünk. Testünk hordozhat ugyan egy kis extra zsírt, mi pedig most felfedjük ennek megfelelő módját.

Hogyan veheted észre az extra zsírt?

Mell és kar

Genetikai okokból a fehér zsírsejtek a mellek és a karok körül tárolhatóak, illetve csakis teljes testsúly csökkentés útján éghetnek el. Ehhez azonban tisztában kell lennünk testtömeg-indexünkkel. A BMI kiszámításához el kell osztani a testtömeget a magasság négyzetével. A 30-as BMI-vel rendelkezők már elhízottnak számítanak.

Has

Nők esetében a 35 hüvelyk, vagyis 88,9 centiméternél nagyobb derékméret túlsúlyosnak tekinthető, a férfiaknál pedig a 40 hüvelyk, vagyis 101,6 centiméter derékméret a has körüli extra zsír fontos jelzője.

Csípő és comb

Ahhoz, hogy meg tudjuk állapítani, hogy van-e túlsúly ezen a területen, ellenőrizni kell a derék/csípő arányát (WHR), amely kiszámítható a derékméret és a csípő méretének eloszlása alapján. Az Egészségügyi Világszervezet szerint az ideális WHR-érték legfeljebb 0,9 hüvelyk lehet, a férfiak számára pedig 0,85 hüvelyk vagy annál kevesebb.

Tanulmányok szerint a vastagabb derék lehet a szívroham vagy a cukorbetegség jele. A derék körüli zsírt zsigeri zsírnak nevezzük, amely valójában a létfontosságú belső szerveink körül tárolódnak. Ez az, ami veszélyessé teszi. Az alma és a körte alakú testek a zsigeri zsírok miatt hajlamosabbak szívproblémákra.

A körte alaknak keskenyebb a dereka és a válla, mint a csípő. Ez az alak nem feltétlenül jelenti azt, hogy veszélyben vagy. A körte alakú nők hajlamosak a súlycsökkenésre és alma alakúvá válni, különösen a menopauza után.

Az alma alakja nagyobb derékkal rendelkezik, mint a vállak és a csípő. Ez az, amit el kell kerülni.

Miután elkezdted a magas rosttartalmú étkezést, a derék területe az egyik első olyan testrész lesz, amely jó eredményeket fog mutatni. Összpontosíts olyan kardiovaszkuláris gyakorlatokra, mint a futás és a kerékpározás. Ne felejtsd el azt sem, hogy a stressz és a szabálytalan alvási szokások a derekad körüli extra zsírt növelhetik.

Mell és karok

Ha elhízástól szenvedsz, akkor érdemes ellenőriztetned a vércukorszinted is.

Sok víz ivása és a magas rosttartalmú ételek fogyasztása olyan testtömeg-gyakorlatokkal együtt, mint a súlyzózás, a boksz, mind segíthetnek a mellek és a karok karcsúsításában.

Csípő és comb

A csípő és a comb körüli zsírt szubkután zsírnak kell tekinteni. Ez azt jelenti, hogy ezek a savak nem jutnak a véráramba és károsítják a belső szerveket azáltal, hogy közvetlenül a bőr alatt felhalmozódnak. Az Oxfordi Egyetem által végzett tanulmány azt mutatja, hogy egy nagyobb fenék akár segíthet megakadályozni a szívbetegségeket és a cukorbetegséget, ugyanis a combokban és a fenékben tárolt zsírok zsírsavakat tartalmaznak az általunk fogyasztott ételből.

A csípő csökkentése csakis a teljes testtömeg-veszteség révén lehetséges. Le kell cserélni a túlságosan feldolgozott ételeket és a cukrot friss, szezonális ételekre és természetes cukorra. Miután a test megszokta az új étrendet, elkezdi a tárolt zsírt energiává fejleszteni. Ez a legjobb alkalom az edzés megkezdésére. A nagy intenzitású és hosszú edzésből már profitálhatunk is, ugyanis hatékony eredményekkel járhatnak. Az ilyen típusú edzéshez rövid ideig tartó intenzív testmozgást kell végezni és meghatározott ideig pihenni.

Létezik azonban egy “jó fajta” zsír is

Van egy másik fajta zsírsejt, úgynevezett „barna zsírsejt”. A nyakon, a vállakon és a csontozaton tárolva, tele van vassal, amely színét adja. Amikor egy barna zsírsejt ég, akkor hőt termel. Ez azt jelenti, hogy ezt a fajta zsírt a szervezet nem akarja égetni. Előfordulhat azonban, hogy a fehér zsírt barna sejtekké alakítsuk át, ez vezethet a fogyáshoz és az egészséghez is. Christian Wolfrum, PhD azt állítja: “Csak 2 uncia aktív barna zsír létrehozása 20\% -kal növeli a kalóriaégetést.” (1 gramm = 0,035274 uncia (oz); 1 uncia = 28,3495 gramm)

betöltés...