9 dolog, ami néhány évtized alatt eltűnhet az életünkből

Ötven-száz évvel ezelőtt a tudományos könyvekben olyan eszközökkel találkozhattunk, amik lehetővé tették az emberek közti kommunikációt, legyőzve ezzel a köztük lévő távolságot. Olvashattunk a jeleket közvetítő műholdakról, akkor azonban, még nem gondoltuk volna, hogy valamikor mindez valóra is válik. Napjainkban pedig, talán már nem is tudnánk létezni nélkülük. Az okostelefonok, az internet, a televízió vagy éppen a mikrohullámú sütő már szinte minden háztartásban elengedhetetlen.

Cikkünkben megpróbálkozunk egy kis jóslással, hogy vajon, hogyan változik az életünk a következő húsz évben, illetve mik azok a dolgok, amik teljesen eltűnhetnek életünkből.

Kevesebb lesz a műanyag.

A műanyag palackok és szemetes zsákok ideje hamarosan lejár. Már napjainkban is rendelkezésre állnak a kukoricakeményítőből készült szemeteszsákok és a biológiailag lebomló palackok. Előállításuk ugyan meglehetősen drága, mivel ezeknek a biotechnológiáknak az ára is magas. Ez a terület folyamatosan fejlődik, így körülbelül húsz év múlva már csak emlékként tekintünk a műanyag palackokra és szemeteszsákokra, amik jelenleg mindennapjaink szerves részei.

Személyes tér

A szociális hálózatok, biztonsági kamerák, adatbázisok, biometria és arcfelismerő rendszerek világában a személyes tér egyre inkább eltűnik. Egyre nehezebb bármit is tennünk anélkül, hogy mások ne tudnának róla. Lassan, lopakodva, de mindez mára már valósággá vált, a jövőben pedig még fejlettebb rendszerek figyelhetik mindennapi életünket.

Vezetékek

A lemerült akkumulátor nemcsak bosszantó lehet, de bizonyos esetekben a segélykérés vagy a segítségnyújtás akadályát is képezheti. Manapság egyre több helyen tölthetjük mobilunkat, a vezetékek azonban, az esetek többségében gátló tényezők, főleg, ha véletlenül otthon felejtjük őket. A gyártók is tisztában vannak a problémával, ezért annak megoldása érdekében igyekeznek vezeték nélküli töltőket telepíteni, ahol ügyfeleik könnyedén tölthetik készülőkeiket.

Arany

Bolygónk korlátozott aranykészlettel rendelkezik, ezért kimerülése nagyon is lehetséges. Az amerikai geológiai szolgálat szerint mintegy 50 000 tonna fém még mindig a talajban van. Évente nagyjából 2,5–3000 tonnát bányásznak ki. Tehát, körülbelül 17 év alatt elfogyhat az arany.

Üzletek

Már napjainkban is vannak olyan üzletek, amiknek nincsenek pénztárai, a vásárló bankszámlájáról vonják le a termékek árát, amikor távozik az boltból. A jövőben megváltozik vagy akár teljesen el is tűnik a vásárlás tényleges szükségessége. Ugyanakkor a vevők szeretik megnézni vagy kipróbálni az adott terméket, mielőtt megveszik azt.

Az üzletekben speciális arcszkennerek ismerik fel az ügyfeleket és személyes bevásárló listát ajánlanak mindenkinek, aki belép a boltba. Ez segít az online kiskereskedőknek olyan termékeket kínálni, amik kielégítik az ügyfelek igényeit. A pénztáros pultok eltűnnek, a vevők automatikusan fizetik vásárlásaikat, amikor elhagyják az üzletet.

Forgalmi dugók

Bár most hihetetlennek tűnik, de a forgalmi dugók is eltűnhetnek az életünkből. A jövőben az autók mesterséges intelligencia rendszerekkel lesznek felszerelve, így a számuk jelentősen csökkenni fog. A számítógép meghatározza az összes lehetséges útvonalat, nem lesznek járművezetői hibák, amik ma nagy mértékben befolyásolják a forgalmat. Ha valahol kialakulna forgalmi dugó, az egységes számítógépes rendszer korrigálja a jelzőlámpák munkáját, így a forgalmi dugó megszűnik még az előtt, mielőtt ténylegesen kialakulna.

Antibiotikumok

Az antibiotikumok feltalálása óta túlzott mértékben alkalmazzuk őket. A következő 10-20 évben viszont, az ellenőrizetlen antibiotikumok bevitelét jelentősen csökkenteni fogjuk. A közeljövőben baktériumokat fogunk alkalmazni, amik antibiotikumokat termelnek egy betegség ellen. Vagyis a betegeknek olyan antitesteket kell beinjektálni, amik megállítják a test sejtjeinek fertőzését.

Foszfor

Még a mosogatógépekhez használt tabletták is tartalmaznak foszfort.

Ha valaki azt mondaná nekünk, hogy ki fogunk fogyni a foszforból, akkor valószínűleg nem sokan kezdenénk el aggódni. Pedig, rengeteg termékhez használunk foszfort, például a mezőgazdasági foszfát-műtrágyák előállításában is. Ha a foszfor eltűnik, akkor sok olyan terméknek, amihez már hozzászoktunk, csökkenni fog a mennyisége. Jelenleg több foszfort használunk, mint ötven évvel ezelőtt. Mivel a Föld népessége növekszik, az ásvány fogyasztása is nő.

A szakemberek szerint nyolcvan év alatt felélhetjük a foszfátköves tartalékokat. Viszont, ha bolygónk népessége tovább növekszik, akkor ez a folyamat már 20-40 év alatt is bekövetkezhet. Jelenleg a tudósok igyekeznek spórolni ezzel az értékes ásványi anyaggal és különböző rendszereket létrehozni az újrahasznosításra.

Farmok

A búzával, kukoricával és napraforgóval bevetett mezők idővel eltűnhetnek. A városok gyorsan növekednek, ezáltal a szántóterületek gyorsan csökkennek. De nyilvánvalóan ez nem olyan nagy probléma, mert a vertikális gazdaságok helyettesíthetik a hagyományos gazdaságokat. Ezek úgy néznek ki, mint az üvegházak, amik hasonlítanak a raktárakhoz, ahol a növényeket függőleges állványokra ültetik.

betöltés...