Ez a 17 legborzalmasabb világvége jóslat, aminek reális esélye is van, hogy bekövetkezzen. Szerinted melyik a legvalószínűbb?

A világvégének pontos dátuma már évszázadok óta foglalkoztatja az emberiséget. Ennek érdekében pedig számtalan kutatást, összeesküvés-elméletet és jóslatot gyártottak, amik közül eddig még egy sem jött be. De ez nem jelenti azt, hogy a jövőben is ez lesz a helyzet, ugyanis számtalan veszély leselkedik ránk. A kérdés nem az, hogy bekövetkezik-e, hanem az, hogy mikor. Ezt viszont senki sem tudja pontosan.
Az alábbiakban 17 olyan eshetőséget gyűjtöttünk össze, aminek reális esélye van arra, hogy megtörténjen.

1. A ‘WR 104’ nevű csillag felrobbanása

Ez a csillag körülbelül 8000 fényévnyire van tőlünk, a Nyilas csillagképben. A tudósok szerint igencsak nagy az esély arra, hogy a következő néhány 100.000 éven belül szupernóvaként felrobban. Ha ez bekövetkezik, könnyen katasztrofális következményei lehetnek a Földünkre nézve, ugyanis az ezzel járó gamma-kitörés pont felénk irányulna, ami valószínűleg elpusztítaná a bolygónk ózonrétegét.

2. Szupervulkán

Azokat a vulkánokat nevezzük így, ami egy kitörés során több, mint 1000 km3 anyagot képes kilövellni. Ez sok ezerszer több, mint egy átlagos vulkánkitörés.
A tudósok szerint körülbelül 75.000 évente történik egy szupervulkán-kitörés, ami ilyenkor 6-10 évre sötétségbe borítja a Földet.

3. Isaac Newton jóslata

Newton éveken át tanulmányozta a Bibliát, aminek során arra jutott, hogy a Föld 2060-ban fog megsemmisülni, méghozzá egy világháború következtében.

4. Robotok és mesterséges intelligencia (MI)

Sok fantasztikum alapjául szolgál ez a téma, de könnyen előfordulhat, hogy évtizedek múlva a robotok és az MI valóban átveszik a hatalmat az emberektől. Erre maga Stephen Hawking is figyelmeztetett: ha az MI elér egy olyan fejlettségi szintet, amikor már nem szükséges emberi beavatkozás ahhoz, hogy többszörözze magát, nagy bajban lehetünk.

5. Az MIT jóslata

Az MIT még 1973-ban fejlesztett egy programot, amit “World One”-nak nevezett el és az volt a feladata, hogy a különböző adatokat és információkat elemezve megjósolja a világvégét. A végeredménye az lett, hogy a civilizációnk 2020-ban fog elérni egy olyan kritikus pontot, ahonnan már nem lesz visszaút és 2040-ben fog teljesen kihalni.

6. Világméretű járvány

Bill Gates már figyelmeztetett minket arra, hogy a következő, globális méretű influenza-járvány már a nyakunkon van és még nem készültünk fel rá. Egyre sürgetőbb, hogy tegyünk ellene valamit, ugyanis szerinte 30 millió ember fogja életét veszteni csak az első 6 hónapban.

7.  Az ENSZ jóslata

A közelmúltban az ENSZ közzétett egy tanulmányt, amiben a tudósok azt állítják, hogy legfeljebb 20 évünk van arra, hogy csökkentsük a széndioxid kibocsátását, különben visszafordíthatatlan következményei lesznek. Egyre forróbbak lesznek a nyarak, aminek következtében gyakrabban lesznek hatalmas erdőtüzek, továbbá egyre több és egyre nagyobb áradások és hurrikánok fognak pusztítani. Ezek összességében pedig éhínséghez, illetve a piacok destabilizációjához fognak vezetni.

8. Aszteroida

Nick Bostrom, az Oxfordi Egyetem professzora szerint körülbelül 1 kilométer átmérőjű aszteroida az, ami valóban ki tudná pusztítani az emberiséget, illetve az élet nagy részét a Földön. Szerinte ekkora aszteroidák 500.000 évente találják el a Földet.

