12 fontos tudnivaló, amit ha ismersz, életet is menthet.

Minden ember életébe előfordulhat, egy olyan váratlan szituáció, amikor másodpercek alatt kell meghozni néhány nagyon fontos döntést, ha túl akarja élni a helyzeteket. Nyilván az ilyen jellegű szituációkra egyáltalán nem lehet felkészülni, de sokat segíthet, ha tisztában van azzal, hogyan kellene megfelelően reagálni rájuk. Mai cikkünkben 12 életveszélyes szituációt mutatunk be nektek, s azt, hogyan is kellene ezeket megfelelően lereagálni. Íme, hát néhány nagyon hasznos és fontos jó tanács.

1, Mi a teendő fuldoklás esetén.

Fontos, hogy ebben a helyzetben nyugodtak legyünk! Kezdjünk el erőteljesen köhögni, ha pedig ettől sem javul a helyzet, akkor szorítsuk ökölbe a kezünket, és kezdjük el ütögetni bordák és köldök közti területet. Amennyiben ez sem segít, akkor végezhetünk ön-heimlich fogást saját magunkon. Ehhez nem kell mást tenni, mint egy szék háttámláját a köldök és borda közé tenni, majd ránehezedni és ezt folyamatosan ismételni addig, míg az idegen étel vagy test el nem hagyja a légutakat.

2, Hogyan állapítsuk meg az időt, a nap állás alapján.

Amennyiben nincsen nálad semmilyen eszköz, ami képes lenne megmondani az időt, de mindenképpen jó lenne tudni, hogy nagyjából hány óra lehet, akkor a következőt kell tenned.

Keress egy olyan területet, ahol mind a nap, mind a horizont egyaránt jól látható.

Tedd össze a kezeidet ahogyan a képen is látod, majd kezdj el számolni az ujjaidat a horizonttól a napig. Minden ujjad 15 percet ér, amit néggyel kell beszoroznod, így egy kezed 1 órát fog érni.

Ezzel a módszerrel nagyjából be lehet lőni, mennyi az idő.

A képen 3:45 perc van, vagyis 15:45.

3, Hogyan tudjuk megállapítani, hogy vihar közeledik.

Senki sem szeretne egy kirándulás vagy túrázás alkalmával bőrig ázni, így célszerű tisztában lenni azokkal a természeti jelekkel, amik megjósolják a vihar közeledtét.

Ha a felhők túlságosan is alacsonyan vannak.

Ha a felhők szabálytalan alakúak.

Ha a fejünk fölé ér és sötét színű.

4, Mi a teendő akkor, ha nem működik a fék a kocsiban.

Ha érzékeljük, hogy valami probléma van a fékkel, lehetőleg ne essünk pánikba, hanem egyből nézzük meg, hogy a mellettünk, mögöttünk utazó személyek be vannak-e kötve. Kapcsoljuk be az elakadás jelzőt, s a reflektor villogtatásával és a dudával jelezzük a többi autósnak, hogy baj van.

Ezt követően, nyomást gyakorolhatunk a fékrendszerre, ha többször erősen és hirtelen rátaposunk a fékre.

Lehetőleg kapcsoljunk a legkisebb sebességi fokozatba, hogy a motorfék meg tudja fogni a guruló járművet.

Amennyiben nincs több lehetőség használjuk a kéziféket. Figyelem: ennél a módszernél a kocsi egyből irányíthatatlanná válik, szóval ezt olyan helyen kellene alkalmazni, ahol nincs sok autó, illetve gyalogos.

5, Mit kell tenni akkor, ah valaki követ.

Amennyiben azt érzékeljük, hogy valaki követ bennünket, akkor semmi esetre se próbáljunk vele összetűzésbe keveredni, mert nem lehet előre tudni, hogy van-e nála fegyver vagy nincs. A legjobb, amit tehetünk, hogy egy forgalmas útszakaszra lépünk, ahol sokan vannak körülöttünk.

6, Milyen módszerrel kerüljük el, hogy körbe-körbe járjunk az erdőben.

