Végre egy zseniális megoldás az állatok átkelésére és a vadbalesetek elkerülésére.

A gondolat, hogy egy szarvassal vagy őzzel találkozunk az autópályán, miközben nagy sebességgel haladunk valóban nagyon félelmetes. De nem mehetünk el amellett sem, hogy az állat, aki a hangos és a gyorsan közlekedő járművek között szaladgál még jobban meg van rémülve, aminek következtében nagyon rosszul reagálhatnak. Az ilyen kellemetlen és frusztráló helyzetektől meg lehetne kímélni a vadon élő állatokat, ha időt és nagyobb odafigyelést szánnánk arra, hogy az infrastruktúrát fejlesszük.

A mai cikkünkben egy nagyszerű megoldást mutatunk be, mellyel az állatok nyugodt szívvel kelhetnek át az úton, anélkül, hogy váratlan és olykor tragikus helyzetekkel kellene szembesülniük.

Nagyon sok állat vándorol egyik helyről a másikra élelemszerzés, biztonságosabb környezett és utód nevelés céljából. Ilyenkor előfordul, hogy forgalmas utakon vagy esetleg autópályákon is átkelnek, hogy elérjék úti céljukat. Ebben az esetben sem az állat, sem a gyanútlan sofőr nem számít a találkozásra, ami akár végzetes is lehet.

Hogyan oldható meg ez a probléma?

Annak érdekében, hogy ne legyen több váratlan találkozás az állatvédők speciális átkelőket alakítottak ki bizonyos országokban, amelyek lehetővé teszik, hogy a vadállatok biztonságosan átkeljenek az úton.

Európában van a legtöbb vadállatoknak szánt felüljáró.

A legelső átkelőhelyet Franciaországban építették 1950-ben. Az ötlet olyan népszerűvé vált, hogy további országok is becsatlakoztak ebbe a projektbe, úgymint Hollandia, Svájc és Németország. Hollandiában egyébként több, mint 600 ilyen átkelőhely van.

USA és Kanada a kis és nagy testű állatokról is gondoskodik.

Kanada egyik legrégebbi nemzeti parkjában, a Banff Nemzeti Parkban összesen 44 ilyen átkelőhely található melyből 6 felüljáró, 38 pedig aluljáró. Ezek az átjárók tökéletesek arra, hogy a pumák, fekete medvék, farkasok és jávorszarvasok gondtalanul közlekedhessenek.

Norvégia törekszik a méhek megmentésére is.

Oslóban nagyon aggódnak a méhpopuláció miatt, ezért mindent megtesznek azért, hogy megóvják őket mindentől. A lakosság virágporban gazdag növényeket helyez el a város különböző pontjain felállított méhkasokba, ahol a méhek nyugodtan lakmározhatnak. Erre azért van szükség, mert ezek a kis rovarok létfontosságúak az emberiség és a világ számára.

Az Ausztráliában található vörös rákoknak is segítségre van szüksége.

Ausztráliában október és december között ötmillió vörös rák indul útnak, hogy eljussanak a tengerpartra, ahol lerakhatják a tojásaikat. Ez alatt az időszak alatt rendszeresen megbénul a forgalom, ugyanis autóutakon és autópályákon is előszeretettel áthaladnak. Annak érdekében, hogy a rákok biztonságban elérjenek a célállomásra 5 méter magas hidat építettek nekik.

Az apró szalamandrafélék sem maradnak észrevétlenül.

Massachusettsben, amikor a hőmérséklet 5 fok fölé emelkedik több száz szalamandra indul útnak. Mivel ezeknek az állatoknak is kell a segítség, ezért a természetvédők egy mini aluljárót hoztak létre az autópályákon, ahol bátran átkelhetnek az úton.

Bizonyított hatékonyság

Ezek a felül és aluljárók nagy sikert arattak az egész világon függetlenül attól, hogy nagy vagy kistestű állatoknak segítettek vele. Ez is bizonyítja, hogy az emberek és az állatok igenis tudnak egymás mellett élni. Statisztikai adatok szerint Coloradoban, 87\%-kal csökkent a balesetek száma.

Egy nagyon jól megtervezett folyamat

Az állatoknak kialakított átkelők építése elég bonyolult folyamat, amihez az emberek, valamint a kormány együttműködésére is szükség van. Szerencsére, egyre több ember támogatja ezt az ötletet, hogy végre harmónia alakulhasson ki az állatvilág és az emberek között.

betöltés...