A pszichológusok meghatározták a szerelem 7 fajtáját.

Mi is valójában a szerelem? Nos, a filozófusokat már nagyon sok éve foglalkoztatja ez a kérdés. Egy amerikai származású pszichológus Robert Sternberg, még 1980-ban kifejlesztett egy 3 komponensből álló elméletet, ami magába foglalja az érzelmi intimitást, a szenvedélyt, valamint az elkötelezettséget, ezen kívül 7 típusú szeretetet különböztetett meg egymástól, amit mindenki legalább egyszer már megtapasztalt élete során. Állítása szerint egy egészséges kapcsolatban mind a három tényező jelen van, viszont nem mindenki tapasztalja meg ezt a fajta kapcsolatot. A mai cikkünkben bemutatjuk ezt a hét típust és nézd meg a te kapcsolatod melyikbe tartozik.

Egyszerű vonzódás

Alig ismeritek egymást, viszont megvan a kölcsönös vonzódás ezért úgy döntötök, hogy megpróbáljátok együtt. Mivel nincs közös érdeklődés, ami egy irányba terelne titeket, ezért gyorsan véget ér, ez az amúgy sem hosszú kapcsolat.

Csak tetszik

Ebben a kapcsolatban nem kell megjátszanod magad, hiszen közös érdekek és célok vezérelnek titeket, sőt még az életről alkotott véleményetek is megegyezik. Általában ez egy intimitás nélküli kapcsolat, ami inkább a barátságon alapszik.

Szenvedélytől fűtött

Az ilyen típusú kapcsolatban csak az intimitás fontos a feleknek, viszont, hogy milyen érzések uralkodnak a másikban az nem. Mivel egyikük sem szeretne hosszú távú, főleg nem életre szóló kapcsolatot, ezért az ilyeneknek nagyon hamar vége szakad.

Kedves szeretet

Ebben a kapcsolatban mind a szenvedély, mind az elkötelezettség jelen van, sőt megvan a felek közötti vonzalom, és szeretet is. Ám a pszichológusok szerint igaz, hogy képesek hosszú éveken át egymás mellett élni, viszont a boldogságuk elég relatív.

Romantikus szerelem

A férfi és a nő között megvan a szenvedély, és az intimitás, sőt egymás társaságában is jól érzik magukat, viszont valamilyen oknál fogva még nem állnak készen az elkötelezettségre. Az ilyen kapcsolatok nem jutnak el az összeköltözésig, sem a házasságig.

Társszerelem

A társas szerelmi kapcsolatok sokkal erősebbek, mint egy hétköznapi barátság, ugyanis ebben az esetben valódi kötődés van a felek között. Viszont ebben nincs jele az intimitásnak. A pszichológusok szerint az efféle kapcsolatok hosszú ismeretség után alakulhatnak ki.

Beteljesült szerelem

Ebben a szerelemben minden megtalálható a szenvedélyen keresztül, az érzelmi intimitáson át, az elkötelezettségig. Igaz, hogy ezek nem mindig vannak egyensúlyban, de az a lényeg, hogy jelen vannak. Nagyon ritkán lehet látni, sőt tapasztalni ilyen kapcsolatot, viszont, ha az emberek kitartanak egymás mellett és legyőznek minden akadályt, akkor képesek egy életen át boldogan élni.

betöltés...