Amennyiben azt érzed, hogy képtelen vagy kitalálni az erősből, sőt körbe-körbe keringsz, akkor egyet tehetsz. Egy irányból kerülöd ki a fákat. Amennyiben jobb kezes vagy bal oldalról kerül ki őket, ha pedig bal kezes vagy, akkor értelem szerűen jobbról. Ez a módszer segíteni fog neked.

7, Mit kell tenni, ha szívrohamunk van.

Amennyiben az az érzés kerített hatalmába bennünket, hogy szívrohamunk van, akkor azonnal meg kell kérni valakit a közelünkben, hogy hívjanak nekünk mentőt. Próbáljunk nyugodtak maradni, s amennyiben a mentősök kiérkeznek mondjuk el nekik, hogy milyen gyógyszert szedünk, vagy allergiásak, érzékenyek vagyunk-e valamelyikre. Ameddig a mentők nem jönnek célszerű nagy levegőket venni és többször köhögni, mert ezzel vissza lehet nyerni a szívritmust.

Ezek a szívrohamot jelző fájdalmak területei:

8, Hogyan kell óvszerrel tüzet gyújtani.

Amennyiben semmilyen tűzgyújtó eszköz nincs nálunk, de egy óvszer van a zsebünkben, táskánkban, képesek leszünk azzal is tüzet csinálni. Nem kell mást tenni, csak feltölteni az óvszert vízzel, és a nap felé fordítani, mely egyfajta lencseként fog funkcionálni. Próbájuk úgy irányítani, hogy a rajta átsütő nap egy száraz falevél kupacra vagy papírra essen.

9, Milyen módszerrel tudjuk magunkat biztonságban túrázás alkalmával.

Amennyiben késztetést érzünk arra, hogy túrázzunk fontos, hogy a családunk és a legközelebbi barátaink tudjanak arról, hogy oda készülünk. Még jobb, ha adunk nekik egy pontos listát, hogy melyik nap hova szeretnénk menni, mert sosem lehet tudni mi történik az út során. Azt  is osszuk meg velük, hogy melyik napra tervezzük a hazatérést. Ezek alapján már pontosabban tudják a mentőcsapatot navigálni, ha mégsem térnénk haza az adott nap.

10, Mi a teendő földrengés során.

Földrengés esetén semmiképpen se álljunk az ajtóba. Célszerű olyan helyet keresni, ahol a közelünkben asztal, vagy szekrény van, ami felfogja a plafonról potyogó vakolatot és egyéb dolgokat. Ajánlott ilyenkor felvenni a magzatpózt, és az eset végéig úgy is maradni.

11, Miként tudunk kikeveredni a tömegből.

Ne essünk egyből pánikba, amint észrevesszük,hogy egy óriási tömeg közepébe kerültünk. A legbölcsebb ilyenkor, ha valamelyik irányba elkezdünk araszolni a tömeg széle felé mindaddig, míg ki nem tudunk belőle menni. Ha gyermekkel vagyunk, vegyük őt a nyakunkba, a párunk kezét pedig fogjuk meg, vagy tegyük a vállára a kezünket, és menjünk a tömeg széle felé.

12, Mit kell akkor tenni, ha valaki elveszti az eszméletét.

Amennyiben észrevesszük, hogy valaki elvesztette a közelünkben az eszméletét, habozás nélkül hívjuk ki hozzá a mentőket, majd hogy biztonságba tudjuk a személyt, a következőket kell tenni.

Fektessük a hátára az érintett személyt, és enyhén döntsük hátra a fejét, ekkor szája automatikusan kinyílik és könnyebben fog tudni lélegezni.

Nézzük meg, hallgassuk meg, hogy lélegzik-e ezt legalább 10 másodpercig érdemes figyelni.

Tegyük stabil oldalfekvésbe addig, míg a mentő ki nem érkeznek.

Fontos: amennyiben azt gyanítjuk, hogy a személy gerincsérült, ne mozgassuk! Maximum a száját nyissuk ki, de figyeljünk, hogy a nyakát ne mozgassuk!

Hasznosnak találtad a fent említetteket?

betöltés...