9. Szuperemberek

Stephen Hawking arra a veszélyre is figyelmeztetett minket, hogy a génmanipuláció újfajta embertípus létrehozását eredményezheti. Sokkal intelligensebbek, erősebbek, szívósabbak lehetnek és olyan tulajdonságokkal rendelkezhetnek, amiket el sem tudunk képzelni. Ezeket pedig ugyanúgy örökölnék az utódaik, a mi, jelenlegi fajtánk pedig teljesen eltűnne a Föld színéről.

10. Nukleáris háború

Ha kirobbanna egy világméretű nukleáris háború, az valószínűleg az emberiség végét jelentené. Einstein egyszer nagyon találóan a következőt mondta: “Azt nem tudom, hogy a harmadik világháborút milyen fegyverekkel fogják megvívni, de a negyediket biztosan botokkal és kövekkel.”

11. A Föld mágneses pólusainak felcserélődése

A legutolsó teljes pólusváltás körülbelül 780.000 éve ment végbe. A tudósok szerint a következő váltás 2000 éven belül bármikor bekövetkezhet, aminek a konkrét hatásait nem lehet megjósolni. Valószínűleg, hogy a bolygónkat védő mágneses pajzs drasztikusan lecsökkenne, így sokkal több sugárzás érné a felszínt. Ez pedig nem csak az emberek egészségére jelentene hatalmas veszélyt, hanem a repülőkre, a műholdakra és az elektromos infrastruktúrára is.

12. Túlnépesedés

Stephen Hawking ezzel a témával is foglakozott és arra jutott, hogy körülbelül 600 évünk van még hátra, mielőtt a túlnépesedés miatt lakhatatlanná válna a bolygónk.

13. Mozgó fekete lyuk

A tudósok elmondták, hogy amennyiben a Föld egy mozgó fekete lyuk útjában állna, semmit sem tehetnénk. Azt viszont már évekkel korábban tudnánk, hogy ez mikor következne be, mivel képesek lennénk érzékelni ezt az objektumot. Egyébként a kutatók eddig több, mint 60 ilyen mozgó fekete lyukat találtak, de szerencsére egyik sem jelent ránk veszélyt.

14. Idegen civilizáció

Néhány tudós szerint csupán néhány év választ el minket attól, hogy kapcsolatba lépjünk egy idegen civilizációval. A kérdés csak az, hogy ez milyen kimenetelű lenne.
Stephen Hawking szerint az lenne a helyzet, mint ami az indián őslakosok és az Amerikát felfedező hódítók között volt.
Ha egy technológiailag több ezer, esetleg több millió évvel fejlettebb civilizáció valamilyen okból kifolyólag ki szeretne pusztítani minket – a filmekkel ellentétben -, semmi esélyünk sem lenne.

15. Hackertámadás

Sajnos vannak olyan hackerek, akik a tudásukat gonosz célra használják. Egy összehangolt és jól megtervezett hackertámadás képes lehet akár az elektromos hálózatoktól kezdve egészen az atomerőművekig (a katonai objektumokról nem is beszélve) megbénítani minden olyan létesítményt, ahol számítógépekkel irányítják annak működését. Ebből pedig igencsak sok van!

16. Matematikán alapuló jóslat

Daniel Rothman geofizikus professzor egy olyan matematikai formulát fejlesztett, ami segít megjósolni a világvége idejét. Arra jutott, hogy ha az óceánokat ily mértékben szennyezzük továbbra is, a tömeges kihalás elkerülhetetlen lesz 2100-ra.

17. A Föld magja

Vannak tudósok, akik szerint reális veszély az, hogy egyszer csak kihűl a Föld magja. Ha ez bekövetkezik, akkor pedig eltűnik az atmoszféra és az élet is a bolygóról. Úgy hiszik, hogy ez történt a Marssal is néhány milliárd évvel ezelőtt.

Nos, szerinted melyiknek a legvalószínűbb az esélye, hogy bekövetkezik? Írd meg hozzászólásban!

betöltés...