Ezek a rák négy korai jelei, amelyekről a legtöbb nő tudomást sem vesz

Sosem lehet elégszer hangsúlyozni a szűrővizsgálatok fontosságát, valamint azt, hogy érdemes beszélni az orvosoddal a kockázati faktorokról és tünetekről, amelyekre figyelned kell. Mivel a rák korai jelei jó indulatú daganatok tünetei lehetnek, sokszor azonban ártalmatlannal látszanak, éppen ezért érdemes tisztában lenned velük. Amennyiben a következő tünetek valamelyikét észleled magadon, akkor semmiképp se söpörd félre, hanem járj utána azok eredetének.

Gyomorfájás és hányinger

Ha fáj a gyomrod és van némi hányingered, amelyet normál esetben magyarázhatsz a ciklusoddal, de sajnos ezen kívül még számos betegség jele is lehet ez a tünetegyüttes. Ritka azonban, amikor valóban rosszindulatú daganatos megbetegedés áll a háttérben.

Abban az esetben viszont, ha a gyomorgörcsök állandósulnak vagy hirtelen lesz hányingered, ami egyáltalán nem akar elmúlni, akkor mindenképpen fel kell keresned az orvosodat.

Legjobb esetben csak egy makacs gyomorrontással van dolgod vagy van valamilyen ételallergiád. Azonban a leukémia, a nyelőcső, a máj, a hasnyálmirigy és a vastagbél daganatos elváltozásai is hasonló tüneteket produkálnak.

Vizsgáltasd ki magad, egyrészt, hogy ne szenvedj feleslegesen, másrészt pedig azért, hogy ne söpörj a szőnyeg alá valamit, ami egy komoly betegségre is utalhat.

Menopauza utáni vérzés

A méhrák egyik korai tünete lehet a menopauza utáni erős, menstruációszerű vérzés visszatérése. Azok a nők, akiket a méhrák egyes stádiumában diagnosztizálnak, jó eséllyel indulnak a gyógyulás felé. Tehát ezt a jelet nem szabad félvállról venni, azonnal orvoshoz kell fordulni.

Bőrváltozás a melleken

A csomó a mellben egyértelmű jele a ráknak. Azonban nem ez az egyetlen dolog, amelyre a nőknek oda kell figyelnie.

A bőrszín megváltozása, egy sötétebb folt, a mellbimbó duzzanata vagy érzékenysége és színének elváltozása a rák előjele lehet. Mindez azonban számos más betegség vagy a természetes ciklus tünete is lehet, sok nő éppen ezért nem fordul orvoshoz.

Puffadás

A puffadás tünete a menstruációs ciklusnak és ebben az esetben nincs is miért aggódni. Viszont, ha a ciklus után sem múlik el, hanem inkább állandósul, akkor a petefészek rák tünete is lehet.

Még mindig jobb elvégeztetni egy vizsgálatot, amelynek eredményéből kiderül, hogy nincs semmi komoly bajod, minthogy ekkora lépéselőnyt adj a ráknak.

betöltés...