Íme 7 érdekes tény a kávéról, ami után teljesen máshogy fogsz rá tekinteni.

A mai világban az emberek el sem tudnák képzelni a napjaikat kávé nélkül, mindegy, hogy az milyen. A legtöbben reggel és ebéd után fogyasztják, hogy kellő mennyiségű „energiával” lássa el őket a nap hátralévő részében. Ám azt nagyon kevesen tudják, hogy a kávénak számos jótékony hatása van, ami kiterjed az idegrendszerre, emésztésre, súlyra és vérnyomásra is. A mai cikkünket azzal a céllal hoztuk létre, hogy bemutassuk nektek a kávéfogyasztás pozitív hatásait. Ha elolvasod ezt a cikket nagy valószínűséggel teljesen máshogy fogsz erre az italra tekinteni, mint előtte.

Serkenti az agyműködést.

A kávéfogyasztás növeli a koncentrációs készségünket, figyelmünket, sőt éberségünket is. A benne található koffeinnek köszönhetően agyunkban olyan területek aktiválódnak, melytől lángésznek érezzük magunkat, persze ez csak ideig-óráig tart. Viszont arra nagyon kell figyelnünk, hogy éhgyomorra soha ne fogyasszuk, mert akkor ennek pont az ellenkezőjét fogjuk elérni. Azt meg gyanítom senki sem szeretné.

Növeli a vérnyomást.

Antje Gahl táplálkozási szakértő elmondása szerint abban az esetben sem kell száműznünk az életünkből a kávét, ha magas vérnyomásunk van, mert minden ember más, így másképp reagál a szervezet a koffeinre is. Azt is hozzátette, hogy a napi 3-4 csésze kávétól senkinek sem lesz semmi baja, viszont ettől többet nem célszerű fogyasztani.

Immunrendszer erősítő hatása van.

Kevesen tudják, hogy a kávénak számos jótékony hatása van az egészségre nézve. Kezdjük például azzal, hogy a napi rendszerességgel fogyasztott kávétól immunrendszerünk megerősödik, így a korai elhalálozás kockázata csökken. Ezen felül pozitívan hat a szívre, májra és emésztőrendszerre is. Arra viszont célszerű figyelni, hogy frissen őrölt kávét igyunk, ugyanis instant változataiban olyan kémiai anyagok találhatók, melyek negatívan befolyásolják az emésztőszerveket.

Tökéletes fejfájás ellen.

A természetes kávé migrénre, és fejfájásra is tökéletes a benne található koffein miatt. Igaz, a fájdalomcsillapítók hatékonyabbak, mivel magukban tartalmaznak koffeint, ami 40\%-kal növeli a benne lévő összetevők hatékonyságát.

Csökkenti a szorongás és a depresszió kialakulását.

A kávé fogyasztása, vagy csak szimplán annak illata is szerotonin és dopamin hormonokat szabadít fel a szervezetben, melyek antidepresszáns hatásúak. Mivel az idegrendszer egyik legjobb stimulálószere, ezért kevesebb eséllyel alakul ki depresszió vagy szorongás. Érdekes tény, hogy a teában, kólában vagy csokoládéban lévő koffein nem ösztönzi ilyenre az agyunkat.

Javítja az emlékezőképességünket.

Hangulatfokozó és termelékenység növelő hatása van a kávéban található stimulátoroknak és neuromediátoroknak. Ezen felül jótékonyan hat a rövid távú memóriára is, aminek köszönhetően képesek leszünk egy bizonyos ideig (kb. egy óra) fontos információkat elraktározni.

Súlycsökkentő hatása van.

Aminek valószínű minden nő örülni fog, hogy a kávéfogyasztástól bizony elkezd az ember fogyni. Amennyiben a szervezetünkben található leptinek szintje nagyon alacsony a zsír egyből elkezd lerakódni, amit a kávé nagyon szépen megakadályoz, ugyanis ezen hormonok szintjét képes növelni.

betöltés...