Nők napja alkalmából, ezt kapták a lányok az iskolában. Sok szülő felháborodott miatta.

A nők iránti tisztelet és megbecsülés jelenként tartják számon a nemzetközi nőnapot, amit 1917 óta minden évben megünnepelnek március 8-án. Sokan nem tudják, de még az ENSZ világnapjai között is szerepel ez a dátum. Igaz, ma már egészen más hangulata van ennek az eseménynek, mint annak idején. Tudniillik régen a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos demonstratív nap volt. Még 1857-ben negyvenezer női munkás sztárjkolt azért, hogy kiharcolják a munkaidő csökkentést és a béregyenlőséget. Magyarországon 1948 óta van nőnap, aminek munkásmozgalmi hangulata elveszett a rendszerváltás után. Ezt követően minden férfi virággal kedveskedett a gyengébbik nem képviselőinek.

Annak ellenére, hogy a nők helyzete nagyon sokat változott az évek során, hiszen már szavazhatnak, dolgozhatnak és gyereket is nevelhetnek, még mindig akadnak csúnya sztereotípiák és megjegyzések, miszerint a nőnek igenis a konyhában a helye. A legfontosabb kérdés, hogy aki ezt kimondja viccnek szánja-e vagy sem?

Azt leszámítva, hogy annak idején kiharcolták a nők egyenlőségét, még mindig vannak emberek, akik állandó jelleggel emlékeztetik a gyengébbik nem képviselőit arra, hogy hol is van valójában a helyük. Hiába próbálják viccbe burkolni a megjegyzést, ez akkor is bántó. A legelszomorítóbb, hogy egyes iskolákban is ezt tanítják a gyerekeknek, pedig pont, hogy arra kellene őket nevelni, hogy embertársaikat, nemtől, kortól, vallástól, bőrszíntől függetlenül kellene tisztelni és becsülni. Ehelyett viszont egyre elszomorítóbb helyzet uralkodik.

Egy lengyelországi iskolában elég megalázó ajándékokat kaptak nőnap alkalmából a lányok, amit persze humorosnak akartak beállítani a fiúk, ám ez mégsem úgy sült el. Rengeteg szülő háborodott fel miatta.

Abban az ominózus iskolában egy diák fotókat készített arról, hogy milyen “ajándékban” részesítik őket a fiúk. Az egyik képen az látható, ahogy egy szemeteslapátra és seprűre virágot kötöztek, a másikon pedig meglepetésként becsomagolt mosogató szivacs van. De volt olyan fotó, amin konyhai kötény szerepelt, amire az volt írva, hogy “Én tudom a helyemet”.

Természetesen ezzel arra próbálták felhívni a lányok figyelmét, hogy számukra a legideálisabb közeg a konyha. Ám ezeken kívül van még egy kiábrándító dolog, mégpedig, hogy a tanárok semmit sem tettek az ügy érdekében, sőt még támogatták is a fiúk mozgalmát. Pedig ehelyett el kellett volna nekik magyarázni, hogy ez mennyire helytelen és etikátlan viselkedés.

A szülőket teljesen ledöbbentette, hogy az iskola semmit sem tett ennek a tervnek a meghiúsítása érdekében. Többen fel is töltötték a képeket a közösségi oldalakra, ahol nem tetszésüket nyilvánították ki az eset kapcsán. Azt nem tudni, hogy szankcionálták-e az esetet viszont abban egyetérthetünk, hogy ez valóban gonosz húzás volt, hiszen ez még mindig arra enged következtetni, hogy a nők soha nem érhetnek fel a férfiakhoz.

betöltés...